Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Category archive

Biologie

Biologia (din greacă βιολογία biología, βίος bíos însemnând „viață”) este știința care se ocupă de studiul tuturor organismelor vii. Termenul a fost creat și introdus în știință in 1802 de către Jean-Baptiste de Lamarck și G. Treviranus și provine din cuvintele grecești βίος / bios, « viață » și λόγος / logos, « cuvânt, discurs, știință ». Cele mai vechi cunoștințe scrise din domeniul biologiei datează de la Aristotel și Teofrast.

Spanacul, bomba de vitamine şi minerale necesare corpului

in Articole/Biologie/Centru Media/Educational/Enciclopedie/Retete/Salate/Sanatate/Secretele bucatariei

   Spanacul, ştim toţi, este unul din cele mai gustoase alimente de sezon, indiferent de modul în care e gătit. Dincolo de calităţile ce ţin de gust şi senzaţia plăcută de bine după o masă gustoasă, acesta este şi un contribuabil la bunul mers al organismului.    Spanacul are putine calorii, dar o mulţime de…

Keep Reading

Salata verde, arma secretă în lupta cu toxinele şi kilogramele

in Articole/Biologie/Centru Media/Enciclopedie/Retete/Salate/Secretele bucatariei

   În lupta cu kilogramele în plus sau cu toxinele din organism, exiată o legumă care acum, primăvara, o găseşti aproape oriunde: Salata verde. Este cea care te ajuta mereu să îţi recapeti tonusul, şi stimulează procesele metabolice, constituind un aliment ce împrospătează, revigorează şi curăţă organismul.    Frunzele de salată combat multe stări anormale.…

Keep Reading

Broccoli, super-alimentul şi super-medicamentul la îndemâna fiecăruia

in Articole/Biologie/Centru Media/Enciclopedie

   Deşi pe vremuri mai puţin cunoscut pe la noi, broccoli este, pe lângă faptul că este gustoasă şi hranitoare, un „super-aliment” şi, datorită extraordinarelor beneficii pentru sănătate, chiar un super-medicament, deoarece întăreşte sistemul imunitar, previne anemia, întăreşte oasele şi elimină toxinele din organism.    Broccoli (Brassica Oleracea) face parte din familia cruciferelor, înrudindu-se cu…

Keep Reading

Ceapa verde, medicamentul care luptă cu E-urile!

in Articole/Biologie/Centru Media/Educational/Enciclopedie/Retete/Salate/Sanatate

   Deja au început să apară, pe tarabele din pieţe, primele roade ale primăverii. Printre ele, ceapa verde. Proaspătă, gustoasă, nu chiar aşa de pişcătoare la gust, excelentă pentru a fi mâncată ori aşa cum este, ori în salate. Însă puţină lume ştie că ea, ceapa verde este, pe lângă un aliment gustos, şi un…

Keep Reading

Ce nu ştiai despre banane! Chiar şi cojile sunt folositoare!

in Agronomie/Articole/Biologie/Centru Media/Ecologie/Educational/Enciclopedie/Regim alimentar/Retete/Sanatate

   Banalele banane, pe care le găseşti în orice magazin alimentar, sunt nu doar o variantă a desertului de după masa de amiază sau cină. Ele se numără printre cele mai gustoase alimente naturale, dar sunt şi foarte bune pentru sănătatea omului.    Bananele mai sunt supranumite „fructele fericirii”, din cauză că ele conţin triptofan,…

Keep Reading

Irezistibilul trandafir japonez

in Agronomie/Biologie

La trandafirul japonez(Hibiscus rosa sinensis) admiram in primul rand frumoasele flori mari ,in forma de palnie,rosii,galbene,roz,mov,portocalii si chiar albe.Isi pastreaza mult timp frumusetea daca le ferim de caldura prea mare si de razele soarelui. Aceasta ruda exotica  a nalbei , trandafirul chinezesc , este cunoscuta la noi sub numele de trandafir japonez . Tot mai…

Keep Reading

Muscaturile de capuse

in Articole/Biologie/Sanatate

Putini dintre noi sunt ingrijorati in ce priveste probabilitatea de a fi muscati de o insecta purtatoare de boli,dar problema devine din ce in ce mai frecventa.Capusele se gasesc de obicei in iarba cu firul lung ,in campiile unde au pascut oile sau cerbii,in tinuturile mlastinoase si in cele impadurite-astfel incat vilegiaturistii in astfel de…

Keep Reading

Dezvoltarea sistemului nervos

in Biologie/Pedagogie

Dicţionarul de psihologie ( Neveanu, P.P , 1978, p. 195) defineşte dezvoltarea ca o „categorie filosofică care se referă la totalitatea transformărilor ireversibile petrecute în natură şi societate, care duc la o schimbare calitativă în sens ascendent în pofida momentelor de regres pe care le cuprind”. La dezvoltarea psihicului şi comportamentului contribuie factori biologici, socioculturali…

Keep Reading

Viermii

in Biologie/Sanatate

Din punct de vedere al dezvoltarii si al complexitatii, parazitii se impart in trei mari categorii: protozoare, sporozoare si helmiti (viermi). Protozoarele si sporozoarele sunt organisme unicelulare, acestea din urma fiind strict intracelulare, iar helmitii sunt organisme complexe , unii dintre ei chiar cu sexe separate. Naegleria fowleri este un protozoar care produce boala tinerilor…

Keep Reading

Unitate de invatare – bacterii si virusi

in Biologie/Pedagogie

Bacteriile sunt microorganisme monocelulare de diferite forme: sferice (coci), cilindrice (bacili), spiralate (vibrioni şi spirili) cu nucleu neindividualizat. Se înmulţesc prin diviziune directă. În ciclul dezvoltării unor bacterii se formează spori. Bacteriile sunt imobile sau se mişcă cu ajutorul cililor. După tipul de respiraţie se împart în aerobe şi anaerobe, iar după tipul de nutriţie…

Keep Reading

Unitate de invatare – animale

in Biologie/Pedagogie

Prezentarea organizării unui animal se va realiza la un mamifer la care întâlnim maximum de complexitate. Mamiferele sunt animale care nasc pui, pe care-i hrănesc cu lapte, secretat de mamele. Organismul unui animal este alcătuit din sisteme adică din grupe de organe care îndeplinesc anumite funcţii. Organele sunt alcătuite din ţesuturi – asociaţii mai multe…

Keep Reading

Unitate de invatare- plantele

in Biologie/Pedagogie

3.1 Obiectivele unităţii de învăţare După parcurgerea acestei unităţi de învăţare, studentul va fi capabil: să identifice principalele componente ale plantelor, precum şi funcţiile acestora; să descrie principalele caracteristici ale organelor plantelor, utilizând un limbaj ştiinţific adecvat; să utilizeze investigaţia şi experimentul pentru evidenţierea şi explicarea funcţiilor organismelor vegetale; să analizeze relaţiile : structură-funcţie, organism…

Keep Reading

Totul despre mutatiile genetice

in Biologie/Enciclopedie

Definitia mutatiei si tipuri de mutatii Notiunea de mutatie a fost elaborata in anul 1901 de catre Hugo de Vries care este autorul binecunoscutei teorii mutationiste. Mutatia poate fi definita ca fenomenul prin care se produc modificari in materialul genetic, modificari ce nu sunt provocate de recombinarea genetica sau de segregare. Ele pot aparea in…

Keep Reading

Alcatuirea sacului embrionar la plante

in Biologie/Enciclopedie

Etapele formarii gametilor femeiesti. Alcatuirea sacului embrionar la plante. -Maeroarhesporogeneza : in partea superioara a nucelei, in spre micropil se diferentiaza o celula mai mare, numita macroarhespor primar . In urma diviziunii mitotice, din arhesporul primar va rezulta o celula parietala, situate spre exterior, din care ulterior se va forma calota si o celula numita…

Keep Reading

Tipuri de inmultire la plante

in Biologie/Enciclopedie

Tipuri de inmultire la plante Reproducerea poate fi realizata pe cale: •Vegetative •Asexuata •Sexuata Reproducerea vegetativa -Procesul de regenerare, reintregire al plantei pornind de la fragmente ale corpului vegetative. -Forma de reproducere primitive care, pe cale naturala se poate realize prin: 1) diviziune directa a celulei – la organism unicelulare, procariote sau eucariote 2) fragmentarea…

Keep Reading

TESUTUL EPITELIAL

in Biologie/Enciclopedie

Ţesutul epitelial este caracterizat prin celule care au, in general forma paralelipipedica sau prismatica, cu foarte putina substanţa intercelulara, încât sunt strâns legate intre ele. In epitelii, substanţa intercelulara este deci o substanţa cimentată. Ţesutul epitelial se găseşte in organism, fie la suprafaţa, intrând in alcătuirea straturilor externe ale pielii, fie căptuşind unele cavităţi ale…

Keep Reading

TEHNOLOGIA ENZIMATICA

in Biologie/Enciclopedie

“Deviza” enzimelor: a face si a desface condinuu substante… Enzimele sunt catalizatori biochimici, specifici vietii, care asigura desfasurarea proceselor metabolice (catabolism si anabolism). Sunt solubile, macromoleculare, de natura organica, termolabile, produse de organismul viu, iar activitatea lor specifica fata de o anumita substanta sau un anumit tip de substante sau substrat, si sunt dependente de…

Keep Reading

STRUCTURA ŞI ULTRASTRUCTURA CELULEI VEGETALE

in Biologie/Enciclopedie

•Structura unei celule meristematice (celule tinere cu mare capacitate de diviziune) de la metafite (plante pluricelulare incluse în regnul Plante). –perete subţire –citoplasmă abundentă şi densă –nucleu central mare; raport nucleu / protoplasmă ridicat –plastide mici fără sistem tilacoidal, fără substanţe de rezervă –microtubuli corticali (sub plasmalemă) –restul organitelor prezente; ribozomi numeroşi –diviziuni numeroase. •Structura…

Keep Reading

SISTEMUL OSOS

in Biologie/Enciclopedie

Aparatul locomotor este alcatuit din articulatii, oase si muschi. Oasele si muschii formeaza doua sisteme: sistemul muscular si sistemul osos. Sistemul osos alcatuieste scheletul care este format din oase si inceieturi si este structura de baza ce sustine corpul uman. Oasele ofera un suport rigid testuturilor moi ale corpului si formeaza parghii ce se misca…

Keep Reading

Sistemul circulator

in Biologie/Enciclopedie

Sistemul ciculator este format din inimă, vasele sangvine şi limfatice care alcătuiesc o unitate funcţională coordonată şi permanent adaptată nevoilor organismului. Inima este un organ musculos,cavitar, tetracameral, care pompeayă ritmic în artere sângele pe care îl primeste prin vene. Deşi la om cântăreşte aproximativ 300 g şi are mărimea pumnului unui adult, inima efectuează o…

Keep Reading

1 2 3 11
Go to Top

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web

loading...