Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Curriculum

in Pedagogie

profesor3

Tinand seama de importanta capital a invatarii in supravietuirea omului, nu se putea ca educatia sa nu devina o preocupare de prim rang in societate. In dezvoltarea sa istorica, educatia a parcurs drumul de la ceva neorganizat si neconstientizat, la ceva din ce in e mai organizat si neconstientizat, la ceva din ce in ce mai organizat si constientizat. Astfel, asistam la constructia din ce in ce mai riguroasa a ceea ce am putea numi curriculum al educatiei. Avand o origine latina (curriculum = cursa, alergare, la plural curricula), termenul este din ce in ce mai folosit si in lucrarile de pedagogie romaneasca si in documentele de politica educationala. Sunt doua acceptiuni ale termenului curriculum: un sens restrans- curriculumul desemneaza continutul invatamantului si un sens larg – acesta se refera la intregul program al actiunilr educative, cu toate componentele si interactiunile dintre ele. „Punctul focal al curriculumurilor trebuie sa fie elevul, nu materia.” D’HainautCurriculum se refera la educatia desfasurata in mod organizat pentru ca este greu de crezut ca majoritatea parintilor stiu sa formuleze obiectivele, continuturile, sa foloseasca metode stiintifice de educatie in familie si pot evalua corect nivelul la care au ajuns capacitatile de gandire sau atitudinile si aptitudinile copiiilor lor. Posibilitatile cele mai mari de organizare curriculara le are educatia scolara, respectiv universitara. John Dewey (sec. XX) intelegea prin curriculum continutul invatamantului plus experientele de invatare de zi cu zi din societate. „Daca exista o superioritate a educatorului fata de educat, aceasta consta in faptul ca primul este pe deplin constient asupra finalitatilor, pe cand al doilea actor nu intrezareste scopul decat in mod confuz si aspira spre el in mod inconstient. Educatorul va sti dinainte unde trebuie sa ajunga.” Hubert

Tipuri de curriculum:Core-curriculum (curriculum general) = continuturi centrate pe nevoile comune ale elevilor si selectate din discipline de stricta necesitate pentru categorii largi de elevi. Core-curriculumul este constituit din acel trunchi comun de discipline, obligatoriu pentru toti elevii, iar – ca procentaj- ocupa pana la 80% din totalul acestora, restul materiilor fiind selectate in functie de nevoile concrete, speciale ale unor categorii de elevi. Curriculum specializat (sau de profil) = seturi de continuturi (stiintifice, artistice, tehnice etc.) activate la diferite discipline pentru a forma si cultiva anumite competente in domenii particulare.Curriculum informal = este constituit din acele experiente de invatare captate in afara spatiului scolar (aflate in legatura cu cele ivite in scoala), prin mass-media, institutii culturale, religioase, familie, grupul de prieteni etc. Curriculum recomandat = oferta pusa la dispozitie de catre experti, de catre specialisti pentru diferiti utilizatori.Curriculum scris (prescris) = documente care directioneaza procesele de predare- invatare: planuri de invatamant, programe scolare etc.Curriculum predat = totalitatea cunostintelor actualizate efectiv in predare de catre actorii implicati in proces (profesori, elevi).Curriculum invatat (realizat) = ceea ce achizitioneaza efectiv elevul si are este interiorizat si activizat de catre acesta in diverse imprejurari, scolare sau nu. Curriculum suport = acele suporturi precum carti, ghiduri, caiete cu scop didactic, resurse multimedia utilizate in procesele de predare, invatare, evaluare.Curriculum testat = acea parte din curriculum verificata prin intermediul instrumentelor de evaluare.Curriculum zonal (local) = acele continuturi de care beneficiaza doar unii elevi dintr-un spatiu geografic pentru care respectivele valori se dovedesc prioritare (ex: cunostinde de folclor, istoria sau geografia comunitatii locale).Curriculum exclus = acele secvente ale curriculumului care nu au fost ipostaziate in predare din anumite ratiuni (de exemplu, s-au devalorizat, nu mai sunt actuale).Curriculum ascuns – Philippe Perrenoud (1995) include in continuturile ascunse conduite si capacitati precum: a sti sa-ti petreci timpul, a te apara, a te face placut, a alege, a te descurca, a ramane autonom, a te face ascultat, a te revolta.

Documente curriculare

Planul de invatamant cuprinde:

-Disciplinele scolare care urmeaza a fi studiate si succesiunea acestora pe ani scolari;

-Numarul saptamanal si anual de ore pentru fiecare obiect, la fiecare an de studiu;

-Structura anului scolar, adica succesiunea intervalelor de timp afectate studiilor, vacantelor, examenelor.

In unele circumstante, programa scolara poate suplini – pentru moment- lipsa unui manual, dat fiind ca, in principiu, aceasta include urmatoarele informatii:

-Sublinierea importantei disciplinei in cauza si a valorii ei instructiv-educative, obiectivele de realizat la disciplina respectiva, natura si volumul cunostintelor ce trebuie predate si insusite de catre elevi, concretizate in enumerarea temelor si a subtemelor, timpul afectat pentru fiecare capitol, subcapitol, lectie, temele suplimentare sau la dispozitia profesorului, indicatiile bibliografice etc.

Manualul scolar este unul dintre instrumentele de lucru pentru elevi care detaliaza pemele recomandate de programele scolare la fiecare obiect de studiu si pentru fiecare clasa. Un manual bun trebuie sa fie nu numai un depozitar de informatii, ci si un prilej de dezvoltare a gandirii.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Pedagogie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate