Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

COPIEREA PE HÂRTIE FOTOGRAFICĂ

in Arta

COPIEREA PE HÂRTIE FOTOGRAFICĂ
(procesul pozitiv)

 
Developarea negativelor şi apoi copierea pe hârtie foto au loc în laboratorul fotografic ce poate fi instalat într-o încăpere separată, cu acces la apă curentă şi cu posibilitatea de a se putea face întuneric. Utilajele minimale pentru dotarea unui laborator foto sunt:

 
– aparatul de mărit (fotomăritorul);
– o masă;
– 3 tăvi foto cu dimensiunea formatului hârtiei foto;
– cleşti, pensete, sticle gradate, flacoane din sticlă fumurie pentru soluţii;
– lampa de lumină inactinică;
– termometru foto.
Alături de aceste ustensile mai putem avea alte dispozitive auxiliare: ramă port-hârtie, timer, controlor de focalizare, exponometru de laborator, analizor de culoare, uscător foto.

 
Aparatul de mărit (fotomăritorul, enlarger) are rolul de a proiecta imaginea negativului pe suprafaţa hârtiei fotografice. Respectând aceleaşi principii ca la expunerea negativelor, hârtie foto este impresionată la lumină un timp anume, după care este revelată, fixată, spălată şi uscată, obţinând astfel produsul final al procesului fotografic.

 
Fotomăritorul este compus dintr-un corp, în interiorul căruia se găseşte becul, lentila condensoare, lăcaşul pentru filtre, rama pentru negative, burduful terminat cu un obiectiv (fig. 7.1.). Fotomăritoarelor li se pot ataşa capuri color pentru realizarea fotografiilor color. Corpul poate culisa vertical pe un stâlp metalic, fixat rigid pe o planşetă orizontală pe care se proiectează imaginea. Rolul lentilei condensoare este acela de a concentra fluxul luminos către obiectiv, iluminând egal toată suprafaţa negativului. În rama pentru negative, pelicula este fixată între două sticle optice care trebuiesc tot timpul curăţate de praf pentru o obţine o imagine clară şi fără „reziduuri”. Burduful are rolul de a focaliza imaginea prin obiectiv funcţie de dimensiunea imaginii proiectate.

 

1                                      2

Fig. 7.1. Schema constructivă a unui fotomăritor clasic (alb-negru).
Fotomăritorul Durst Modular Micro 70 cu cap color (a doua imagine).

 

Datorită sensibilităţii reduse a hârtiilor fotografice, în laborator se poate folosi o lumină colorată de slabă intensitate, de culoare orange-roşu, numită lumină inactinică. Aceasta nu prezintă pericolul voalării materialului fotosensibil. Pe fotomăritor, sub obiectiv există de asemena un filtru inactinic mobil care permite paginarea hârtiei foto în raport cu imaginea proiectată.

 
Să parcurgem etapele succesive ale expunerii şi developării hărtiei fotografice alb-negru. După ce am preparat soluţiile de revelare, baia de stopare şi fixatorul, conform instrucţiunilor producătorului şi le-am pus în tăvile fotografice, introducem filmul în rama fotomăritorului. Focalizăm imaginea funcţie de dimensiunea dorită a proiecţiei pe platforma orizontală unde vom expune hârtia. Pentru o expunere corectă şi pentru a face economie de hîrtie foto, e indicat ca o coală să fie tăiată în ştraifuri mici cu care se vor face probe de expunere (fig. 7.2.).

 

Dacă negativul este saturat cu zone închise (supraexpus) trebuie să mărim timpul de expunere, iar dacă acesta are multe zone transparente, atunci timpul trebuie micşorat. Alegerea timpului optim se face prin probe şi e indicat ca acesta să fie în jur de 10sec. Hârtia corect expusă este introdusă în tava cu revelator unde, într-un timp de 60-90 secunde se va forma imaginea saturată. Aici se controlează şi expunerea: dacă imaginea apare violent şi se înnegreşte rapid, înseamnă că am supraexpus şi va trebui să micşorăm timpul de expunere cu 50%, 100% sau mai mult. Contrar, dacă după mai bine de un minut, imaginea nu atinge saturaţia tonală, trebuie să mărim similar timpul.

3 4
Fig. 7.2. Probe de expunere a hârtiei foto.

 
Imaginea a fost copiată conform probei a doua de sus.
După revelare, hârtia este imersată în baia de stopare (o soluţie de acid acetic in concentraţie 2-3%) timp de un minut, după care este fixată timp de aproximativ 5 minute (fiecare fixator are timpul de fixare inscripţionat pe etichetă). După fixare, fotografia este spălată bine timp de 15-20 minute şi uscată pe o suprafaţă verticală plană. Fotografiile pe suport de hârtie se uscau în trecut cu ajutorul unor uscătoare electrice.

 

5
Fig. 7.4. Expunerea pe o hârtie foto cu contrast variabil
(secţiunea din centru are contrastul acceptabil)
6
Fig. 7.4. Copie contact a unui negativ alb-negru

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate