Decizia luata de Guvern cu privire la tigari. Anunt important pentru fumatorii din Romania

in Articole

Acciza specifica la tigari va scadea de la 1 aprilie, de la 334,17 lei la 329,222 /1.000 de tigarete, insa pretul tigarilor nu va scadea, arata o analiza Profit.ro.

Potrivit sursei citate, Guvernul a convenit inca de acum doi ani cu industria tutunului sa compenseze efectul reducerii TVA asupra incasarilor la buget cu o majorare a nivelului accizei totale la tigarete, inca din prima zi a fiecarui an (2016, respectiv 2017).

Astfel, acciza totala la tutun a crescut de la 1 ianuarie 2017 de la 430,71 lei/1000 tigarete la 435,58 lei/1000 tigarete, pentru a compensa efectul negativ adus bugetului de stat de diminuarea cotei de TVA de la 20% la 19% in 2017.

Cu alte cuvinte, ieftinirea cu aproximativ 1% antrenata de TVA a fost acoperita integral cu scumpirea cu 1,13% (sau 10 bani pe pachet) a accizelor.

Scaderea de acciza specifica (parte, alaturi de acciza ad valorem, a accizei totale) cuprinsa in ordinul ministrului nu este o decizie arbitrara a acestuia, ci o obligatie prevazuta de Codul Fiscal.

Acciza ad valorem se calculeaza prin aplicarea procentului legal de 14% asupra pretului de vanzare cu amanuntul al tigaretelor eliberate pentru consum.

Acciza specifica exprimata in lei/1.000 de tigarete se determina anual, pe baza pretului mediu ponderat de vanzare cu amanuntul, a procentului legal aferent accizei ad valorem si a accizei totale al carei nivel este prevazut in Codul Fiscal.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.