Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cum își încep noii senatori mandatul, în Parlament? Mulți dintre NOII senatori au luat credite de zeci de mii de euro de la bănci și s-au împrumutat la prieteni

in Politic

Cum își încep noii senatori mandatul, în Parlament? Mulți dintre cei care au devenit senatori s-au împrumutat în 2016, anul în care au făcut campanie electorală, cu zeci de mii de euro, la bănci, sau la prieteni. Termenele de restituire a acestor credite sunt fie maxim un an sau pe perioada întregului mandat, de 4 ani. Majoritatea liberalilor au împrumutat filialele partidului cu bani, pe care speră să îi recupere de la AEP, întrucât campaniile electorale sunt, mai nou, finanțate de la stat.

Potrivit declarațiilor de avere ale senatorilor din noul legislativ, postate pe site-ul Senatului, o mare parte a celor care au ajuns în Parlament s-au împrumutat sume mari de bani, în timpul campaniei electorale din 2016. Libertatea a făcut o analiză a acestor declarații de avere și vă prezintă situația celor care s-au împrumutat la bănci și la prieteni. Trebuie menționat faptul că nu toți senatorii și-au postat încă pe pagina oficială a instituției declarațiile de avere și de interese, așa cum prevede legea.

Social-democrații, credite la bănci, terenuri și mașini vândute, pentru a acoperi cheltuielile de campanie

Senatoarea PSD Natalia Roxana Pațurca, aflată la primul mandat în Parlament, s-a împrumutat în anul care a trecut la bancă 61.000 de lei, la Raiffeisen Bank. Creditul este scadent în anul 2021, astfel că timp de patru ani, aceasta va plăti datoria din indemnizația de senator.

Și colega ei de partid, Cristina Stocheci, care a câștigat un mandat de senator, s-a împrumutat la bancă în 2016. Ea a luat de la ING Bank 90.000 de lei, pe care trebuie să îi returneze în 2021, adică la finalul mandatului de patru ani în Legislativ.

Senatorul Nicolae Avram (PSD), aflat tot la primul mandat, nu s-a împrumutat la bănci. În schimb, în anul electoral a vândut un teren, unei persoane fizice, pe care a luat 16.000 de lei. Și colegul său, Eugen Dogariu, ajuns în decembrie senator la primul mandat, a vândut în 2016 un teren, către o persoană fiziă, Ioan Vicol. Pentru terenul de 550 de mp, din comuna Bogda, a primit suma de 20.000 de lei.

Virginel Iordache, senator PSD, și-a vândut în 2016 un autoturism Audi A4, cu 3500 de euro. În plus, a făcut un credit la BRD, scadent în 2021, în valoare de 90.000 de lei.

Senatorii PNL , contribuții pentru campanie de câte 63.000 de lei, dați împrumut fiilalelor partidului

Nici liberalii nu s-au lăsat mai prejos. Ca să ajungă parlamentari, au apelat la împrumuturi la bănci sau la cunoștințe, pentru a face campanie. Ei au dat contribuții la partid, în valoare de 63.000 de lei, suma maximă impusă de Autoritatea Electorală Permanentă, în speranța că, după alegeri, își vor recupera banii.

Senatorul PNL Daniel Constantin Cadariu, s-a împrumutat de două ori în 2016. A luat 53.330 de lei de la o persoană fizică, sumă pe care trebuie să o restituie anul acesta și a făcut un credit la Raiffeisen, de 12.500 lei, care are termen de rambursare anul 2018.

Deși are datorii, el a împrumutat partidul, filiala Suceava a PNL, pentru campania electorală din 2016, cu suma de 63.000 de lei. În declarația de avere, suma este trecută ca și contribuție la campania electorală 2016.

Mircea Cazan, senator PNL de Sibiu, precizează în declarația de avere că a împrumutat partidul, pentru campanie, cu 45.000 de lei, în luna mai. El mai menționează că a împrumutat filiala Sibiu a PNL cu 63.000 de lei.

Și Vergil Chițac, senator PNL de Constanța, scrie în declarația de avere că a împrumutat organizația județeană cu suma de 63.000 de lei, pentru campanie. La fel ca și Carmen Eleonora Hărău, care a plătit la partid 63.000 de lei, contribuție la campanie.

În aceeași situație se află Cornel Șoptică, senator ales pe listele PNL Botoșani. Marcel Ion Vela, senator PNL de Caraș Severin, a împrumutat filiala și la alegerile locale, cu 8.500 de lei, și la cele parlamentare, cu suma de 63.000 de lei. La fel a procedat și colega sa, Laura Scântei, la Iași, care a contribuit la campania de parlamentare cu 63.000 de lei.

Daniel Fenechiu, ales senator pe lista PNL, a împrumutat și el partidul cu 63.000 de lei, în campanie. El a luat un împrumut și de la o persoană fizică, Gheorghe Vlad, pentru un an, în valoare de 99.000 de lei.

Senatorul Ioan Cristiana, aflat și el la primul mandat, s-a împrumutat în 2016 suma de 60.000 de lei, de la o cunoștință, Adrian George Vârlan. Acesta trebuie să restituie împrumutul la sfârșiul lui 2017.

Și senatorul USR Mihail Radu Mihai s-a împrumutat în 2016 cu 40.000 de euro de la Robert Rucăreanu, pe care trebuie să îi restituie în 2021. Senatorul UDMR Szolt Karoly Csaszar a luat un împrumut de la un prieten. Este vorba de suma de 25.000 de lei, pe care trebuie să o restituie anul acesta.

Senatorul ALDE Scarlat Iriza a împrumutat filiala Gorl a partidului, în campanie, cu suma de 43.200 lei și a mai luat și un împrumut de la o persoană fizică, în valoare de 50.000 de lei, scadent în 2017.

Senatorul PMP Rodica severcia Covaciuc a împrumutat filiala PMP, în campanie, cu 63.000 de lei. Colegul ei Lungu Vasile, senator PMP de Zalău, a făcut un împrumut la bancă. A luat suma de 110.000 de dolari, pe care trebuie să îi restituie în 2032. Ioan Talpoș, care a început și el un mandat de senator din partea PMP, a contractat două credite, în 2016: unul la ING, în valoare de 25.000 de lei și unul la Bamca Transilvania, de 106.000 lei, scadent în 2045.

Sursa: libertatea.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Politic

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate