Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

De ce are copilul tău coşmaruri şi cum îl poţi ajuta

in Psihologie

Copilul tău visează urât? Se trezeşte noaptea speriat şi ţi-e greu să-l faci să stea singur în cameră pe întuneric? Iată câteva soluţii pentru această situaţie.

Dacă micuţul tău are coşmaruri, nu e nici cazul să te îngrijorezi prea tare, dar nici să treci suferinţa lui cu vederea sau să-i spui că nu e nimic. Visele din timpul nopţii sunt mesaje din subconştient, potenţate de temerile din viaţa reală şi de dorinţele neîmplinite. Ele sunt simboluri ale tensiunilor emoţionale pe care fiecare dintre noi le are. Unii nu ştim cum să le gestionăm, alţii nici măcar nu le conştientizăm. Iar copiii sunt cei mai vulnerabili, pentru că ei nu ştiu să exprime întotdeauna în cuvinte ceea ce îi nelinişteşte.

TRĂIRI NEGATIVE

Trăirea negativă e mai acută la copii şi, prin urmare, şi coşmarurile sunt mai înfricoşătoare. Perspectiva lor asupra realităţii nu e atât de exactă, ca în cazul adulţilor, fantezia se combină adeseori cu realitatea. De aceea, ei sunt mult mai înspăimântaţi în cazul unui vis urât. Dacă ştii că ai un copil uşor impresionabil, lasă-i o lumină de veghe peste noapte. Nu folosi televizorul în acest scop, pentru că imaginile în mişcare sunt percepute de cortex prin pleoape ca nişte umbre şi sunt eronat interpretate. Astfel, stimulează apariţia coşmarurilor.

CELE MAI FRECVENTE VISE URÂTE

Chiar şi copiii de doi ani pot avea coşmaruri, dar, în general, acestea încep să apară între trei şi şase ani. Se estimează că 10 până la 50% dintre copiii de această vârstă au coşmaruri şi acestea îi deranjează pe ei, dar şi pe părinţii pe care îi trezesc. Cele mai dese vise urâte sunt despre a fi separaţi de părinţi, se pierd sau trec prin diverse pericole. Acestea pot apărea şi în urma vizionării unor filme de groază sau care conţin scene înspăimântătoare pentru micuţ. Ele apar mai ales în partea a doua a nopţii, iar copilul se trezeşte după un astfel de episod.

CUM PREVII APARIŢIA LOR

Asigură-te că are un somn de calitate. Ar trebui să doarmă sufficient, să meargă la culcare la o oră decentă şi să respecte, de obicei, acelaşi program. Dezvoltă un anumit ritual de culcare care să înceapă cu o jumătate de oră sau cu o oră înainte de ora la care ar trebui să adoarmă. În acest timp nu trebuie să privească la televizor sau să folosească tableta, calculatorul etc. Poţi să-i spui o poveste de noapte bună, dar nu trebuie să fie una înspăimântătoare. Pune-i o muzică lentă, liniştitoare. Dacă a avut un coşmar, discută despre el în timpul zilei. Încearcă să observi dacă există o teamă care revine. Aceasta semnalează ceea ce îl nelinişteşte pe copil. Identifică factorii de stres din viaţa lui şi încearcă, pe cât posibil, să-i înlături sau să-i diminuezi. Arată-i că-l iubeşti. Îmbrăţişează-l, spune-i cât de mult ţii la el. Aceste gesturi îi vor asigura confortul. Imediat după ce se trezeşte dintr-un coşmar, ar fi bine să rămâi cu el câteva minute, dar nu-l lua cu tine în pat. Îl mai poţi încuraja să doarmă cu jucăria de pluş favorită. Lasă uşa la camera lui deschisă. Asigură-l că voi sunteţi alături de el şi casa este un loc sigur, în care nu i se poate întâmpla nimic rău.

AFLĂ CE ÎL NELINIŞTEŞTE

Joacă-te cu micuţul. Foloseşte figurine pentru fiecare persoană importantă din anturajul lui. Copiii intră uşor în jocuri de rol şi aşa poţi să afli mai multe informaţii despre eventualele conflicte sau neînţelegeri pe care le-ar putea avea. Pune-l să picteze. Desenele lui îţi dau indicii clare despre ceea ce se întâmplă în sufletul lui. Fii atentă la detalii, culori. Dacă predomină negrul sau nuanţele închise, ceva îl apasă. Vezi dacă există personaje negative sau supereroi care salvează sau nu lumea etc. Îi mai poţi citi seara poveşti terapeutice, care să-l facă să se simtă în siguranţă şi să-şi rezolve conflictele interioare. Discută cu el de fiecare dată despre ce crede el că înseamnă textul. Apelează la mici trucuri care să-l ajute să se apere de “inamici”. De exemplu, pune-l să-şi imagineze o mantie care îl protejează, să închidă o carte imaginară înainte de a adormi, iar în ea să rămână toate personajele negative.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Psihologie

SUB ACELASI ACOPERIS

Parinti si copii in aceeasi locuinta, pana la varste inaintate ale tuturor.
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate