…Albinele sunt printre putinele insecte despre care s-ar putea spune ca au fost „ domesticite ” si de pe urma carora omul trage foloase insemnate. Aceste vietati harnice, care traiesc in comunitati bine organizate, sunt cunoscute inca din antichitate ca adevarati producatori de miere, ceara si alte substante folositoare.
…Albinele “ domestice ”, cele cunoscute cel mai bine de om, sunt crescute in stupi, fac parte din genul Apis si sunt singurele care construiesc faguri hexagonali din ceara, care sunt folositi apoi in mod repetat, pentru cresterea larvelor si pentru depozitarea mierii.
…Albinele au un rol foarte important in viata plantelor, favorizand polenizarea florilor. Ele sunt utile si pentru om, apicultura – cresterea albinelor – fiind practicata de multe popoare inca din antichitate. Ceara era de pe atunci foarte folosita pentru fabricarea lumanarilor, iar mierea era consumata cu placere. De pilda, grecii obisnuiau sa bea vinul rosu amestecat cu miere. Mierea si ceara au fost folosite in scopuri terapeutice inca din antichitate, ca si alte produse de la albine: laptisorul de matca, polenul, propolisul – folosit si in industrie, la lacuirea celebrelor viori Stradivarius. Veninul de albine este foarte folositor, de asemenea, in tratarea unor boli.
…Apicultura a fost o ocupatie practicata neintrerupt din vremea dacilor si pana in zilele noastre. Multa vreme, stupii au fost construiti rudimentar, din buturugi scobite in interior. Astazi, stupii sunt fabricati din tablii de lemn, iar apicultorul are un costum special de protectie, pentru a nu fi intepat de albine.
…Albinele au evoluat – in timpul a milioane de ani – din viespi salbatice si exista pe planeta de cand au aparut si primele flori – adica de aproximativ 100 de milioane de ani. Cea mai veche albina fosilizata dateaza de circa 90 de milioane de ani; aceasta nu era diferita in nici un fel de albina de astazi. Albinele zboara in fiecare zi pe distante de mai multi kilometri in cautarea polenului din care fac mierea…asta fac insa numai albinele lucratoare. In roiurile in care traiesc albinele – care contin cateva zeci de mii de membri – exista si albinele numite trantori, care de fapt sunt albine mascul; trantorii, asa cum le spune si numele, nu fac miere, sunt mult mai putini decat albinele lucratoare si nu inteapa – deoarece nu au ac. Trantorii traiesc doar cateva saptamani, iar dupa ce isi indeplinesc rolul de perpetuare a speciei, ei mor.