De ce negrii nu fac cancer?

in Sanatate

România este una dintre țările în care melanomul malign este descoperit târziu pentru că pacienții nu iau în serios efectuarea unui control medical al alunițelor măcar o dată pe an, ideal de două ori.

În aceste condiții șansele de supraviețuire a pacientului sunt minime – ne spune medicul dermato-venerolog  Beatrice Prie de la Centrul Medical Neolife.

Statisticile arată că și în Statele Unite cel mai frecvent cancer înregistrat este cel de piele, peste 35% din acestea fiind melanom malign. Totuși persoanele de culoare au o rată mult mai mică de cancer.

Ne explică specialistul de ce:

Culoarea pielii noastre este în strânsă legătură cu cantitatea de pigment melanic cu care este înzestrat corpul nostru.

O piele foarte albă înseamnă o lipsa a pigmentului, iar o piele neagrăînseamnă că avem de-a face cu un exces de pigment melanic.

Cantitatea de melanină este determinată genetic, iar pielea neagră este un avantaj în sensul că foarte rar aceste persoane dezvoltăcancere de piele. Explicația stă în cantitatea mare de pigment melanic care formează în același timp și o barieră împotriva efectelor razelor ultraviolete.

Statisticile privind melanomul malign la persoanele de culoare arată o diferență uriașă între acestea și albi, în favoarea celor dintâi. Dacă fac totuși cancere de piele, negrii fac mai mult pe picioare, dar incriminat este factorul traumatic – explică specialistul Neolife.

Melanomul apare la persoanele care s-au expus la soare în mod exagerat în copilărie și în adolescență, dar și la cei care au ori au suferit arsuri solare de mai multe ori de-a lungul vieții. Predispoziția genetică este, de asemenea, un factor favorizant.

Procesul bronzării este de fapt o închidere la culoare a melaninei deja existente în epidermă, efectul fiind mai intens dacă persoana are o piele mai închisă.

Doctorul Beatrice Prie de la Centrul Medical Neolife pledează pentru o expunere treptată la soare, mai ales că tipul caucazian din care și românii fac parte, nu conține  pigment melanic suficient încât să ofere o protecție eficientă.

O expunere prelungită la radiații ultraviolete poate duce la lezarea ADN-ului din celule. Problemele create pot fi – riduri, pete, pistrui, îngroșarea epidermei –  iar la extreme sunt generate mutații ce duc la formarea de melanoame.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*