Multe materiale de împachetat , hârtie de ziar , şerveţele , sunt făcute în totalitate sau în parte din fibră de hârtie reciclabilă .
Spre deosebire de plastic , hârtia este o invenţie străveche a omului , dar cu toate acestea a devenit ieftină şi uşor de procurat abia după ce revoluţia industrială a făcut posibilă fabricarea hârtiei pe scară largă .
Hârtia este cel mai frecvent deşeu întâlnit în mai toate sferele de activitate şi constituie o importantă sursă de fibre de celuloză , celuloza fiind substanţa naturală care stă la baza producerii hârtiei .Hârtia fiind fabricată din celuloză se biodegradează ( descompune ) mult mai uşor decât plasticul .
Sub forme diferite , hârtia ocupă aproximativ 41 % din totalul gunoiului menajer pe care îl producem .Există trei tipuri de hârtie care pot fi reciclate direct :hârtia de calitate (caietele de şcoală , hârtia de copiator , plicuri , hârtia de dactilografiere , hârtia de computer), hârtia de ziar şi cartonul .Hârtia de calitate nu conţine hârtie colorată pentru a schimba culoarea noii hârtii obţinute prin reciclare .
Cu tehnologiile actuale , hârtia poate fi reciclată de cel mult patru ori . Beneficiile aduse naturii prin reciclarea deşeurilor de hârtie sunt foarte importante , reducându-se anumite costuri ca :apa industrială cu aproximativ 60 % , poluarea aerului cu aproximativ 75 % , energia electrică cu aproximativ 45 % , precum şi poluarea apei cu aproape 45 % , reducerea cantităţii de material lemnos exploatat .
În zilele noastre , hârtia nouă se fabrică în general având ca bază pasta mecanică sau celuloza . Totuşi trebuie să subliniem că producerea celulozei din lemn realizează o puternică poluare a atmosferei şi a apelor .Fibrele de celuloză sunt extrase din lemn cu ajutorul produselor chimice sulfuroase , apoi albite . Poluarea mediului poate fi redusă graţie tehnologiilor moderne şi utilizării crescânde de maculatură .Fibrele sunt extrase din maculatură şi folosite pentru fabricarea hârtiei noi . Maculatura se dizolvă în multă apă până se reduce la o pastă lichidă , impurităţile mari precum şi materialele plastice , metalele ,etc. sunt extrase , apoi se adaugă produse chimice pentru a elimina cerneala tipărită . În maşina de hârtie , această pastă trece printr-un număr mare de bobine , aici apa fiind extrasă şi astfel se obţine hârtia reciclată , care poate fi folosită din nou .
Date statistice :
- o tonă de hârtie irosită înseamnă : – 2 foi de scris şi un ziar pe zi timp de un an
- o tonă de hârtie reciclată înseamnă : – 17 copaci salvaţi
– 4102 kwh şi 26000 l apă economisiţi
– 27 kg noxe mai puţin eliminate în atmosferă
Cum să reciclăm corect hârtia ?
Pasul 1 – adună hârtiile pe care nu le mai poţi folosi la împachetat sau scris ;
Pasul 2 – striveşte cutiile de carton pentru a ocupa cât mai puţin spaţiu ;
Pasul 3 – depozitează-le într-un loc special amenajat pentru colectarea hârtiei ;
ŞTIAŢI CĂ :
- în lume sunt reciclate numai 25 % din cantităţile de hârtie existente , deşi nu există cauze de ordin tehnic sau economic care să împiedice dublarea acestei cifre
- reciclând numai jumătate din hârtia folosită astăzi în lume , se poate acoperi aproximativ 75 % din necesarul de hârtie nouă , salvând în acelaşi timp patru milioane de hectare de pădure ;
- prin reciclare sunt economisite nu numai materialele , ci se economiseşte şi energia şi se reduce poluarea ;
- o tonă de hârtie reciclată salvează 17 arbori , 7000 l apă , 4200 kwh ( suficient pentru a încălzi o locuinţă într-o jumătate de an ) ;
- reciclând carton putem economisi şi până la 25 %din energia folosită la producerea lui ;
- zilnic se produc 650.000 tone de hârtie în lume , din care 500 de tone sunt nefolosibile şi sunt înlăturate ;
- pentru a produce 700 de pungi de hârtie folosite la cumpărături este nevoie de un copac de 20-30 de ani .