Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

De ce ar trebui sa consumam oua de la tara sau ecologice

in Sanatate

Oul ecologic se obţine în ferme avicole care practică o tehnologie ecologică pe întreaga filieră, de la „adăpost – la farfuria consumatorului”.

Adăpostirea se face în condiţii apropiate de cele naturale, păsările având acces la aer liber, în teren înierbat.

Alimentaţia se face cu furaje obţinute în tehnologie ecologică, premixurile vitamino-minerale sunt de origine vegetală. Sunt interzise făinurile proteice de origine animală, conservanţii, aditivii, coloranţii, aminoacizii, vitaminele şi enzimele chimice de sinteză, ca şi furajele conţinând organisme modificate genetic (OMG).

Păsările beneficiază de confort, bunăstare, trăiesc, cresc şi produc în concordanţă cu bioritmul lor natural, fără forţaj de orice fel.

Sunt interzise administrarea de antibiotice şi a altor substanţe chimice de sinteză, cu scop profilactic. Combaterea bolilor şi dăunătorilor se face prin mijloace homeopatice şi fitoterapeutice, fiind interzisă utilizarea antibioticelor, medicamentelor alopatice, stimulatorilor de creştere sau de producţie.

Majoritatea specialiştilor susţin că oul ecologic este un ou dietetic, foarte digestibil, lipsit de componenţi nocivi. EI are o ridicată valoare nutritivă, echilibrat în principii macro şi microergici, savuros la gust şi cu aspect senzorial excepţional (Man C, 2005). Aceste aprecieri se bazează pe următoarele date:

Greutatea ouălor şi proporţia albuşului, gălbenuşului şi cojii (Plochberger, 1989)

Specificare Ouă ecologice Ouă convenționale
Greutatea oului (g) 55,1 51,9
Albușul (%) 44,6 55,7
Gălbenușul (%) 35,0 33,8
Coaja (%) 10,4 10,4

 

Aşadar, ouăle ecologice sunt mai mari, au raportul albuş/gălbenuş mai favorabil, ponderea gălbenuşului este mai mare decât a ouălor convenţionale obţinute de la găini cu aceeaşi genetică. Aceste caracteristici, în esenţă cantitative, induc principalele însuşiri calitative şi diferenţiază valoarea nutriţională a ouălor ecologice de cea a ouălor convenţionale.

Calitatea nutriţională

Proteinele. Ouăle ecologice, prin specificul alimentaţiei şi întreţinerii găinilor, au o cantitate ceva mai scăzută de proteină, dar valoarea biologică a proteinei şi conţinutul în lecitină sunt mai ridicate decât la cele convenţionale (Kouba M, 2002).

Lipidele. Acestea se află exclusiv în gălbenuş, deci toţi factorii care influenţează greutatea acestuia, modifică valoarea medie de 6 g/ou. Vom menţiona şi faptul că acizii graşi nesaturaţi au valori foarte variabile şi că oul ecologic conţine o proporţie mai mare în acizi graşi indispensabili pentru organismul uman (Nys Y. şi col, 2004).

Colesterolul, un component atât de important, nu poate fi redus prin sistemul de creştere, dar poate fi mărit prin forţaj alimentar, practicat în avicultura industrială.

Glucidele. Oul nu reprezintă o sursă pentru glucide.

Macro- şi micromineralele. Oul conţine o paletă largă de minerale şi microminerale. Unele pot fi influenţate prin alimentaţie şi sistem de întreţinere (iod, seleniu, fluor, mangan), altele sunt constante (cupru, zinc). În principiu, oul ecologic este mai bogat în macro- şi microminerale, decât cel convenţional (Stadelman şi col, 1989; Nys Y, 2004).

Vitaminele. Oul şi în special gălbenuşul, este bogat în vitaminele A, D, E, K şi B, dar nu conţine vitamina C. Faţă de conţinutul mediu în vitamine a oului convenţional, oul ecologic este în mod cert mai bogat în vitaminele A şi E (Sim, 2000; Jiang şi col, 1994).

  1. Calitatea sanitară a oului

Fără îndoială că prin respectarea regulamentului de creştere în sistem ecologic, oul obţinut este net superior celui convenţional, sub aspectul conţinutului în reziduuri chimice: pesticide, chimio-terapice, coloranţi sintetici, etc. Sub aspectul conţinutului în metale grele, nu sunt încă date de cercetare disponibile.

  1. Calitatea igienică; contaminarea microbiologică şi parazitară

În avicultura ecologică, riscul de contaminare a oului cu Salmonella, pare a fi mai mare decât în creşterea industrială, la baterie (Raport UE, 2001). În ce priveşte contaminarea cu micotoxine, Raportul FAO 2000, arată că cele două sisteme de creştere a păsărilor, prezintă acelaşi risc. Parazitismul păsărilor este mai intens în creşterea ecologică a păsărilor decât în creşterea la baterii, dar paraziţii au numai efecte negative asupra producţiei, nu şi a consumatorilor, întrucât paraziţii nu se elimină prin ou.

  1. Calitatea senzorială: aspect, culoarea gălbenuşuri, mirosul, gustul oului

Calitatea senzorială a oului ecololgic este net superioară celui convenţional. Este o adevărată plăcere să spargi, să pregăteşti şi să consumi ouă ecologice, pentru că: sunt ouă mari, cu puţină apă, albuşul dens, gălbenuşul sferic, bine prins prin şalaze de culoare galbencitrin- portocalie plăcută; miros caracteristic plăcut şi gust excepţional (Man C, 2005).

 

Coloraţia gălbenuşului este întotdeauna mai intensă la oul ecologic, întrucât prin accesul păsărilor la iarbă verde, premixuri de origine vegetală, acestea au o sursă bogată de carotenoizi pe care îi acumulează gălbenuşul (Nys, 2000).

 

  1. Alte criterii de calitate

Radiaţiile ionizante – sunt interzise în procesul de producţie a ouălor ecologice, de la adăpost la farfuria consumatorului.

Organismele modificate genetic (OGM) sunt excluse prin reglementările aviculturii ecologice.

Alergii la consumatori. Susceptibili la alergii produse de proteinele din ou, sunt în special copiii cu vârsta sub 5 ani, dar frecvenţa lor este foarte mică (2-3%). Prin calitatea proteinelor, conţinutul ridicat în vitamina E, oul ecologic prezintă un risc mai scăzut pentru inducerea alergiilor la consumatori, decât cel convenţional (Mine, 2004).

Pretabilitate culinară. Oul ecologic este preferat de procesatori şi consumatori pentru o gamă mai largă de produse alimentare decât cel convenţional.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem.

Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web