Un somn de calitate este important pentru sanatatea fizica si psihica. Impresia de a nu fi dormit indeajuns sau de a nu fi avut somn reparator este o tulburare frecventa, in special la femei si la persoanele in varsta. Calitatea somnului este, totusi o impresie subiectiva: exista persoane fericite care dorm putin! Cat timp tulburarile sunt punctuale, poate fi evitat recursul la medicamente.
Principalii factori care determina tulburari ale somnului
Somnul poate fi perturbat in diverse moduri: dificultatea de a a dormi la inceputul noptii in ciuda oboselii, treziri intermitente in mijlocul noptii, o impresia de oboseala la trezire in pofida unui somn normal sau o trezire prea devreme in zori cu imposibilitatea de a readormi. In timpul zilei, nu intarzie sa se faca semtite senzatiile de oboseala, somnolenta, iritabilitate, pierderi de memorie si dificultati de concentrare.
La originea diverselor tulburari ale somnului pot fi numerosi factori: calatorii frecvente cu decalaj orar, o activitate de noapte, consumul excesiv de alcool, tutun sau cafea, o boala trecatoare sau cronica, anxietatea, etc. Varsta joaca si ea un rol; episoadele de insomnia sunt curente la persoanele trecute de 60 de ani. Sarcina, poate de asemenea altera somnul.
Ce putem face?
O serie de masuri menite sa ne schimbe modul de viata favorizeaza somnul.
- Alege un asternut confortabil, pe care il vei instala intr-o camera cu caldura temperate si bine aerisita.
- Dormi in obscuritate si liniste
- Foloseste dopuri pentru urechi, daca este necesar.
- Deprinde-te sa te culci sis a te scoli la ore fixe, fara sa recuperezi orele de insomnia intarziind trezirea
- In caz de insomnia, ramai treaz in pat mai mult de 30 de minute
- Evita siesta
- Fa cu regularitate miscare, dar nu dupa ora 19
- Evita consumul de excitante: cafea, ceai ciocolata, tutun
- Limiteaza cinele imbelsugate, stropite cu alcool
- Prefera activitati linistite inainte de culcare
- Nu intarzia sa mergi la culcare in momentul in care ti se face somn.
Binefacerile luminii solare
Exista o terapie alternativa prea putin intrebuintata contra tulburarilor de somn cu dificultati in a a dormi, mai ales iarna: lumina soarelui la care ne expunem dimineata.
Este suficienta, in general, o plimbare matinala de 20 pana la 30 de minute in plina lumina pentru a a dormi seara fara somnifer. Este de asemenea, mai bine sa deschizi larg ferestrele decat sa stai in semiobscuritate.
In lipsa soarelui, te poti expune, in timpul micului dejun de exemplu la lumina alba a lampilor.
Aceste tehnici foarte natural stimuleaza secretia de melatonina, un hormon care regleaza ceasul biologic intern.
Cum folosim medicina alternativa?
Homeopatia
Abordarea homeopatica poate da bune rezultate in caz de insomnia recenta si care nu a devenit obsnuinta, dare a vat rata mai greu o insomnia mai veche. Se poate folosi Arnica, daca somnul nu vine in pofida epuizarii fizice, Coffea cruda in caz de trezire in mijlocul noptii cu mintea alerta sau Arsenicum album in caz de trezire prea matinala.
Fitoterapia
Mai multe plante au un efect sedativ, iar cele mai puternice sunt valeriana, pasiflora si hameiul.
Aromoterapia
Uleiul esential de mirt verde ne ajuta sa adormim. Se recomanda masaje pe fata interna a incheieturii mainii, pe plexul solar si pe bolta plantara, cu jumatate de ora inainte de culcare.
Naturopatia
Natura alimentelor de la cina poate influenta calitatea somnului. O masa bogata in zaharuri (glucide) si cu un continut scazut de protein si de materii grase inlesneste somnul, stimuland productia de melatonina si de serotonina a creierului. Sunt de evitat mesele copioase inainte de culcare, la fel si excitantii (Alcool, cafea, ceai).
Terapiile prin relaxare si atingere
Terapiile manuale atenueaza durerile cornice aflate uneori la originea insomniilor.