Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Category archive

Geografie

Geografia (din grecescul γεωγραφία—geographia, însemnând „a descrie pământul”) este studiul care se ocupă cu relieful, terenurile, trăsăturile, locuitorii și fenomenele Pământului. O traducere literală ar fi „să descrii sau să scrii despre Pământ”. Prima persoană care a folosit cuvântul „geografie” a fost Eratosthenes (276—194 î.Hr.). Patru direcții tradiționale ale cercetării în domeniul geografiei sunt analiza spațială a fenomenlor naturale și umane (geografia ca un studiu al distribuției), studiul fizic (al locurilor și regiunilor), studiul relației dintre om și uscat și cercetarea în domeniul științelor Pământului. Cu toate acestea, geografia modernă este o disciplină cuprinzătoare care încearcă să înțeleagă Pământul cu toate complexitățile sale naturale și artificiale — nu doar unde sunt obiectele, dar și cum au fost create și cum vor fi. Ca „legătură dintre om și științele fizice”, geografia este divizată în două mari ramuri, geografia umană și geografia fizică

Podul Carol, bijuteria Pragai

in Geografie/Istorie/Turism by

Nu deseori un pod devine adevaratul centru al unui oras. Podul Carol, care face legatura intre Praga de est si cea de vest, este o asemenea exceptie. De pe pod poti vedea Hradul si cartierul Mala Strana, pe o parte a raului, si Orasul Vechi, cat si Orasul Nou, pe cealalta. Toate drumurile din Praga duc catre acest pod. Oricine trece Vltava prin alta parte este considerat un snob.

prague-praha-praga-karlv

In 1357, imparatul Carol al IV-lea a asezat prima piatra la temelia podului, care are o lungime de 250 de metri, latimea de 10 metri si este sustinut de 16 arcade. Predecesorul sau, romanticul pod al Iuditei, fusese distrus de o viitura. Pentru noua punte este folosit un model din Germania: podul roman de la Trier. Constructia, care urma sa devina curand faimoasa, i-a fost incredintata lui Peter Parler, un tanar de 27 de ani, care mai tarziu avea sa proiecteze si renumita catedrala gotica Sf. Vitus, tot din Praga.

In timpul razboiului de 30 de ani, artileria suedeza a distrus mult din ornamentatia podului, mai ales cea de pe partile laterale. Cu toate acestea, partea care a supravietuit este un minunat exemplu de arhitectura civila gotica si un omagiu adus nobililor patroni boemieni. ,,Trei imparati sunt ingropati la Praga…”, asa incepe un poem de Bertolt Brecht despre orasul de pe Vltava si despre capriciile istoriei. Peter Parler i-a redat pe cei trei monarhi in piatra, pe malul estic al podului,in Orasul Vechi – pe Carol al IV-lea, pe Wenceslas al II-lea cel Sfant si pe fiul lui Carol, Wenceslas al IV-lea. Cercetatorii au fost uluiti sa constate asemanarea extraordinara a statuilor cu originalul, mai ales in cazul statuii lui Carol al IV-lea, caruia i-a fost reprodus pana si un semn descoperit la analiza scheletului, capatat in urma unei raniri accidentale.

1

Podul este faimos mai ales pentru statuile celor treizeci de sfinti-patroni fixate pe balustrade. In zilele noastre, multe dintre aceste statui au fost inlocuite cu copii, deoarece poluarea din marele oras le poate afecta ireversibil. Un loc special, in centru, este rezervat Sfantului Nepomuk, un martir care, in timpul Razboilui de 30 de ani, a fost liderul Contrareformei. Pana astazi, el este recunoscut ca un ,, adevarat aparator al credintei”.

Fie ca a fost vorba despre sfinti sau despre eretici, de regi sau de comunisti, Podul Carol a fost mereu in centrul istoriei. Pe acest pod erau incoronati regii Boemiei, iar, in vremea revoltei husite din 1420, partizanii lui Ian Hus s-au adunat in Mala Strana. In 1620, Frederic al V-lea, electorul Palatinatului, numit ,, regele de iarna”, a fugit pe pod dupa ce a pierdut batalia de la Muntele Alb, unde mica sa armata protestanta fusese infranta de trupele habsburgice. In 1649, studentii praghezi au aparat Orasul Vechi de invazia trupelor suedeze, iar 200 de ani mai tarziu, tot aici se dadea batalia pentru independenta cehilor fata de Austria. Astazi doar siruri lungi de turisti din toate colturile lumii se mai inghesuie sa traverseze Podul Carol, devenit loc de promenada si de intalnire pentru artisti si muzicieni, marea scena a orasului.

c

Palatul lui Dalai Lama, ”Vaticanul tibetan”

in Geografie/Istorie/Turism by

In sirul lantului muntos, cunoscut drept ”casa zapezilor”, se afla tinutul ”cerbului care boncaluieste”, avand drept capitala ”salasul zeilor” din valea ”raurilor fericite”, in care se reflecta ”palatul iluminarii”. Cam asa ar suna traduse ”numele fermecate” ale locurilor. De fapt, este vorba despre Himalaya, Tibet ( Boyul-in tibetana), capitala sa, Lhasa, raul Kyichu, in care se oglindeste Palatul Potala.

images (2)

La 3683 de metri altitudine, ”salasul zeilor” era unul dintre locurile cele mai izolate din lume pana in secolul al XX-lea si care devenea accesibil doar cu pretul unor lungi si obositoare calatorii pe drumurile caravanelor sau pe cele de pelerinaj, interzise oricum strainilor. Spre sfarsitul secolului al XIX-lea, exploratorului suedez al Asiei Sven Hedin nu i s-a permis nici macar apropierea de locul sfant, in timpul expeditiei sale prin Tibet. Mai tarziu, China, care a ocupat regiunea din 1951, a refuzat sistematic acordarea vizei celor ce doreau sa viziteze ”Regiunea Autonoma Tibet”.

Pentru locuitorii din Lhasa, orasul avea aceeasi importanta ca Roma pentru crestini sau Mecca pentru musulmani. Aici se afla Manastirea Jokhang, ”casa conducatorilor”, cu o statuie a lui Songsten Gampo, cel care a introdus budismul in Tibet in secolul al VII-lea. Lamaismul de mai tarziu este un amestec intre vechea credinta in demoni si religia cea noua , conducatorul divin, Dalai Lama, fiind, in mintea credincosilor, o reincarnare a lui Buddha.

008602-12-destination_Potala-Palace-full-moon

Dubla postura, de lider religios si laic, a fost asumata pentru prima oara, in secolul al XVII-lea, de catre al cincilea Dalai Lama, Lobsang Gyatso. Marele preot a ridicat, pe ruinele ”Castelului Nemuririi” al regelui Sonsten Gampo, un fel de Vatican tibetan, sus, pe Marpori, ”Muntele rosu”, aflat in apropiere de Lhasa. Palatul fortificat Potala a fost extins in repetate randuri de urmasii sai, servind pana in 1959, cand cel de-al paisprezecelea Dalai Lama a fugit din cauza ocupatiei chineze in India, drept resedinta monastica, sediu al guvernului si al administratiei, centru religios si laic in acelasi timp al Tibetului.

Cand ceata se raspandeste printre munti , calatorul are impresia ca Potala pluteste deasupra Lhasei. Palatul pare ca se ridica spre ceruri, zidurile se ingusteaza in perspectiva fortata, iar turnurile sunt ca niste varfuri de lance. Cea mai mare parte a fatadelor ce pot fi asemuite cu niste faguri de miere sunt de un alb stralucitor, cu exceptia etajelor superioare, vopsite in rosu. Acesta este ”Palatul Rosu”, resedinta lui Dalai Lama, devenit intre timp un minunat muzeu de arta tibetana. In interior, la lumina discreta a opaitelor, se pot zari sculpturi ale vechilor divinitati, manuscrise pictate, vase in care se ardeau esente parfumate, precum si alte multe comori.

images (1)

Calugarii lamaisti au facut in asa fel in trecut, incat nici un strain sa nu calce in palat-sub pedeapsa cu moartea. Acum insa sunt zile in care mai multi turisti decat fideli pot fi intalniti colindand cele treisprezece etaje ale cladirii, iar, in locul rugaciunilor soptite de invatacei, auzi vocile tunatoare ale ghizilor, care isi recita lectiile standard in limba engleza. Potala are 1000 de incaperi, sustinute de 15 000 de coloane si care adapostesc 10 000 de altare si 200 000 de statui, iar o parte a pivnitelor arata inca turistului curios piatra brun-roscata a muntelui Marpori. Cel mai vechi zid al palatului, lat de 400 de metri, se crede a fi cel care inchide camera nuptiala a lui Songsten Gampo. Etajul cel mai de sus gazduieste camerele celui de-al paisprezecelea Dalai Lama, cel exilat, care, spre disperarea Beijingului, nu inceteaza lupta pentru recastigarea independentei Tibetului.

Doctrina comunista nu se impaca deloc cu traditionalismul si nationalismul tibetanilor. Centrul istoric al Lhasei este si in prezent teatrul unor permanente demonstratii impotriva nedoritilor ocupanti. Sub privirile suspicioase ale politiei chineze, nesfarsite procesiuni inconjoara Manstirea Jokhang, cu al sau Buddha. Calugari cu vesminte colorate, nomazi arsi de soare si cersetori in zdrente isi rostesc rugaciunile ca pe vremea divinilor lor lideri spirituali- Om Mani Padme Hum, adica ”O, tu , giuvaier din floare de lotus, amin!”

1

Sankt Petersburg, Venetia Nordului

in Arta/Geografie/Istorie/Turism by

Orasul de pe Neva este fereastra Rusiei spre Occident. Dintre toate orasele cosmopolite, Sankt Petersburg este cel mai tanar, chiar decat, de exemplu, New York-ul. Este adevarat ca exista metropole si mai noi, ca Brasilia, capitala Braziliei, care intruchipeaza stilul architectural contemporan. In contrast, Sankt Petersburg este un oras tipic pentru secolul al XVIII-lea, in orasul lui Petru cel Mare dominand barocul si clasicul. Arhitecti germani, italieni si francezi au creat aceasta ,,fereastra spre Occident a Rusiei” – motivul dominant al orasului. Istoricii inca discuta cui sa-i  atribuie aceasta sintagma: lui Petru cel Mare, italianului Francesco Algarotti sau poetului rus Puskin.

Sankt Petersburg este intins pe mai mult de 40 de insule, impartite, la randul lor, de mici rauri si canale in circa 100 de insulite. Ideea, absurda la prima vedere, de a construi un oras in delta mlastinoasa a unui rau i-a asigurat lui Petru cel Mare, care isi schimba mereu resedinta, sentimental ca aici era in siguranta. Si, datorita acestei idei, vizitatorii de astazi au parte la tot pasul de privelisti noi ale unuia dintre cele mai frumoase orase ale Europei. 

In centrul orasului se afla Palatul de Iarna, in stil baroc, resedinta pe care Elisabeta, fiica lui Petru cel Mare, i-a comandat-o arhitectului ei favorit, Bartolomeo Rastrelli, dupa opt ani de constructie enormul edificiu fiind terminat. Chiar si pentru vremurile de astazi, cele 1057 de incaperi, 1945 de ferestre si 117 scari constituie un record. Rastrelli a venit la curtea lui Petru cel Mare la varsta de 16 ani si, de indata ce Elisabeta a urcat pe tron, steaua lui a inceput sa straluceasca. Manastirea Smolnii si cele cinci palate baroce construite de el in Sankt Petersburg i-au adus cognomenul de Magnificul.

s2s3

Orasul de pe Neva isi datoreaza frumusetea in special tarinei Ecaterina cea Mare, care a ,, recrutat” in acest scop o adevarata armata de arhitecti, Un singur edificiu din timpul domniei ei – Palatul Taurida, o minunata cladire pe care a daruit-o iubitului ei, printul Potemkin – a fost construit de un architect rus, Ivan Starov. Pentru celelalte, Ecaterina a apelat la straini: la francezul Vallin de la Mothe, care a construit Micul Ermitaj si Academia de Arta, sau la italianul Giacomo Quarenghi, constructor atat al teatrului de la Ermitaj, cat si al Academiei de Stiinte. ,,Pasiunea de a construi este o boala, ca si alcoolismul cronic”. Cel mai bun exemplu in sensul acestei afirmatii este palatul Alexandru din Tarskoie Selo-cel mai frumos de departe, dupa parerea expertilor, din tot ce a construit Quarenghi pentru Ecaterina cea Mare.

Palatul ei insa, impodobit cu cupole aurite, dateaza din timpul Elisabetei si Ecaterina i-a comandat arhitectului scotian Charles Cameron doar ,, sa-l aranjeze si sa se ocupe de decoratiunile interioare”. Ceea ce scotianul a si facut cu aplomb si, mai ales, cu cele mai neobisnuite materiale pentru timpul respectiv , adica malahit, bronz, agate, sticla colorata sau marmura.

s5s7

Palatele si catedralele aparute ca urmare a acestei manii de a construi au creat un cadru extrem de costisitor pentru bijuteria care urma sa stea in mijlocul lor: Noul Ermitaj. Perla a clasicismului, cladirea a fost ridicata intre 1839 si 1852 si adaposteste cea mai mare colectie de arta din lume. In fiecare an, peste 3 000 000 de vizitatori admira aici unele dintre cele mai frumoase tablouri pictate vreodata.

s9s11

Misterul lacului siberian care nu ingheata niciodata. VIDEO

in Articole/Curiozitati/Geografie/Turism by

Cand soseste iarna aspra in Rusia si lacurile ingheata, cele mai multe lebede migreaza spre zonele cu clima mai calda. Dar din ce in ce mai multe aleg sa-si petreaca iarna pe un lac din regiunea muntoasa Altai a Rusiei.

Temperatura aerului de aici poate scadea pană la minus 40 de grade Celsius, insa, incredibil, lacul nu ingheata niciodata. Acest lucru se datorează faptului ca este alimentat de izvoarele termale subterane, care il mentin  la cinci sau sase grade peste zero.

Numele sau real este Lacul Svetloe, dar pentru mulți localnici este cunoscut, si nu surprinzator, drept „Lacul Lebedelor „. Denumirea „Svetloe” inseamnă „Lacul Limpede” si este perfect indreptatita, deoarece apa este atât de transparenta, incat se poate vedea fundul lui de la suprafata.

s4

Lebede salbatice ajung la lac în fiecare decembrie. Acesta este un fenomen destul de recent – localnicii spun ca pasarile au aparut pentru prima data in 1967. La inceput au fost doar 15. Acum există aproximativ 350, iar numarul lor continua sa creasca an de an.

Cand soseste vremea mai calda în luna martie, pasarile se indreapta spre zonele lor de cuibărit din nordul indepartat al Rusiei, dar se intorc la lac nouă luni mai tarziu, cu puii lor.

„Lacul Lebedelor” este protejat de autoritatile din regiunea Altai, din Siberia, şi nu este loc de refugiu doar pentru lebede, pe timp de iarnă, ci si pentru alte pasari şi animale pe timpul sezonului de vanatoare.
O echipă de paznici protejeaza pasarile de vanatori si se asigura ca au hrana suficienta.

s5

„Oamenii din satul din apropiere, Urozhaninoe, sunt extrem de mandri ca au propriul „Lac al Lebedelor ” şi au mare grija de pasări”, spune fotograful Alexander Tyryshkin, care a imortalizat feeria lacului Svetloe in mai multe fotografii superbe.

s2

s3

 

Expresul Ghetarului, un tren de care nu ai cum sa nu te indragostesti

in Articole/Geografie/Turism by

Opt ore in tren, faimosul Expres al Ghetarului, pornind de la St. Moritz, la 1775 metri altitudune, traversand munti si vai, coborand catre Zermatt, oras aflat la 1065 de metri deasupra nivelului marii, pe un traseu masurand 291 de kilometric. Opt ore de calatorie de la o statiune moderna catre alta, intr-un luxos vagon de clasa intai. Cu toate acestea, majoritatea calatorilor nu se imbarca doar pentru a ajunge din punctul A in punctul B, ci pentru excursia in sine, pentru ca traseul ofera peisaje din Alpii elvetieni care-ti taie respiratia: trecerea prin Oberalp Pass ( Pasul Inalt), la 2033 de metri este o adevarata aventura montana.

Glacier Express bei Preda

Der Glacier Express auf dem Landwasserviadukt bei Filisur. Bild: Tibert Keller

Expresul Ghetarului functioneaza de mai mult de o jumatate de secol si reprezinta triumful inginerilor elvetieni asupra Alpilor. Pe 20 iunie 1939, dupa ani de zile de greutati legate de instalarea caii ferate, de saparea tunelelor si ridicarea de viaducte, prima garnitura de tren a parcurs distanta dintre St. Moritz si Zermatt, tractata de o locomotiva cu abur. Doar din 1982, periculoasa cale montana a devenit suficient de sigura pentru a fi folosita si iarna, iar vagoanele de lux, niste saloane panoramice, au fost atasate trenului abia in 1993. Confortabilul tren expres reprezinta o investitie de 25 de milioane de franci elvetieni.

,,De fapt,Expresul Ghetarului nu exista “, marturiseste un expert din Berna. Pentru ca e vorba de trei asemenea trenuri ori, mai bine zis, despre trei companii private distincte care exploateaza trenul impreuna. Schimbarea locomotivei inseamna ca traseul urmator apartine unui alt proprietar. Compania Rhatische Bahn exploateaza calea ferata din St. Moritz, pana la Disentis, de unde intra in actiune Furka Oberalp Bahn, iar intre Visp si Zermatt trenul este preluat de BVZ Zermatt Bahn. Candva, calatorii schimbau literalmente trenul de doua ori si cumparau de trei ori bilete, ceea ce nu se mai intampla acum.

i

Aceasta simplificare s-a dovedit profitabila, pentru ca sunt din ce in ce mai multi amatori de oriunde, din lume, care, cu un singur bilet, parcurg toata ruta, printre munti si ghetari, iar locurile trebuie rezervate cu luni de zile inainte. Pe langa Expresul Ghetarului- cu vagoanele concepute de designerul italian Pininfarina, cunoscut pentru ca foloseste mari suprafete vitrate permitand admirarea peisajului din zonele inalte , acesta circuland pe aceiasi linie cu alte patru trenuri zilnic.

Calatoria incepe de la St.Moritz. Urcand cu 60 de kilometri pe ora, trenul circula prin Engadin, spre tunelul Albula. Ceva mai tarziu, in tunelul dintre Preda (1792 de metri altitudine) si Bergun (1376), portiune in care trenul coboara, poti intelege ce performanta deosebita au realizat constructorii elvetieni. Viaductul Landwasser de langa Filisur este, de asemenea o capodopera inginereasca, datand de la inceputul secolului al XX-lea si, imediat dupa aceasta localitate, ai prilejul sa admiri varful Lenzer Horn, inalt de 2900 de metri. Odata depasite fortaretele si castelele din imprejurimile Domlesch-ului, vine momentul pranzului luat la mese de lemn. Se serveste vin alb si rosu, in pahare special concepute, astfel sa nu se verse in timpul urcusului, transformandu-se in cele din urma in pretuite suveniruri. Apoi, in fata ochilor iti apare privelistea muntelui Galenstock, de 3585 de metri.

122

Dupa ce trece de canionul ingust al Rinului superior, prin Oberalp Pass, expresul depaseste cascada Furka, plonjand apoi in tunelul cu acelasi nume, lung de 15 kilometri. Curand dupa ce trenul iese din nou  in spatiu deschis, se pot vedea varful Weisshorn si lantul muntos Monte–Rosa, din apropierea Matterhorn-ului, care apare el insusi, abia in ultimul moment, inainte de intrarea in gara Zermatt. Epuizat parca de atata frumusete , calatorul coboara, dupa opt ore de drum, la inaltimi de circa 2000 de metri, dupa ce a parcurs 291 de kilometri, a trecut prin 90 de tuneluri si 291 de poduri si viaducte.

in1

 

in3

Predica in piatra a lui Gaudi. Arhitectul catalan a lasat mostenire Barcelonei opera sa de o viata: Sagrada Familia

in Articole/Geografie/Turism by

Trebuia sa fie o ,, predica rostita in piatra”, o marturie a crezului sau catolic, dar, mai ales, creatia vietii sale. Arhitect trecut de 40 de ani, Antonio Gaudi s-a gandit sa-si materializeze visurile despre o catedrala a secolului al XX-lea. In 1926, cand a murit, la aproape 74 de ani, el a lasat in urma lui santierul unui edificiu gigantic: numai fatada de nord fusese terminata si dintre cele optsprezece turnuri proiectate doar unul fusese ridicat. Catedrala  Sagrada Familia (Sfanta Familie), este in constructie si astazi, inconjurata de zgomotul masinilor si de o padure de macarale. Chiar si asa, aceasta ,, ebosa”, unul dintre cele mai cunoscute lacase de cult din lume, a devenit emblema Barcelonei, simbol totodata, al individualismului artistic, care trateaza cu dispret ratiunile economice.

sagrrrr

Stralucitul architect si-a trait ultimii ani de viata pe santier, ingrijorat de reducerea constanta a numarului sponsorilor – caci tot ce s-a facut pana acum se datoreaza exclusiv donatiilor. In anii 1920, interesul pentru construirea de cladiri in scopuri religioase a scazut. Stilul architectural al lui Gaudi era considerat depasit, la moda fiind atunci functionalul sever. Cand, la zece ani dupa moartea arhitectului, in 1936, izbucnea razboiul civil spaniol, lucrul la biserica fusese sistat, iar faimosul fiu al Cataloniei era infierat ca dusman al poporului. Anarhistii au incendiat mormintele subterane, in care se odihneau ramasitele sale, si i-au devastat atelierul. Doar cateva dintre schite si planuri au mai putut fi salvate.

In cele din urma, in 1952, lucrarile au fost reluate. Desenele ramase au fost folosite pentru a reconstitui planul parterului. Pentru restul s-au facut incercari de a continua munca, pe cat posibil, ,, in spiritul lui Gaudi” si al imaginatiei sale. Ceea ce era chiar in concordanta cu stilul arhitectului insusi, pentru ca el n-a avut niciodata un plan definitiv al grandiosului proiect; edificiul urma sa se dezvolte ,, vazand si facand”. Cum ar fi aratat catedrala in cele din urma nu stia nici el decat metaforic vorbind :,,Modelul meu este un copac. Are ramuri, iar pe ramuri sunt frunze. Si totul se dezvolta armonios… Un copac nu are nevoie de ajutor din afara. Lucrurile sunt ele insele in armonie. Totul este in echilibru. ,,

sssssssssssssssssssssssssssssssssss

In preajma anului 1900, ,, reintoarcerea la origini “, la natura era sensul pe care il proclama modernismul. Numit Jugendstil in Germania, Art Nouveau in Franta sau Modern Style in tarile anglofone, stilul a prins radacini si in Catalonia. La Barcelona, doar in Quadrat d’Or  poti admira 27 de case, ridicate de arhitecti diferiti, toate dupa acest concept, printre care trei sunt construite de Gaudi. Fara indoiala, el a fost cel mai important interpret, architect si designer al acestui stil, punandu-si amprenta original pe tot ce realiza prin decoratia simbolista, aranjamentele spatiale si constructiile expresive.

Pentru Gaudi, umanitatea era parte a naturii, iar locuintele trebuiau sa fie adaposturi, spatii; nu vedea camerele ca pe o succesiune de cuburi, ci de linii curgatoare, fara unghiuri, fara colturi ascutite. Era  fermecat de materialele traditionale, pe care le colora cat mai viu. Si Sagrada Familia urma sa fie pictata in intregime; astfel, fatada de est, a carei tema era,, mantuirea umanitatii”, urma sa fie luminoasa si prietenoasa, iar cea de vest, reflectand ,, martiriul”, ar fi fost pictata in tonuri intunecate. Simbolistica – dintre cele 18 turnuri, 16 erau rezervate apostolilor si evanghelistilor, iar celelalte doua, Fecioarei si Pruncului – nu l-a impiedicat sa foloseasca tehnologia cea mai moderna. In casele sale se gasesc lifturi, garaje subterane si pereti glisanti, de exemplu. A experimentat si aerul conditionat, a proiectat manere de usi, incalzire centrala, corpuri de iluminat si balcoane-scari.

s1

Actualmente, Sagrada Familia este scena unei activitati sustinute, progresand in ritmul constructiei bisericilor din Evul Mediu. Cele optsprezece turnuri se indreapta acum catre cer, fatada sudica s-a inaltat, iar Josep Gubriachs a creat sculpturile portalului nordic. Visul lui Gaudi se implineste incet-incet, iar faptul ca finalul se apropie este ca un avertisment pentru admiratorii lui. La urma urmelor, grandoarea unui vis consta in neimplinirea lui.

sfam

 

Cel mai mare mister arheologic din America de Sud. Uimitoarele desene, piste de aterizare pentru extraterestri

in Geografie/Istorie/Paranormal/Turism by

Urme secrete gravate in desert de artisti anonimi constituie cel mai mare mister arheologic din America de Sud. Desenele au fost facute cu aproape 1500 de ani in urma, pe o suprafata de 500 de kilometri patrati, situata intre actualele orase Nazca si Ica din sudul Perului. Unele dintre ele urmeaza o linie dreapta prin pampa sud-americana, iar altele formeaza modele enorme pe platourile inalte si dealurile abrupte. Doar vazute din avion, formele se aduna si intruchipeaza desene gigantice.

Istoric al culturii americane, Paul Kosok a fost primul care a descoperit formele geometrice lungi de mai multi kilometri, in 1939, in timpul unui zbor de recunoastere.

123

 

Observatiile sale au facut-o pe Maria Reiche, matematician german, sa-si dedice intreaga viata cercetarii acestor forme din desert. Ea a descoperit ca , o data indepartat nisipul din santurile cu o latime de un metru si o adancime de 20 de centimetri, solul rosu al desertului putea fi ”citit” mai clar ca niciodata. Astfel, cercetatorii au putut evidentia desenul unui condor cu deschiderea aripilor de 120 de metri, care a putut fi fotografiat din avion. Alte contururi dezgropate ulterior reprezentau un paianjen cu picioare lungi de 40 de metri, precum si multe alte fiinte gigantice: oameni, maimute, pesti, cactusi si flori.

Multe dintre ”gravurile” respective constau intr-o singura linie, lunga de cateva sute de metri sau uneori chiar de mai multi kilometri, care taie desertul. Faptul ca desenele, care includ cercuri, patrate ori spirale, au rezistat mai mult de 1500 de ani se datoreaza pozitiei geografice. In Pampa de las Figuras, aflata intre Nazca si Ica, ploile sunt foarte rare, iar tinutul este protejat impotriva furtunilor de nisip, la vest, de lantul muntos de pe coasta Pacificului si, la est, de crestele Anzilor.

Remarcabila la toate aceste desene nu e doar acuratetea cu care au fost trasate pe sol, ci si stilul artistic. Motive similare, de acelasi nivel artistic, pot fi intalnite pe obiectele ceramice ale culturii Nazca, infloritoare intre secolele al IV-lea si al IX-lea, in sudul Perului. Astfel, se poate sustine cu un mare grad de certitudine ca desenele uriase au fost facute de artistii acestei culturi.pelicandog

 

Ramane un mister modul in care locuitorii tinutului, anterior al incasilor, au reusit sa faca aceste desene fara a putea vedea de sus rezultatul muncii lor.

Este sigur insa ca foloseau franghii pentru a trasa liniile drepte si cercurile. Nu exista inca o explicatie clara a semnificatiei acestor desene. Majoritatea cercetatorilor sunt de parere ca ele sunt repere astronomice. Maria Reiche credea ca desenele ilustreaza ”observatii astronomice stravechi.” Aceasta concluzie se bazeaza pe faptul ca unul dintre santurile pe care ea le-a descoperit duce exact catre locul in care apune soarele in emisfera sudica la momentul solstitiului de vara. De asemenea, alte linii, care par paralele, duc, de fapt, catre punctele ce marcheaza, conform calendarului nostru, apusul soarelui la solstitiile anilor dintre 300 si 650 d.Hr. Chiar tinand cont de aceste teorii, desenele raman inca invaluite in mister. Misterul planeaza si asupra semnificatiilor culturale ale acestor desene gigantice, ceea ce da frau liber imaginatiei. Astfel, scriitorul Erich von Daniken crede ca picturile gigantice din desertul de la Nazca au rolul de a semnaliza piste de aterizare pentru fiintele extraterestre.

Nazca-lineas-manos-c01

Pompeiul s-a ridicat din mormant. Un oras din anul 79 d.Hr., conservat sub lava

in Curiozitati/Geografie/Istorie by

Catastrofa din golful Neapole a inceput in dimineata zilei de 24 august 79. Un bubuit cumplit se rostogolea dinspre muntele Vezuviu, al carui varf explodase, eliberand un nor intunecat si o cascada de sageti de foc. In curand, o ploaie de pietre si de cenusa fierbinte cadea din cer si un potop de lava aluneca la vale, pe pantele vulcanului.

Prima lovita a fost mica localitate balneara Herculaneum. Un val urias de noroi amestecat cu lava a inundat aleile si casele, sufocand oamenii si animalele, acoperind totul, solidificandu-se, in cele din urma, sub forma unui covor de piatra de 20 de metri grosime. In partea de sud-est a vulcanului, populatia Pompeiului, peste 100 000 de mii de suflete, parea ceva mai norocoasa. Doar ceva cenusa ajunsese acolo, iar masa de lava incinsa o apucase pe o alta parte a vaii, ocolind asezarea.

maxresdefaultimages (1)

Trecatorii au abandonat strazile pavate ale orasului, pentru a-si gasi adapost in vile, pravalii, terme sau in temple. Dar totul era doar o chestiune de timp. Curand, burnita de cenusa s-a transformat intr-o adevarata grindina de lapilli, mici fragmente de roca vulcanica, amestecate cu bucati mai mari de piatra ponce. In plus, un gaz sulfuros a invadat orasul, patrunzand in fiecare coltisor si otravind tot ce era viu.

Doua zile mai tarziu, fumul si praful au disparut si soarele a rasarit stralucitor deasupra golfului. Dar asezarea nu mai exista. O plapuma cenusie acoperise bogata urbe de provincie, abia recladita in urma unei eruptii anterioare a vulcanului, care fusese insotita de un puternic cutremur. Si astfel, in scurt timp, iarba uitarii a crescut peste prosperul Pompei. 

Timpul a trecut. Abia 15 secole mai tarziu, cautatorii de comori au inceput sa se arate interesati de orasul ingropat. La Herculaneum, fusesera dezgropate cateva statui, insa munca de inlaturare a rocii vulcanice era deosebit de dificila. La Pompei sarcina era mai usoara; urbea fusese acoperita doar de un strat subtire de cenusa vulcanica, lapilli si piatra ponce.

In 1748, in timpul primelor sapaturi arheologice mai extinse, ordonate de rege, sapatorii au dat peste o vila mare, cu peretii acoperiti de fresce. De asemenea, s-au gasit statui de marmura si bronz ale diverselor zeitati si a fost dezgropata o piata unde, printre altele, se vindea si vin.

Cele mai socante descoperiri au fost insa cele care vorbeau despre oamenii ale caror vieti au fost curmate brusc de catre eruptia vulcanica si gazele sulfuroase. O imagine cutremuratoare este aceea a catorva rude adunate la un priveghi, surprinsi de moartea fulgeratoare. Unii locuitori ai Pompeiului, care reusisera sa fuga, ducand cu ei cateva lucruri, fusesera surprinsi in imprejurimile orasului de norul otravitor.

Alte descoperiri senzationale aduc marturii pretioase despre viata intima a locuitorilor – lucru tinut multa vreme secret de catre autoritatile catolice. S-a gasit , de exemplu, un fel de indicator stradal in forma de organ sexual, indrumand spre o casa de toleranta, iar, intr-un mozaic din Casa del Fauno, un satir e imortalizat gol, in timpul unor jocuri amoroase cu o menada. De asemenea, exista si o statuie de mai bine de 50 de metri inaltime, din gresie pictata in rosu reprezentand un viguros falus. Aceste expresii artistice ale erotismului erau foarte importante in cultul lui Bachus, de vreme ceorganele sexuale redate pe peretii caselor din Pompei, dupa cum sustin savantii, aveau rolul de a feri de deochi.

ffff

 

Dupa 250 de ani de excavatii sistematice, Pompeiul a renascut, la modul propriu, din cenusa Vezuviului, ca pasarea Phoenix. Unic printre orasele antice, el ne aduce marturie despre modul de viata al romanilor la inceputul erei crestine.

pompeii-day-trip-from-rome-in-rome-42924

 

Hawaii,tinutul vulcanilor

in Geografie/Turism by

Din avion, lantul de 2400 de kilometri ai Insulelor Hawaii arata ca o lunga rana a nesfarsit de albastrului Ocean Pacific, cicatrizata pe margini si rosie la mijloc. Doar cand te apropii de sol, realizezi ca dominanta cromatica a insulelor este un verde exotic, intrerupt ici si colo de lava neagra, cratere amenintatoare si, pe insula principala, de albul varfurilor inzapezite ale vulcanilor.

Cele 8 insule mari si 26 mai mici care formeaza arhipelagul, cu muntii lor, cu falezele inspumate si plajele pitoresti, au aparut acum aproximativ 30 de milioane de ani din apele oceanului. Lava din adancurile pamantului si-a croit drum spre suprafata in valuri successive si astfel s-au ivit deasupra apei cratere fumegande. Insulele Hawaii, in majoritatea lor, sunt de fapt varfuri ale unui vulcan ori al unui grup de vulcani iesite din adancuri. Locuitorii insulei principale, Hawaii, care au dat de altfel numele grupului de insule, nici macar nu se mandresc cat ar trebui cu faptul ca au cel mai inalt munte din lume, uriasul vulcan Mauna Kea. De la baza submarina pana in varf, acesta masoara 10 205 metri, dintre care partea mai mare – 6 000 de metri – este sub nivelul apei. Ce forta teribila trebuie sa se fi pus in miscare pentru a ridica acest colos de bazalt, a carui ultima eruptie a avut loc in urma cu 15 000 de ani si care este considerat acum un vulcan stins! Pe varful sau, acoperit cu zapada mai multe luni din an, Statele Unite ale Americii si alte cateva tari si-au plasat cele mai moderne observatoare astronomice, pentru ca de nici unde altundeva din lume nu poate fi scrutat Universul mai bine decat din varful lui Mauna Kea( inaltimea sa este de 4 205 de metri), unde umiditatea este de numai 3%.

ml1ml2

Dintre cei aproape 40 de alti vulcani mai mici din arhipelag, multi sunt inca activi. Kilauea singur, aflat tot pe insula principala, a erupt de peste 50 de ori in ultimele decenii. Craterul lui are o inaltime de 1 248 de metri si peste 5 kilometri diametru. Pantele parjolite ale muntelui cad aproape vertical, vreo 150 de metri, intalnind crusta de lava solidificata ca o piele subtire de piatra care acopera jaraticul infernal. Plimbarile prin cratere constituie una dintre atractiile turistice ale insulei. Cu toate ca, uneori, o ,, ceata” groasa limiteaza vizibilitatea, astfel ca te poti trezi brusc pe buza haului din crater, excursiile de acest fel sunt, totusi, destul de sigure. Aceasta pentru ca o eventuala eruptie se face simtita cu mult inainte. 

Activitatea vulcanica este urmarita indeaproape de un observator special plasat pe marginea craterului vulcanului Kilauea. Este un centru seismografic de unde pot fi inregistrate si interpretate toate miscarile seismice de pe o suprafata intinsa. Chiar si un vulcan nevazut, ca Loihi, din partea sudica a arhipelagului, este tinut permanent sub observatie. Craterul sau se afla la aproape 950 de metri sub nivelul marii, ceea ce nu exclude posibile surprize pentru locuitorii insulelor.

Primii locuitori au fost polinezienii care au navigat spre aceste insule prin anul 700 d.Hr. , gasind un tinut ospitalier, cu sol vulcanic fertil si munti acoperiti de paduri tropicale. In zilele noastre, arhipelagul, cu cele peste patru mii de varfuri acoperite aproape toate cu zapada, nu atrage doar vulcanologi si astronomi, ci si foarte multi turisti.

1111

Cracovia, orasul pietrelor care vorbesc

in Geografie/Istorie/Turism by

 Orasul vechi din Cracovia este o istorie a artei sapate in piatra. Nu trebuie neaparat sa fii poet pentru a vedea in Cracovia ,, orasul pietrelor vorbitoare,,. Inima medievala a acestui oras, care a scapat de distrugerile celui de-al doilea razboi mondial, pastreaza case ale familiilor instarite si palate ale nobilimii, adaposteste peste o suta de biserici si manastiri, una dintre cele mai vechi universitati din Europa si resedinta regilor polonezi, unica prin maretia ei. Intr-adevar, putine locuri din lume aduna, intr-un spatiu atat de mic, atat de multe comori de arta ale Evului Mediu tarziu, Renasterii si barocului. Pentru aceste motive, din 1978, Cracovia a fost primul oras european inclus pe lista UNESCO de monumente ale patrimoniului cultural universal.

1257, Krakow, Poland --- Rynek Glowny --- Image by © Maurizio Borgese/Hemis/Corbis

44

Cracovia este atestata ca oras pe la 965 d.Hr. In acele timpuri, orasul de pe raul Vistula era deja o cunoscuta asezare negustoreasca si un centru puternic al misionarismului romano-catolic. Apoi Cracovia a devenit episcopie, iar in 1093, capitala a regatului Piast-ilor, dinastia care domnea pe atunci in Polonia. Pe dealul Wawel, Piast-ii au ridicat o fortareata, impreuna cu o mare si frumoasa catedrala – in care, pana in secolul al XVIII-lea, aveau loc incoronarile si inmormantarile regilor polonezi.

In 1241, invazia mongolilor a ras Cracovia de pe suprafata pamantului. Dar ducele Piast, regele de mai tarziu Boleslav, ca si succesorul lui,  Cazimir al III-lea au reconstruit cu sarguinta orasul. A fost ales un plan in forma de tabla de sah, cu o mare piata patrata, Rynek, in centru, pornind de la care Cracovia s-a extins treptat, ajungand unul dintre orasele de frunte ale Evului Mediu tarziu. In 1364, a fost infiintata prima universitate poloneza, Alma Mater Cracoviensis, unde, printre miile de studenti, s-a aflat si Copernic, faimosul astronom. In secolul al XV-lea, aici studiau circa 10 000 de studenti straini, o cifra aproape neverosimila pentru acele timpuri.

In 1439, Cracovia s-a alaturat Ligii Hanseatice, specializandu-se in comertul cu produse textile si devenind, in scurt timp, lider in aceasta activitate. Si astazi, in piata Rynek, mai exista un magazin-depozit de tesaturi si mai multe de confectii, intinse pe 100 de metri si numite Sukiennice.

Comertul infloritor i-a imbogatit pe patricienii cracovieni, care si-au ridicat – atat cei de origine nobila, cat si burghezii – case somptuoase in jurul pietei, ale caror curti interioare originare s-au pastrat in general. Patronatul prosper  a atras aici multi artisti si artizani din Germania si Boemia, printre care mesterul Veit Stoss din Nurnberg, cel mai cunoscut sculptor din Evul Mediu tarziu. El a creat altarul tripartit  din lemn policrom al Mariei, din catedrala cu acelasi nume, ornamentat cu 200 de frunze de tei facute din foita de aur. Stoss a lucrat 10 ani la acest proiect. Cu dimensiuni de 11 pe 13 metri, acest cel mai mare altar gotic din Europa a devenit cel mai reprezentativ al  stilului gotic-tarziu. 

Cracovia si-a trait epoca de aur intre 1506 si 1572, cand regii Sigismund I si Sigismund al II-lea au invitat pictori italieni si arhitecti, cu misiunea de a reconstrui resedinta regala Wawel si de a o transforma intr-un palat al Renasterii. Folosind modelul curtii toscane, arhitectul Bartolomeo Berrecci a construit capela Sigismund, cea mai importanta creatie in stil renascentist din Polonia. In palat, gratie galeriei cu arcade pe trei etaje, in stil italian, pot fi vazute mari colectii de mobila rara, de tablouri, precum si faimoasele tapiserii flamande de Arras. Camera tezaurului regal gazduieste creatii deosebite ale aurarilor, armuri si insemne regale, printre care sabia de incoronare, datand in 1320.

Chiar si dupa ce regele polonez si-a mutat, in 1596, capitala la Varsovia, Cracovia a ramas centrul cultural al Poloniei. Nici chiar ororile comise in timpul ocupatiei germane, intre 1939 si 1944, in parte din cauza  ,, guvernatorului general,, Hans Frank, n-au putut schimba destinul acestui oras. Marea comunitate evreiasca din cartierul Kazimierz, care, de-a lungul istoriei a avut o importanta contributie la dezvoltarea culturii si a artei orasului, a fost deportata in lagare de concentrare si practic anihilata.Din fericire, nazistii n-au reusit sa puna in aplicare planul diabolic de a detona explozibilii plasati in subterane, si astfel, de a distruge Cracovia o data pentru totdeauna.

1122

Lumea preistorica a Arhipelagului Galapagos

in Geografie/Turism by

g2

Acum aproximativ 3-6 milioane de ani, vulcani submarini, aflati la 700 de kilometri vest de Ecuator, au erupt, provacand ridicarea de pe fundul Oceanului Pacific a unor mari cratere. Din ploile de cenusa vulcanica si din lava solidificata, s-a format un arhipelag de aproximativ 60 de insule, de diferite marimi. Asa s-au nascut insulele Galapagos, dominate de vulcani, cu faleze desertice, inchizand in centru inaccesibile paduri tropicale. Intr-un areal cu totul diferit de restul continentului sud-american, s-au dezvoltat aici forme de viata animala si plante unice in comparatie cu alte zone similare. 

Primele relatari referitoare la aceste insule, ulterior numite Las Encantadas (blestemate), au ajuns in lumea occidentala prin 1535, trimise de episcopul de Panama, Tomas de Berlanga. El a observat, in timpul unei calatorii pe mare de-a lungul coastelor inca necunoscute, soparle cu capete de dragon, broaste testoase enorme si nenumarate specii de pasari exotice. Nu se temeau de om, traiau intr-un paradis, care s-a schimbat doar atunci cand marinarii au inceput sa debarce regulat in insule, pentru a-si face provizii din carnea gustoasa a giganticelor testoase elefant, cantarind pana la 250 de kilograme. De altfel insulele au fost botezate dupa numele acestor testoase, galapago in limba spaniola.

g3

Naturalistul englez Charles Darwin a venit pentru prima data in insule prin 1835. Tarmurile aride, acoperite de lava si cenusa vulcanica nu pareau tocmai ospitaliere, dar, la o privire mai atenta, el a fost fascinat de multimea speciilor intalnite si de felul cum acestea se adaptasera, secole de-a randul, la conditiile existente. Un exemplu in acest sens era o specie de cinteza, care, cu ajutorul unui ac de cactus tinut in cioc, scobea lemnul putrezit, cautand larve. Darwin a presupus ca, datorita anumitor imprejurari, stramosii acestei pasari ramasesera izolati in insule si, pentru a supravietui, invatasera sa foloseasca acele de cactus drept unelte. Alte feluri de cinteze, cunoscute si sub numele de cinteze-Darwin, si-au adaptat ciocurile pentru a putea culege seminte, a prinde insecte sau a extrage nectarul din florile de cactus. Asemenea observatii au stat la baza faimoasei lucrari ,, Asupra originii speciilor,,.

Si astazi exista inca numeroase specii de animale in insulele Galapagos care au suferit o evolutie speciala. Sunt gratioasele soparle de mare, care arata ca niste dinozauri, fiind de fapt animale ce traiesc pe uscat, dar care au invatat sa se hraneasca cu algele din mediul marin. Acestea au la origine, probabil, iguana, care a ajuns aici, cu mii de ani in urma, poate pe trunchiuri purtate de ape de pe continent.

iguana-2

Chiar si populatiile mai putin numeroase, cum sunt testoasele gigant, de pana la un metru si jumatate lungime, au putut supravietui aici. De asemenea, gasim si cormorani, care, neavand dusmani naturali, s-au dezvatat sa mai zboare, pinguini pitici, ciudatii lei de mare si alte foci, precum si mai mult de o suta de specii de pasari, dintre care cele 28 de varietati de cinteza-Darwin, pot fi intalnite numai in Galapagos. Dintre plante, 47% cresc numai aici, iar 37% dintre pestii existenti traiesc exclusiv in apele arhipelagului.

33

In 1959, guvernul ecuadorian a declarat arhipelagul Galapagos(numele oficial: Archipielago de Colon) parc national, pentru a-i proteja flora si fauna.

the galapagos islands1122

Turnul Eiffel, simbolul grandios al „Orasului Luminilor”

in Geografie/Istorie/Turism by

Cea mai importanta constructie metalica a secolului al XIX-lea vegheaza asupra Parisului.

qqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqqq

Inceputul constructiei a fost marcat de o lupta de opinii. Imediat ce s-a aflat ca, pe malul Senei, in centrul Parisul anului 1889, Franta intentiona sa ridice un turn de 300 de metri inaltime pentru expozitia universala care avea sa se tina aici, arhitecti, artisti si politicieni au avertizat, prin ,, Petitia celor 300,,- despre tentativa de desfigurare a capitalei prin ridicarea unui fel de ,, cos negru,scheletic, urat ca impostura ,,. In ciuda tuturor acestor voci, constructia a inceput,  avand sa contribuie de atunci incolo la faima Frantei si mai ales a Parisului.

Primele proiecte au fost realizate de Maurice Kock, expert al firmei de inginerie si constructii conduse de Alexandre Gustave Eiffel(1832-1923). Eiffel era descendentul unor emigranti germani din regiunea Eiffel si castigase concursul de arhitectura organizat de Departamentul Comertului in vederea executarii complexului destinat viitoarei expozitii universale.

Ca amplasament al viitoarei constructii, orasul a pus la dispozitie un vechi teren folosit pentru instructia soldatilor, pe malul sudic al Senei, cunoscut sub numele de Champ de Mars (Campul lui Marte). Fundatia viitorului turn s-a turnat in 1887. Pentru a crea o baza solida celor patru ,, picioare de elefant,, ale turnului, care urma sa aiba cam 9 700 de tone, Eiffel a ingropat cate patru uriase ,, ancore,, de beton, de 15 metri  pe 8 metri, in solul pietros al malului raului. Montajul a inceput la 1 iulie 1887, conform unui plan de constructie intocmit minutios. Muncitorii trebuiau sa puna cap la cap 12 000 de piese, partial asamblate la o turnatorie din Clichy.

5

 

Era ca un puzzle genial care se completa sub ochii parizienilor. Eiffel a planificat atat de bine totul, incat a folosit si anumite parti ale unei macarale ajunse de prisos pentru a construi lifturile care duc la platformele panoramice, care se afla la 57, 115, si 274 de metri inaltime.

Cu cat devenea mai inalt, turnul care isi lasa umbra asupra Parisului ca acul unui ceas solar, cu atat scadea grupul opozantilor. De-acum, marea majoritate a parizienilor admira, zi de zi, constructia eleganta, geometria formelor, care dadeau o senzatie de suplete, in ciuda greutatii sale.

Cand, exact la termenul fixat, 31 martie 1889, constructia a fost terminata si Eiffel a ridicat steagul francez la inaltimea de 300 de metri, ziarele au celebrat reusita ca pe un ,,triumf al culturii industriale moderne ,,turnul fiind considerat omologul profan al catedralei Sacre-Coeur din Montmartre. De la inaltimea lui putea fi vazut nu numai  intreg Parisul, dar, in zilele senine, chiar si o buna parte din imprejurimi. 

34

Pentru  deschiderea expozitiei mondiale din 1889, organizatorii au iluminat constructia metalica, rebotezand curand La Tour Eiffel, cu 10 000 de lampi cu gaz si un mare foc de artificii.

Alexandre Gustave Eiffel spunea ca, pentru el, turnul era un monument in cinstea Revolutiei franceze din 1789, care deschisese calea ,,unui secol al industriei si tehnicii,,-eveniment  sarbatorit cu multa pompa cu ocazia expozitiei.

In afara de faima uriasa, turnul a insemnat pentru constructorul sau si un important succes financiar. Gratie nenumaratilor vizitatori platitori, compania care era proprietara turnului a recuperat costurile constructiei in mai putin de un an. Foarte repede , Turnul Eiffel a devenit simbolul Parisului, iar edilii orasului au ajuns repede la concluzia ca terminarea lucrarilor, programata initial pentru 1910, trebuie devansata.

In 1929, din turn se faceau transmisii radio, iar in 1935 i s-a adaugat in varf o antena de televiziune. Acum, inaltimea turnului a ajuns la 320,75 de metri. Pe ultima platforma se afla un laborator, un mic apartament(folosit odinioara de Gustave Eiffel), o statie meteorologica si multe echipamente pentru controlul traficului aerian.

12

 

        

Verdele sperantei pe albul realitatii. Groenlanda

in Geografie/Turism by

 

Kalaallit Nunaat(mana de om) – asa isi numesc localnicii Groenlandei tara, chiar daca mainile propriu-zise sunt destul de rare pe cea mai mare insula din lume. Doar 57 000 de suflete traiesc in aceasta regiune autonoma a Regatului Danemarcei, majoritatea in regiunile sudice. Numele de Groenlanda(Greenland, in engleza – tinutul verde, Gronland, in daneza), cu totul nepotrivit realitatii, se datoreaza crudului viking  Eric cel Rosu. Cu mai bine de o mie de ani in urma, aceasta a fost strategia lui de ,, marketing ,, cu scopul de a atrage colonisti. Si chiar a reusit sa convinga 400 de persoane sa se stabileasca pe insula ,, verde,,. Luandu-si nevestele si copiii, vitele si uneltele, barbatii l-au urmat pe vikingul escroc catre locul exilului sau. In vara anului 986, cele paisprezece vase drakkar (corabii lungi) vikinge au atins ceea ce astazi este numit Ericsfjord. Nu departe de Narssarssuarq, acum pista de aterizare pentru avioanele ce vin de la Copenhaga, colonistii au fondat prima asezare pe tarmul inospitalier.

greenland

De la nord la sud, insula masoara 2 735 de kilometri, dar are doar 17 kilometri de drumuri asfaltate. Mai mult de patru cincimi din suprafata este acoperita cu o calota de gheata groasa de 3 kilometri. Alb si frig ca la Polul Nord – asta este impresia pe care o ai privind din avion. Doar ici si colo, munti de bazalt strapung gheata, creand iluzia ca aici – spre deosebire de Pol – ai pamant solid sub talpi.

Pamantul verde, promis de Eric colonistilor, consta intr-o fasie neacoperita de gheata intinsa de-a lungul coastelor sudice ale insulei. Aici locuiesc in mici comunitati locuitorii Groenlandei, insa nenumaratele fiorduri care ii despart fac dintr-o intentie de vizita o tentativa de-a dreptul riscanta. Spre exemplu, din capitala Nuuk (Godthab),unde locuiesc o cincime dintre groenlandezi, pana in orasul de provincie Ivittuut se poate ajunge doar pe apa sau prin aer.

2

Dupa vikingi, danezii au luat in stapanire insula, in 1721, si au domnit fara incetare pana in 1979, cu peste 250 de ani mai tarziu, cand colonia a devenit complet autonoma. De atunci insula a prosperat. Acum exista aici un parlament liber ales, cu 27 de membri, si un guvern cu sase ministere. Asociatiei Regale de Comert cu Groenlanda, care pana de curand controla economia insulei, i-a urmat compania Kalaallit Nuerfiat. Din cauza neintelegerilor privind cota de pescuit, Groenlanda s-a retras printr-un referendum din Comunitatea Europeana.

Identitatea culturala este acum una dintre temele a carei importanta creste constant, drept pentru care groenlandezilor nu le place sa fie numiti eschimosi, ci inuiti, ca si neamurile lor din Canada, Alaska si Siberia. In acelasi timp, ei se folosesc de binefacerile civilizatiei occidentale – spitale, posturi de radio, scoli, – care sunt binevenite; chiar si cele doua baze militare americane de aici sunt tolerate.

In rest, Cercul Polar de Nord conditioneaza viata de zi cu zi a insularilor : in nordul si estul insulei, barbatii imbarcati in caiacele traditionale se avanta in stravechea vanatoare de foci – o nevoie de baza pentru oamenii din aceasta lume a gheturilor, dupa cum au constatat si asociatiile de protectie a animalelor. Unii dintre locuitori se ocupa cu pescuitul de crab, pastrav si de cod, folosind insa, in acest scop, vase de pescuit modern echipate.

Principala sursa de venit a celor de aici este tocmai lucrul de care au putina nevoie, dar care se gaseste din belsug: gheata. Natura grandioasa, gheizerele uluitoare si muntii de peste 4 000 de metri atrag spre insula tot mai multi turisti. Ei vor sa respire aerul arctic, sa vada boul moscat si vulpile polare, sa-si procure obiecte de artizanat (facute din bucati de franghie) si sa se bucure de un Smorrebrod (sandvis traditional danez ), iar atunci cand pleaca, vor fi invatat deja cel mai important cuvant local, imaga, un fel de ,, poate,,- care, ciudat, intervine in conversatie mai ales atunci cand e vorba despre cum va fi vremea la intoarcerea acasa. Se intampla de multe ori ca zborurile sa se amane din cauza vremii, de aceea toate aeroporturile din Groenlanda au cate un hotel pentru asemenea situatii. Recordul de asteptare il detine un aeroport, Kangerlussuaq (la Sandre Stromfjord ), care oficial este ,, deschis in orice conditii,, si unde un grup de turisti au avut de asteptat trei saptamani pentru a putea parasi insula. Oamenii locului pretind insa ca astfel de incidente au loc numai iarna.

greenland-04upernavik-qaasuitsup-kommunia-western-greenland-conde-nast-traveller-9jan15-alamy

Peninsula Kamceatka, perla Extremului Orient al Rusiei

in Geografie by

Muntele Kliucevskaia, cel mai inalt varf al Peninsulei Kamceatka, este unul dintre cei mai mari vulcani activi de pe Terra, avand o forma aproape conica. Craterul sau, tot atat de inalt cat Mont Blanc, de 4750 de metri, fumega tot timpul si in ultimii 300 de ani a erupt de peste 50 de ori .

Kliucevskaia este insa numai unul dintre cei 150 de vulcani de pe aceasta peninsula muntoasa si inghetata, ce se avanta spre sud in mare din extremitatea estica a Siberiei. Aproximativ 30 de vulcani sunt inca activi. Impreuna cu Insulele Kurile, un sir de 60 de insule vulcanice ce par a porni din varful Kamceatkai, formeaza una dintre cele mai active zone ale Inelului de Foc,”centura de vulcani a Pacificului”, constituind totodata 10% din totalul vulcanilor activi de pe Pamant.

In 1907, Muntele Stiubelia a aruncat in aer un val enorm de cenusa si praf , care a acoperit intreaga peninsula (comparabila ca dimensiunile Japoniei ) si a intunecat orasul Petropavlovsk, Kamceatski, aflat la 100 km departare. Cutremurele sunt frecvente aici. In ultimii 200 de ani s-au inregistrat mai mult de 150! Cel din noiembrie 1952 a fost al doilea ca magnitudine din lume , masurand 8,4 grade pe scara Richter.

k6

Apa sutelor de izvoare fierbinti este folosita pentru incalzirea locuintelor si a serelor in care se cultiva legume si cartofi pentru export. Valea Gheizerelor, in apropierea vulcanului activ Kronotki, este marcata de suierele si aburii emisi de cele 25 de gheizere, mineralele depuse din apa lor colorand rocile din jur in rosu, roz,violet si brun. Cel mai mare, Veikon, arunca in aer apa fierbinte si vapori la 49 m inaltime, timp de 4 minute la fiecare circa 3 ore. Valea Gheizerelor se afla in splendida Rezervatie Naturala Kronotki, ce se intinde pe circa 10 300 km patrati. Lacul Kronotkoie, la vest de muntele cu acelasi nume, este cel mai mare lac al Kamceatkai .

Ca intreaga peninsula, rezervatia are in zonele de coasta o fasie de tundra, vegetatia mlastinoasa, unde cresc numai muschi si licheni. Spre interior,terenul se inalta, vegetatia predominanta fiind formata din lastarisuri si paduri, in special de mesteceni. Cei mai mari ursi bruni din Eurasia traiesc aici, alaturi de reni, oi siberiene, vulpi albastre, vulpi argintii, samuri, nurci, marmote cu cap negru si veverite de pamint arctice. Focile si pasarile acvatice pescuiesc in largul coastelor. Blana de samur si pestele, indeosebi somonul, constituie principala sursa de venit a locuitorilor peninsulei.

pppp

Petropavlovsk-Kamceatski, un oras cu aproximativ 240 000 de locuitori, este un important port pescaresc. Clima este aspra in Kamceatka, iernile fiind lungi, friguroase, cu multe ninsori, iar verile scurte, racoroase si umede. Apa izvoarelor fierbinti incalzeste insa raul Kamceatka, in unele locuri acesta ramanand neinghetat chiar si iarna.

k4                                                     k5

In trecut, izolarea si clima aspra au creat peninsulei o reputatie intunecata. Elevii obraznici si nesilitori erau trimisi in ultimele banci din spatele clasei si erau numiti „kamceatca” – echivalentul scolaresc al Siberiei, locul unde erau deportati condamnatii. Totusi, nici un criminal nu a fost deportat in Kamceatka; acolo nu locuia nimeni pentru a pazi detinutii. Vechii locuitori ai peninsulei, triburile koriak si ciukci, au fost aproape complet exterminati de cazacii trimisi aici de tar in secolul al XVIII-lea. Cativa dintre urmasii lor mai traiesc si astazi in peninsula care datorita mijloacelor moderne de transport si comert, nu mai este atat de izolata ca inainte vreme. Dar acest taram aspru, salbatic si minunat ramane inca o frontiera ultima – romantic , misterios si, in mare parte, neexplorat.

k2k3

9 locuri nemaipomenite din lume unde două ape se întâlnesc, dar nu se amestecă

in Curiozitati/Geografie by

 

Raurile sunt unele dintre cele mai frumoase daruri facute de mediul inconjurator si afiseaza culori diferite iar cateodata au ca rezultat uimitoare expuneri care ne farmeca privirea.

Punctul unde doua sau mai multe corpuri de apa se intalnesc se numeste confluenta si acest fenomen poate fi observat in mai multe frumoase confluente ale corpurilor de apa atunci cand doua rauri fuzioneaza si devin un singur rau.

Exista multe locuri uluitoare in lume unde se poate observa confluenta si mai jos este o lista a unora dintre cele mai frumoase confluente din lume.

 

1. Dunărea, Ilz și Inn in Passau,Germania

1

2.Jialing și Yangtze in Chongqing, China 

2

 

3.Ronul si Arve in Geneva,Elvetia

3

4.Drava si Dunarea langa orasul Osijek in Croatia

4

5.Raul Mosela si Rinul,in Koblenz ,Germania

5

6.Alaknanda si Bhagirathi in Devprayag,India

6

7. Rio Negro si Rio Solimoes langa Manaus,Brazilia

7

8.Thompson si Fraser,in Lytton,British Colombia,Canada

8

9. Iată aici locul în care două oceane(Arctic si Pacific) se întâlnesc și nu se amestecă! Linia de joncțiune a celor doi colosi este formată dintr-o spumă, care delimitează o apă albastră și limpede de una destul de închisa la culoare. Cele două oceane se intersectează în mijlocul Golfului Alaska, dar nu par a se amesteca. De ce? Pentru că există o diferență foarte mare de sare…

Apa cea mai deschisă la culoare este rezultată din topirea ghețarilor, fiind proaspată și saraca în săruri, în timp ce al doilea ocean are o cantitate foarte mare de sare.

De aceea, cele două oceane au densități diferite, fapt care face aproape imposibilă amestecarea acestora.

 

UITATUL MACHU PICCHU

in Geografie/Istorie/Turism by

a1a2

Vechea asezare incasa din Anzii peruvieni a fost descoperita in 1911.

Pe versantul sudic al Anzilor peruvieni , acolo unde raul Urubamba se pregateste sa intalneasca bazinul Amazonului, in 24 iulie 1911 , americanul Hiram Bingham a facut cea mai importanta descoperire a carierei sale .Era in cautare de relicve ale culturii incase , distruse de cuceritorii spanioli in secolul al XVI-lea . Dupa ce urcase  un perete de munte abrupt , aflat intr-una dintre cotiturile raului , tanarul profesor de istorie  de la Universitatea Yale , impreuna cu doi ghizi locali, ajunse in cele din urma , pe la cota 2300 deasupra nivelului marii , pe un drum flancat de stanci mari , care nu se vedea din vale si al carui acces fusese blocat in urma unui cutremur de pamant . Numeroasele ruine acoperite de verdeata si solul terasat succesiv indicau faptul ca acolo ar fi fost , candva , un mare oras . 

Bingham boteaza locul descoperit Machu Picchu ceea ce , in vechiul dialect indian quechua inseamna  VARFUL VECHI . Cercetarile ulterioare au aratat ca era vorba despre o asezare incasa anume construita intr-un loc inaccesibil pentru a scapa de jaful conchistadorilor , chiar daca se afla doar la 120 de kilometri nord-vest de  Cuzco , capitala incasa ,care fusese cucerita de spanioli . In anii care au urmat acestei descoperiri , arheologii au scos la lumina marele palat si templul , ale caror ziduri  fusesera construite din magnifice blocuri de granit  .

a3a4

In centrul asezarii proiectate riguros , se afla un complex de temple , cu o terasa in varf ,taiata in granit , la care se ajungea pe o scara in spirala , cioplita in roca muntelui . Acolo arheologii au identificat monolitul numit INTIHUATANA ,, cel care atrage soarele,,  piatra sacra a incasilor . Alte constructii asemanatoare , din roca dura , alcatuind un fel de cadrane solare, erau destinate cultului soarelui, cultul oficial al imperiului incas .

Nu departe de Intihuatana au fost descoperite alte trei , foarte bine pastrate , ziduri dintr-un Templu al Soarelui, avand un format din trei blocuri de roca . O alta constructie importanta aflata in perimetrul Palatului este TORREON , un turn semicircular , cu un altar de sacrificiu deasupra unui put, pe care Bingham l-a numit  MAUSOLEUL REGILOR . In apropiere au fost gasite 142 de schelete , in special de femei , AJILLAS probabil, cum erau numite fetele anume alese pentru a sluji cultul soarelui .Alte parti ale asezarii , construite simplu , erau locuite de catre soldati si muncitori .O zona deschisa , plana , numita acum Piata Principala , era folosita probabil drept loc de adunare si festivitati importante , cum era celebrarea solstitiului de iarna .

Sute de terase suprapuse ce urcau spre actualul centru al orasului erau folosite pentru legumicultura . Cartofi , porumb si legume erau cultivate pe micile campii inconjurate de pereti de piatra.Pamantul pare a fi fost adus din valea Urubamba , situata 500 de metri mai jos .

Calculele arata ca aceste campii montane produceau suficienta hrana pentru aproximativ 10 000 de persoane .

zzzxxxxcccc

 

 

Manastirea Rila: sanctuarul Bulgariei.Aici se odihnesc moastele unui sfant si inima unui rege.

in Geografie/Istorie/Religie/Spiritualitate by

 

1169eb0666d19135360c51e4e5ae16bdb

La mai mult de 1000 de metri deasupra nivelului marii , inconjurat de munti , sanctuarul national al Bulgariei , legendara Manastire Rila ,se inalta ca o fortareata .Zidurile exterioare sunt inalte si abrupte , turnul de paza dateaza din Evul Mediu , cupolele bisericii sunt albastre , iar crucile din varf ,aurite .Adeziunea initiala a bulgarior la crestinitatea occidentala este marturisita in marmura alba si neagra .Tot aici se afla moastele unui calugar faimos , iar familia regala vine , din cand in cand ,sa se roage la mausoleul familiei .

Istoria manastirii incepe de undeva , de la mijlocul secolului al IX-lea  , cand , sub tarul Boris I , bulgarii au adoptat religia crestina .In jurul anului 900 , un credincios din asezarea Skrino , s-a indreptat spre sirul muntilor Rila , aflati la 100 de kilometri de Sofia , pentru a-si gasi linistea si a-si intari credinta . Muntenii i-au zis Ivan Rilski (Ivan de la Rila ) si , nu mult dupa aceea , au inceput sa soseasca pelerini din toate colturile tarii pentru a primi invatatura lui .

rrrrrzzz

Capodopera a ”re-nasterii” 

           In anii care au urmat , discipolii lui Ivan intru credinta au ridicat  aici o mica manastire  , pe un platou stancos ,iar intemeietorul a stabilit reguli  pentru viata monastica .Cand a murit  , la varsta de 70 , de ani , la 18 august 946 , faima lui era atat de mare , incat Petru , tarul de atunci, a pus sa fie inhumat in catedrala din capitala statului , Sofia . Mai tarziu , moastele sale au fost transferate din nou in manastirea Rila , unde pustnicul si-a gasit in sfarsit odihna , aproape de pestera care i-a fost multa vreme adapost .

Hotii au pradat de multe ori manastirea , iar , in secolul al XIV-lea , o avalansa de zapada a luat o buna parte a cladirii . Calugarii supravietuitori au recladit-o , de data aceasta ca pe o fortareata .Un rand de cladiri  , cu foarte putine ferestre , formau un dreptunghi care inchidea o curte interioara . In timpul celor 500 de ani de dominatie turceasca , zidurile nu au putut salva manastirea de bandele de pradatori , care au incendiat-o in trei randuri.

Forma actuala a manastirii dateaza din vremea ”re-nasterii” nationale bulgare, in secolul al XIX-lea . Arhitecti , sculptori ,tamplari ,argintari si pictori s-au aratat nerabdatori sa participe  , intre 1816 si 1870 , la reconstructia acestui altar national , care include mormantul lui Rilski , precum si turnul de paza crenelat , supravietuitorul atator atacuri , capodopera a arhitecturii bulgare . Edificiul are zidurile exterioare inalte de 24 de metri , inchizand o curte interioara de 3000 de metri patrati . Coloanele cu arcade ,  pergolele pictate ,  pridvoarele din lemn sunt de inspiratie medievala , cu elemente populare .

Edificiul principal al manastirii este biserica .Aici  , artistii au folosit culori vii si multa foita de aur pentru a reda scene importante din istoria nationala in exteriorul monumentului , pe cand interiorul impresioneaza prin peretele aurit din spatele altarului , plin cu icoane ale sfintilor , sculpturi din lemn si un crucifix , toate bogat ornamentate .

112233

Biserica este inundata de lumina zilei si de a miilor de lumanari aprinse . Dupa incredibile intamplari , acesta este locul unde se odihneste inima regelui Bulgariei Boris al III –lea . Osemintele monarhului , a carui inima a fost scoasa  din  ratiuni rituale , au fost inmormantate aici in 1943 , dar , trei ani mai tarziu , conducatorii comunisti au dat ordin ca ele sa fie transferate la vila regala de la Vranja . Si acest al doilea loc de odihna a fost distrus in 1956 si de atunci , trupul regelui este considerat pierdut. Doar inima , care fusese tinuta separat si imbalsamata , a fost redescoperita cativa ani mai tarziu – scapase de furia comunista , ”ratacita ” in Facultatea de Medicina a Universitatii din Sofia .

Rudele regelui , pe care bulgarii il numeau tar , si care traiau in Spania au facut demersurile necesare pentru ca inima tarului sa fie reingropata in biserica manastirii Rila , unde familia regala , gratie schimbarii regimului politic din Bulgaria , se poate reculege din nou .

4455

wwww

 

 

Cascada Niagara

in Articole/Geografie/Turism by

Doua cataracte gemene,despartite de o insula,se revarsa maiestuos deasupra unei perdele de spuma

Niagara,cuvant ce inseamna ‘’apa care tuna’’,este numele pe care amerindienii l-au dat cascadei ce constituie astazi o granita spectaculoasa intre SUA si Canada.De la Lacul Erie,fluviul Niagara curge linistit pe aproape 56 km,dar cand ajunge langa lacul Ontario,se avanta intr-o serie de praguri si vartejuri si apoi se revarsa in cascada,intr-o perdea de stropi fini si curcubee.Aici apa se precipita de la circa 55 m inaltime,intr-un huruit asurzitor si intr-o mare de spuma,ca intr-un hau fara fund.

Goat Island(Insula Caprei),de pe marginea cascadei,desparte fluviul in doua.American Falls(Cascada Americana),in partea estica,formeaza o linie dreapta de aproape 300 m lungime;Horsesshoe Falls(Cascada Potcoava),de partea Canadei,este de doua ori mai lunga si,asa cum arata si numele ei,are forma unei potcoave.

Cascada este magnifica privita de ambele parti,dar tarmul canadian ofera cea mai buna priveliste.Pentru cei ce vor s-o admire de aproape,cascada Potcoava poate fi infruntata intr-o mica ambarcatiune,Maid of the Mist,care inainteaza prin cortina de stropi si ceata.

n1n2

Cascada Niagara a aparut acum aproximativ 12 500 de ani.O data cu topirea unui ghetar masiv,apa s-a revarsat din Lacul Erie si s-a intins spre nord,unde a format lacul Ontario,intr-un bazin cu aproape 100 m mai jos.Initial,creasta peste care se prabuseste apa se afla la 11 km mai spre nord-unde se afla acum Queenston-dar in decursul secolelor a fost erodata de actiunea celor 7000 de tone de apa ce se avanta in fiecare secunda peste ea.La o viteza de 1,2 m pe an,va fi nevoie de 25 000 de ani pentru ca creasta sa ajunga la lacul Erie.

n3n4

Queenston Heights a rasunat de tumultul luptei,cand trupele britanice si cele americane s-au ciocnit,in razboiul din 1812.Mai tarziu,langa cascada s-au auzit uralele celor care asistau la una dintre cascadoriile pe Niagara.

Primul care si-a asumat acest risc a fost Sam Patch din Passaic Falls ,New Jersey,care a sarit de pe Insula Caprei in octombrie 1829,si a supravietuit.

In 1901,doamna Annie Edson Taylor,o profesoara de 43 de ani din Bay City,Michigan,care nu stia sa inoate,a fost prima care a traversat Niagara intr-un butoi,in trei secunde.Profesoara a sustinut apoi o serie de conferinte,in calitate de ”Regina a Cascadei”,sperand sa faca avere,dar a murit saraca dupa 20 de ani.

Dintre cei care au incercat sa-i imite isprava in urmatorii 60 de ani ,trei au reusit si trei au pierit.Printre acestia s-a aflat si George Stathakis din Buffalo,New York,in 1930.El a supravietuit caderii,dar s-a sufocat fiindca butoiul a ramas blocat sub cascada timp de 22 de ore,iar el avea oxigen suficient doar pentru trei ore.

In 2012,americanul in varsta de 33 de ani, Nik Wallenda, a reuşit sa devina prima persoana din istorie care a traversat cascada Niagara pe un cablu de otel in numai 25 de minute.Pornit din SUA, el a ajuns pe malul canadian dupa un traseu de 550 de metri, la înălţimea de 58 de metri. In timpul traversării, extrem de concentrat, acrobatul a vorbit cu tatăl său prin intermediul unor căşti la care era conectat.

https://www.youtube.com/watch?v=Ka2vnJWQxyo

 

Drumul Mortii(Yungas Road), Bolivia

in Curiozitati/Geografie/Turism by

Soseaua despre care vorbim se numeste oficial Unduavi-Yolosa, are o lungime de 64 de kilometri, leaga localitatile La Cumbre si Coroico iar diferenta de nivel intre cel mai ridicat si cel mai coborat punct este de peste 3500 de metri. Desi pericolul se afla la cativa centimetri de fiecare roata care trece prin zona, soseaua respectiva este una dintre cele mai frumoase ale lumii, pornind din inaltimea Anzilor, terminandu-se in Jungla Amazoniana si trecand prin toate ecosistemele pe care le poate oferi Bolivia. Si totusi, o simpla greseala te poate arunca de pe marginea muntelui stancos direct in padurile Amazonului, care se afla la un kilometru mai jos, in prapastie.

Traseul Yungas, cunoscut si sub denumirea „El Camino de la Muerte” – sau „Drumul Mortii” in spaniola – este o ruta montana intinsa pe o distanta de 70 de kilometri, ce strabate Anzii de pe teritoriul Boliviei si leaga orasul La Paz, capitala administrativa a tarii, de Coroico. Faimos pentru pericolul sau extrem si constant de prabusire in hauri de sute si mii de metri adancime a camioanelor care il strabat, drumul a fost catalogat, in anul 1995, drept cel mai periculos drum de pe Pamant, de catre Banca Inter-Americana pentru Dezvoltare. Latimea de numai o banda a rutei, inclinarile din unele locuri ale terenului si lipsa de balustrade transforma calatoria prin acest loc intr-o aventura a mortii. Mai mult chiar, ceata si ploaia frecvente scad vizibilitatea si drumul alunecos, slabind marginile. Se estimeaza ca 200 pana la 300 de calatori sunt ucisi anual pe aceasta ruta a groazei. Desi in zilele noastre Yungas este intrebuintat tot mai putin de masini, un numar in plina crestere de biciclisti dornici de adrenalina il abordeaza constant.

223344

Drumul morții a fost construit în 1930 cu prizonieri din Paraguay pe timpul războiului Chaco dintre cele două țări. In douăzeci de ani, până în 2006 drumul a fost modernizat, ceea ce a presupus lărgirea lui la două benzi de circulație, asfaltare, poduri, parapete și avertizoare, dar și crearea unei variante care să ocolească porțiunea cea mai periculoasă.

Drumul cel vechi este mult mai puțin folosit de temerari, dar este căutat de turiști și bicicliști dornici de adrenalină, Din 1990 traseul vechi a devenit o destinație turistică, dar calitățile sale periculoase nu s-au ameliorat. In 1998 la coborârea lungă a pantei spre La Paz și-au găsit moartea 18 cicliști.

drumul-mortii-bolivia

Un sofer de autocar se încumetă să traverseze cu maşina Drumul Morţii. Cărarea de pe marginea muntelui este extem de îngustă, abruptă şi plină de noroi. Totuşi, şoferul îndrăzneşte să treacă pe acolo cu autocarul şi face ultima greşeală din viaţa lui! Colosul de fier alunecă, puntea din spate derapează iar autocarul se rostogoleşte în jos pe munte printre copaci… Totul se petrece sub ochii îngroziţi ai calatorilor care încep să ţipe şi caută un telefon mobil pentru a cere ajutor.

Noua splendoare a Moscovei

in Geografie/Istorie/Turism by

La Moscova , nesfarsita lupta intre Biserica si Stat s-a transat in favoarea Bisericii – cel putin din punct de vedere arhitectonic . Crucile din aur si cupolele Catedralei lui Isus Mantuitorul , daramate in 1932 , din ordinul lui Stalin , domina din nou orasul. Catedrala a fost reconstruita in intregime .

Timp de sute de ani , capitala imensei Rusii a fost doar o fortareata , o kreml’ , imprejurul fortificatiilor careia asezarea s-a extins in cercuri concentrice . In zilele noastre  , zidurilor citadelei li se adauga bulevarde largi , o cale ferata , cartierele vechi , o universitate , Teatrul Balsoi , uriasa Catedrala Vasilii Blajenii si Piata Rosie .

Orasul din spatele zidurilor

Kremlinul si-a pastrat forma  pe care o avea in timpul domniei lui  Ivan al III-lea (spre sfarsitul secolului al XV-lea) . Fortareata are un plan in triunghi si se intinde pe o suprafata de 30 de hectare , pe un deal aproape de raul Moscova . Ivan a adus arhitecti din Italia si le-a comandat sa construiasca palate si biserici in jurul Kremlinului  dupa modelele rusesti . Succesorii lui au adaugat biserici , manastiri ,un arsenal , palate , teatre , cladiri imperiale si  guvernamentale – toate , intre zidurile Kremlinului , astfel ca astazi el arata ca un oras intreg in spatele unor ziduri uriase .

Toate acestea nu sunt insa decat umbra gloriei de alta data . Putini sunt vizitatorii care isi dau seama ca – exceptand Kremlinul si cateva biserici – nu vad alte dovezi ale unui trecut glorios , ci doar un oras practic reconstruit din temelii . Cea mai mare parte a vechii Moscove a fost distrusa in razboi , in timpul celor 39 de zile in care  La Grande Armee a lui Napoleon a ocupat orasul in 1812 .

descărcareSt-Basil-Cathedral-Moscow_cs

Cu toate acestea , in centrul noului oras pot fi vazute ramasite ale trecutului . Piata Rosie , de exemplu , care a constituit inca din Evul Mediu timpuriu- alaturi de Kremlin – centrul asezarii de pe raul Moscova . In acest spatiu imens , multimile se adunau pentru a  auzi ucazurile emise de catre tari ori pentru a asista la executiile publice ale dusmanilor acestora . Tot aici ,intr-un mausoleu , se odihneste Lenin ,fondatorul Uniunii Sovietice , care poate fi vazut  , in sarcofagul lui transparent – o mumie imbalsamata , care este , cu siguranta , una dintre principalele atractii pentru turisti . Calatori din toate colturile lumii vin aici si se minuneaza in fata impresionantelor palate ale puternicei Rusii , aflate in spatele inaltelor ziduri ale Kremlinului .

Parte a noilor si totodata clasicelor edificii ale Moscovei sunt teatre , muzee si magazine , construite in spiritual neoclasicismului . Cele trei galerii gigantice ale marelui magazin GUM, din Piata Rosie , au fost construite in 1893 , “Gastronom no. 1”, un rafinat magazin de delicatese , in 1910, Teatrul Balsoi si-a deschis portile in 1897 si , in mai 1935 , prima garnitura a metroului moscovit a trecut prin statiile opulente , ca niste palate subterane , care confera unicitate acestui mijloc de transport . Constuctivismul , stil arhitectonic influentat de miscarea germana Bauhaus , a inceput sa se manifeste tot pe atunci , un exemplu faimos fiind  Clubul Muncitorilor Sovietici , terminat  in 1929 . In prezent , orasul cu o vechime de 850 de ani este cea mai mare zona construita din Europa . Reconstructia actuala are in vedere mai ales bisericile si cladirile distruse in timpul regimului comunist . “Renasterea Rusiei este imposibila fara restaurarea mostenirii ei culturale “ , spune cel mai mare aparator al monumentelor din Moscova  , Victor Bulochnikov .  Aceasta mostenire extrem de pretioasa va necesita pentru restaurare si intretinere mari sume de bani .

Kremlin-Moscow_TourS_1Moscow-from-Kremlins-perspective-12

 

1 2 3
Go to Top

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web

loading...