Cum prindem un roi de albine

in Agronomie

La un moment dat dintr-un stup o buna parte din albine decide sa paraseasca lada in care au locuit pana atunci. E modul natural prin care se naste o noua familie de albine, spre dezamagirea albinarului care se vede cu efectivul injumatatit 🙂

Ce e de facut ?

Ne bazam pe faptul ca in momentul in care un roi paraseste stupul, se opreste intr-un copac din imediata apropiere a locului din care a plecat. Deci, oameni buni, nu va puneti stupii intr-o poiana cu copaci de 20~30 metri inaltime, nu aveti sanse mari sa ii mai prindeti si aduce pe calea cea dreapta ….
Tehnologia recuperarii unui roi este in 2 vorbe urmatoarea:
  • se pregateste o lada cu 2-3 rame de miere si puiet, ceea ce atrage albinele.
  • cu ajutorul unui sac prins de o prajina scuturam roiul din copac si il punem in stup. Aici este esential sa prindem si matcam odata cu albinele.
  • punem rapid albinele in stup
  • ne rugam sa nu zboare din nou in copac
Niciodata nu vei reusi sa scuturi toate albinele din copac, adica sa ai si garantia ca ai prins si matca. E ca o loterie si e foarte „fun” sa vezi ca toate albinele ies din lada pregatita cu atata truda si se intorc in copac. Pur si simplu regula e una singura: albinele stau langa matca, ea e ceea ce uneste toata colonia de albine.
Metode prindere roi cand iese din lad
Cu zgomot , prin lovirea puternica a unui taler, tehnica asta e eficace in timpul cand roiul paraseste cutia stupului . Fiind derutat de zgomotul puternic cauta sa se aseze cat mai repede undeva, uneori intra iar in stup, uneori se aseaza pe un pom din apropiere , dar se  intampla uneori ca se ridica imediat si cauta sa paraseasca cat mai repede zona .Cealalta metoda pe care am folosit-o este apa, cu ajutorulul unui furtun mai lung se obtureaza cu un deget capatul furtunului pentru a obtine un jet puternic  de apa , se urmareste tendinta roiului si se stropeste in aer cautand a se face un baraj de stropi de apa pe directia pe care roiul vrea sa plece .Dupa cateva incercari de a scapa se aseaza pe un pom din apropiere pentru a astepta conditii mai optime de a pleca .

Aceste metode sunt eficiente doar atunci imediat dupa ce a iesit roiul din lada, daca se asteapta prea mult albinele se vor orienta spre o directie de zbor vor prinde viteza si inertie si nu vor mai putea fi oprite cu nimic .

 
loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play