Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Cunoscută si ca băutura zeilor, hidromelul promite să-i recucerească pe români

in Agronomie

Cunoscută ca băutura zeilor, preparat încă din vremea strămoșilor noștri daci, hidromelul sau miedul este o licoare ușor alcoolizată pe care apicultorii o produc mai ales pentru consumul propriu și mai deloc pentru comercializare.

Îi putem spune un secret al stuparilor care an de an fac cantități mici de mied pentru familie și cunoscuți. De altfel, hidromelul nici nu poate fi cumpărat decât de la apicultori și nu se găsește în magazine din simplul fapt că băutura nu se păstrează îmbuteliată și nu are nici un fel de conservant. Pe modelul mustului, dacă vreți să facem o comparație.

Anul trecut, Florentin Stavarache apicultor ieșean cu 110 familii de albine a obținut 300 de litri de hidromel pe care îl ține în butoaie de 50 de litri, cu fierbător, ca pe pe vin. Spune că băutura ”încă lucrează” și că abia când face anul se spune că este finalizată.

Băutură 100% naturală

”Rețeta pentru obținerea hidromelului nu este deloc una complicată. Se folosesc trei ingrediente de bază: miere căpăcită, polen crud și apă normală, apă plată. Procesul este similar cu cel al obținerii vinului, iar zahărul care dă alcoolul este cel din miere. Nu este o băutură tare și, în medie, aș spune că la noi de face cu un conținut de alcool de circa 12-13%. Chiar ca un vin”, ne explică Florentin Stavarache, apicultor ieșean din comuna Al. I. Cuza.

 

Stuparul din județul Iași face hidromelul toamna, când termină de descăpăcit. ”Se spală căpăceala, se pune cu apă, descăpăcitul de la albine, care mai are și miere. Căpăceala fiind acoperită cu propolis ca un sigiliu să nu intre bacterii, se lasă o săptămână-două la fermentat, se mai amestecă, și iese propolisul de pe căpăceală și se face fermentația. Se pune polen crud ca să fermenteze. Despre hidromel se știe că este un bun digestiv, se asimilează foarte ușor de organism și reface foarte repede flora intestinală datorită conținutului de bacterii”, mai spune crescătorul de albine.

Cât despre gustul hidromelului, el spune că acesta ține și de experiența apicultorului care, după zeci de ani de experiență, ajunge să facă un mied desăvârșit: ”Eu personal merg atât pe rețeta clasică, cât încerc să dau și o nuanță diferită. Mai pun și flori de soc și cimbrișor sălbatic nu atât pentru gust, cât pentru efectele terapeutice ale acestor plante”. Citeste mai mult aici

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Agronomie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate