Chestiunea este de sigur spinoasa. Indiferent ca este vorba de o problema de bani in familile, de hotararile unei adunari de coproprietari, de un arbitraj bugetar intr-o intreprindere, avem parte de multa risipa de timp si energie si de multe relatii stricate! Acolo unde un singur om, bine informat, o scoate rapid la capat, mai multi oameni se impotmolesc si bat pasul pe loc, discutia degenerand rapid in agresiuni.
Ce se intampla? Exista o serie de obstacole fundamentale care se opun studierii problemei, luarii unei decizii in grup, si care justifica tendinta generala de a decide de unul singur.
Avantajul de a fi in mai multi, impreuna si diferiti, de a pune laolalta opiniile unora si ale celorlalti, este zadarnicit de conflictele de interese se de putere. Chiar daca interesele individuale se estompeaza in fata interesului general, felul in care acesta este perceput ramane o chestiune personala, iar fiecare se simte obligat sa sustina solutia care i se pare a fi cea mai buna pentru toti.
Exista cateva principii fundamentale care trebuie puse in practica:
1. Centrarea discutiei si canalizarea energiilor prin formularea clara, la inceput, a intentiei de a lua o hotarare, si, la sfarsit, a continutului hotararii.
Majoritatea hotararilor se iau in mod informal, pornindu-se de la intrebari practice, de tipul: “Ce facem maine?”, “X….si-a spus parerea?”, “Ce raspuns o sa –i dau lui Y…?”
2. Stabilirea unei distinctii intre cel care serveste la identificare problemelor si cel care serveste la alegerea uneia care va fi rezolvata.
Pentru acestea, avem nevoie de doua instrumente practice care corespund fiecaruia din cele doua niveluri amintite:
– Explorarea- care permite studierea unei situatii complexe si identificarea aspectelor ce trebuie luate in seama.
A explora inseamna a lasa deoparte ceea ce stim, a ne aventura in necunoscut si a ne expune riscului de a marturisi existenta unor probleme stanjenitoare
Poti explora o persoana, o situatie, un subiect (intamplare, idee, convingere) si iti permite sa raspunzi urmatoarelor nevoi:
– precizarea unei situatii
– formarea unei viziuni partiale aspura problemei
– realizarea unui dialog aprofundat
– Rezolvarea permite selectarea unei probleme si gasirea unei solutii.
Folosirea celor doua instrumente ofera mai multe puncte de sprijin si pot fi folosite de doua sau mai mult de doua persoane (zece persoane maxim) sau chiar de una singura.
3. Evita sa iei pozitie personal
Trebuie evitata explorarea “facuta la repezeala”, implicarea subiectiva si chestionarea autoritara.
4. Desprinde o viziune de ansamblu
5. Orienteaza-te spre relatia cu celalalt prin intrebari de tipul: “Ce mai faci?”, “Ia spune, esti in forma?”, “Ce crezi despre cutare lucru?”, “Vorbeste-mi despre tine.” , “Cum te simti?”
6. Accepta orice informatie
Trebuie sa tii seama, fara nici un comentariu,de tot ceea ce se spune: fapte constatate, informatii contradictorii, etc.
7. Ultimul principiu este sa te situezi pe linia celuilalt.
Acest lucru inseamna sa il lasi pe interlocutorul tau sa isi urmeze firul discursului. Cand interlocutorul se opreste, fa o scurta sinteza a ceea ce a spus.