Zacusca e un fel de mancare la borcan specific Balcanilor. O mancarica de legume pe care o ai gata in zilele reci de iarna.
Zacusca e un cuvant slav, care inseamna gustare. Noi am preluat numele de la rusi (la ei, zacusca se refera la gustari pe baza de peste si icre) si reteta de la bulgari, specialisti in asocierile de legume. Reteta clasica e cu vinete coapte, ardei capia copti, ceapa si suc de rosii. Retetele de mai jos sunt ceva mai putin laborioase, la fel de gustoase si lesne de facut si cand a trecut sezonul vinetelor.
…DE ARDEI CU MIERE
Ingrediente: 5 kg de ardei capia; 500 ml ulei; 4 linguri de miere; o ceasca de otet; 1 lingura de mustar iute; sare.
Coace ardeii, curata-i de pielita, seminte si cotor, da-i prin masina de tocat sau toaca-i marunt din cutit. Pune uleiul intr-o cratita, adauga ardeii, otetul, mierea si lasa-le sa fiarba 40 de minute la foc redus, amestecand cat mai des ca sa nu se prinda. Incalzeste intr-o craticioara mustarul si adauga-l in pasta de ardei fara sa mai lasi pe foc. Se pune in borcane cu filet, care se fierb in bain-marin pentru sterilizare. Aceasta cantitate e pentru 10-12 borcane.
…DE MERE
Ai nevoie de: 2 kg de mere; 10 ardei grasi mari; 15 gogosari; 1 kg ceapa; 250 ml ulei; 1 litru suc de rosii; 2 foi de dafin; piper dupa gust; sare.
Coace ardeii si gogosarii, da-i cu sare si lasa-i acoperiti. Decojeste merele si da-le pe razatoarea mare, lasa-le la scurs intr-o strecuratoare. Curata ardeii si gogosarii de pielite si seminte, taie-i fideluta sau da-i prin masina de tocat. Toaca marunt ceapa si pune-o la calit in ulei, cu putina sare. Cand s-a inmuiat ceapa, adauga ardeii, gogosarii si merele. Lasa-le sa fiarba impreuna cam o jumatate de ora, amestecand din cand in cand. Pune sucul de rosii foile de dafin si piperul. Amesteca, potriveste de sare si lasa sa fiarba la foc foarte-foarte mic, pana se aduna uleiul deasupra. O lasi sa se racoreasca, o pui in borcane cu filet, pe care le fierbi apoi la bain-marin pentru sterilizare. Aceasta cantitate e pentru 10-12 borcane.
…DE GOGOSARI CU NUCA
Ingrediente: 1 kg gogosari; 1-2 ardei iuti rosii; 2 morcovi rasi; 2-3 linguri de bulion; 1 cutie cu rosii tocate in bulion; 6 cepe; 150 g nuca; piper negru macinat; sare; ulei.
Pune ardeii capia la copt, curata-i si toaca-i marunt. Toaca fin ceapa si pune-o la inabusit cu morcovul ras, un praf de sare si unul de piper. Cand s-a inmuiat ceapa, adauga bulionul si lasa-l 2-3 minute. Adauga ardeii tocati. Lasa 10 minute pe foc, amestecand din cand in cand. Adauga apoi ardeiul iute, tocat marunt si rosiile in bulion si lasa sa scada, amestecand din cand in cand. Adauga nuca macinata mai mare, potriveste de sare. Serveste fierbinte sau rece, cu paine prajita, biscuit sau pesmeti. Aceasta cantitate e pentru 10-12 borcane.