Cumperi paine, dar ai impresia ca nu e cea mai buna calitate? Iata la ce trebuie sa fii atent:

in Articole

Ai ajuns in fata raftului cu produse de panificatie si trebuie sa-ti alegi painea. Oferta producatorilor este extrem de variata, in ziua de astazi. In supermarket vei gasi zeci de varietati de paine, facute pentru toate gusturile si pentru toate buzunarele, de la franzele simple pana la tot felul specialitati. Cum stii care este cea potrivita pentru tine?

Painea Sylvester Graham este painea ideala a vegetarienilor! Dupa ce ti-ai propus sa cauti o paine cat mai naturala, fara adaosuri ce ar putea sa iti aduca deservicii, poti incepe sa te gandesti si la beneficii. Regulile de baza ale unei alimentatii sanatoase spun ca n-ar trebui sa mananci orice si oricat, ca fiecare aliment are rostul sau si trebuie sa-ti aduca un beneficiu real, nu doar sa-ti umple stomacul.

De obicei, preferintele in materie de alimentatie tin mai mult de gust, deci de un factor cat se poate de subiectiv. De aici si ideea ca gusturile nu se discuta, pentru ca n-ai de unde sa stii daca painea care iti place tie le va placea si celorlati membri ai familiei. Si nici nu poti gusta din fiecare paine, la raft, ca sa te ajute sa alegi.

Informeaza-te, inainte sa iei decizii

Daca alegerile pe baza gustului tin de experienta personala, deciziile luate dupa citirea datelor trecute pe eticheta tin insa de o minima informare.

Deja vorbim aici de painea ambalata, care are marele avantaj ca are trecute toate ingredientele pe ambalaj, alaturi de restul datelor obligatorii despre produs si producator (provenienta, lot produse, date identificare), deci iti va fi mult mai usor sa alegi in cunostinta de cauza.

Ingredientele trecute pe ambalaj ar trebui sa fie cat mai putine, mai simple si mai naturale. Daca te-ai obisnuit deja sa cauti alimente cat mai sanatoase, atunci stii ca n-ar trebui sa vezi E-uri, conservanti sau organisme modificate genetic (OMG) in compozitie.

Ideea nu e noua, dar e de mare actualitate. Acum aproape 200 de ani, in plina revolutie industriala, nutritionistul american Sylvester Graham avea curajul sa spuna ca o paine sanatoasa trebuie sa fie facuta din ingrediente cat mai simple si mai putin rafinate. Principiul este valabil si in ziua de astazi.

Citiţi însă cu atenţie eticheta în supermarket, pentru că, de multe ori, pâinea neagră este produsă din făină albă, colorată artificial. Termenul mare de valabilitate ar trebui să vă dea de gândit, pentru că, prin eliminarea germenului, făina albă poate fi păstrată mai mult timp, fără să fermenteze.

– Alege doar paine integrala si bogata in fibre
– Alege doar paine ambalata, in cazul in care o achizitionezi din magazin
– Verifica foarte atent ingredientele de pe ambalaj si termenul de valabilitate
– Nu crede expresiile de genul: “Fara e-uri, fara conservanti”
– Nu alege painea dupa culoare
– Miezul trebuie sa fie elastic si umed
– Coaja trebuie sa fie lucioasa si nearsa.

Ce să cauţi când cumperi o pâine ?

E simplu !

un conţinut cât mai mare de făină integrală, făină neagră, făină graham, făină de secară, tărâţe, fibre alimentare, vitamine şi minerale, acizi graşi polinesaturaţi Omega 3
cât mai puţine ingrediente artificiale (conservanţi, aditivi, coloranţi) şi un conţinut cât mai scăzut de sodiu

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem.

Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.