Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cum prindem un roi de albine

in Agronomie

La un moment dat dintr-un stup o buna parte din albine decide sa paraseasca lada in care au locuit pana atunci. E modul natural prin care se naste o noua familie de albine, spre dezamagirea albinarului care se vede cu efectivul injumatatit ­čÖé

Ce e de facut ?

Ne bazam pe faptul ca in momentul in care un roi paraseste stupul, se opreste intr-un copac din imediata apropiere a locului din care a plecat. Deci, oameni buni, nu va puneti stupii intr-o poiana cu copaci de 20~30 metri inaltime, nu aveti sanse mari sa ii mai prindeti si aduce pe calea cea dreapta ….
Tehnologia recuperarii unui roi este in 2 vorbe urmatoarea:
  • se pregateste o lada cu 2-3 rame de miere si puiet, ceea ce atrage albinele.
  • cu ajutorul unui sac prins de o prajina scuturam roiul din copac si il punem in stup. Aici este esential sa prindem si matcam odata cu albinele.
  • punem┬árapid┬áalbinele in stup
  • ne rugam sa nu zboare din nou in copac
Niciodata nu vei reusi sa scuturi┬átoate┬áalbinele din copac, adica sa ai si garantia ca ai prins si matca. E ca o loterie si e foarte „fun” sa vezi ca toate albinele ies din lada pregatita cu atata truda si se intorc in copac. Pur si simplu regula e una singura:┬áalbinele stau langa matca, ea e ceea ce uneste toata colonia de albine.
Metode prindere roi cand iese din lad

Cu zgomot , prin lovirea puternica a unui taler, tehnica asta e eficace in timpul cand roiul paraseste cutia stupului . Fiind derutat de zgomotul puternic cauta sa se aseze cat mai repede undeva, uneori intra iar in stup, uneori se aseaza pe un pom din apropiere , dar se  intampla uneori ca se ridica imediat si cauta sa paraseasca cat mai repede zona .Cealalta metoda pe care am folosit-o este apa, cu ajutorulul unui furtun mai lung se obtureaza cu un deget capatul furtunului pentru a obtine un jet puternic  de apa , se urmareste tendinta roiului si se stropeste in aer cautand a se face un baraj de stropi de apa pe directia pe care roiul vrea sa plece .Dupa cateva incercari de a scapa se aseaza pe un pom din apropiere pentru a astepta conditii mai optime de a pleca .

Aceste metode sunt eficiente doar atunci imediat dupa ce a iesit roiul din lada, daca se asteapta prea mult albinele se vor orienta spre o directie de zbor vor prinde viteza si inertie si nu vor mai putea fi oprite cu nimic .

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Agronomie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate