Cum certificam produsele ecologice

in Agronomie

În România, controlul şi certificarea produselor ecologice este asigurată în prezent de organisme de inspecţie şi certificare private. Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, pe baza criteriilor de independenţă, imparţialitate şi competenţă stabilite în Ordinul nr. 65/2010 pentru aprobarea Regulilor privind organizarea sistemului de inspecţie şi certificare, de aprobare a organismelor de inspecţie şi certificare şi de  supraveghere  a  activităţii   organismelor de control. Aprobarea de către M.A.D.R a organismelor de inspcţie şi certificare este precedată, în mod obligatoriu, de acreditarea acestora, în conformitate cu norma europeană  EN ISO 45011:1998, emisă de un organism abilitat în acest scop.

1.                  Legislaţia Europeană cu privire la agricultura ecologic

  1. Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei din 5 septembrie 2008 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007;
  2. Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice în ceea ce  priveste producția ecologică, etichetarea și controlul.

1.                  Legislaţia Naţională cu privire la agricultura ecologică

  1. Ordinul 219 din 21 Martie 2007 pentru aprobarea Regulilor privind înregistrarea operatorilor în agricultura ecologică, cu completările şi modificările ulterioare;
  2. Ordinul nr. 65/2010;
  3. Ordin nr. 527 din 13 august 2003 al Ministrului Agriculturii, Pădurilor, Apelor și Mediului pentru aprobarea Regulilor privind sistemul de inspecţie şi certificare şi condiţiile de acreditare a organismelor de inspecţie şi certificare în agricultura ecologică, Publicat în Monitorul Oficial, Partea I nr. 613 din 29 august 2003;
  4. Ordinul comun 417/2002 și Ordinul 110/2002 al Ministerului Agriculturii,Alimentației și Pădurilor  și  al  Președintelui  Autorității  Naționale  pentru  Protecția Consumatorului  privind  aprobarea  Regulilor  specifice  pentru etichetarea produselor agroalimentare ecologice;
  5. Ordonanța de Urgență nr. 34 din 17 aprilie 2000 privind produsele agroalimentare ecologice;
  6. Ordin nr. 721 din 26 septembrie 2003 al Ministrului Agriculturii, Pădurilor, Apelor  și  Mediului pentru aprobarea Regulilor privind importul şi exportul produselor  agroalimentare ecologice;
  7. Regulamentul 1235 din 2008.

Codex Alimentarius a elaborat Liniile directoare pentru producerea, procesarea, marketingul şi etichetarea alimentelor ecologice sub forma ghidului GL-32-1999 revizuit în 2003, 2004 şi 2007.

Standardele europene limitează drastic ingredientele care pot fi utilizate în prelucrarea produselor ecologice. Produsele ecologice sunt împărţite astfel în două categorii: produse ce conţin 70-95% şi respectiv 95-100% componente ecologice. Primele nu pot fi descrise drept produse ecologice în momentul vânzării, dar se poate face precizare „produsul conţine ingrediente ecologice”. Produsul cu mai mult de 95% componente ecologice poate fi descris ca un produs ecologic, dar trebuie să facă trimitere pe etichetă la materia primă sau ingredientul obţinut de la ferma (de exemplu „iaurt ecologic obţinut din lapte ecologic”).

În compoziţia alimentelor ecologice pot intra materii prime şi ingrediente provenite din agricultura ecologică, din agricultura non-ecologică sau aditivi necesari în prelucrarea produsului. Componenţii agricoli non-ecologici sunt limitaţi de liste publicate în standarde. Acestea includ amidonul, uleiurile vegetale (exclusiv uleiul de floarea soarelui şi cel de măsline, care trebuie să fie ecologice) şi alte câteva ingrediente minore.

Componenţii neagricoli includ sarea, apa şi o gamă limitată de aditivi, dar sunt excluşi conservanţii (cu excepţia nitriţilor şi a nitraţilor de sodiu) şi coloranţii.

Producţia ecologică, în înţelesul legislaţiei din România în vigoare, înseamnă obţinerea de produse agroalimentare fără utilizarea produselor chimice de sinteză, în conformitate cu regulile şi principiile de producţie ecologică stabilite şi care sunt certificate de un organism de inspecţie şi certificare înfiinţat în acest scop.

Alimentele ecologice capătă acest statut numai după ce unitatea în care sunt produse este verificată și autorizată. Aceste produse au un certificat de calitate și poartă pe ambalaj sigla organismului de certificare și nu orice produs despre care se spune ca este natural este și  ecologic. Pe eticheta unui produs ecologic sunt obligatorii urmatoarele mențiuni: numele și adresa producătorului sau prelucrătorului, denumirea produsului, inclusiv metoda de producție ecologică utilizată, numele și marca organismului de inspecție și certificare.

a

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.