Definirea si calitatea informatiei contabile

in Contabilitate

Evolutia fara precedent a societatii omenesti din zilele noastre a propulsat informatia ca o necesitate indispensabila procesului decisional.

Informatia in general reprezinta o stire, o comunicare un element nou despre un obiect un fenomen process activitate etc. in functie de care cei care sunt chemati sa ia decizii stabilesc masurile ce trebuie luate in viitor pt ca activitatea pe care o conduc sa fie eficienta.

Informatiile reprezinta cunostinte noi, in raport cu situatia din trecut reprezentand un interes sporit pt utilizatori.

Principalele criterii dupa care se realizeaza clasificarea informatiilor sunt :  

 1. dupa nivelul structurilor organizatorii de la care provin:
 • informatii provenite de la organelle de conducere (decizii, hotarari etc)
 • informatii provenite de la nivelul de executie a sistemului (tehnice, financiar-contabile, statistice)
 1. dupa evolutia in timp a fenomenelor si proceselor economice :
 • informatii dinamice – evolueaza continuu, reflectand activitatiile si operatiile in miscare si tranformare.
 • Informatii statistice – evidentiaza fenomene si procese incheiate adica din trecut, care nu mai pot fi modificate.
 • Informatii periodice – obtinute la anumite intervale de timp(lunar, trimestrial, annual)
 1. dupa modul de obtinere,stocare, transmitere :
 • informatii orale – transmise verbal
 • informatii scrise – au la baza un act scris
 • informatii audio-vizuale – obtinute prin radio – tv , filme , telefon.
 1. dupa gradul de agreare
  • informatii analitice
  • informatii sintetice
 2. dupa domeniul de activitate
 • informatii economice
 • informatii tehnice
 • informatii sociale
 • informatii culturale

Definirea si calitatea informatiei contabile
Pt contabilitate prezinta interes deosebit informatiile economice.Din aceasta categorie face parte si informatia contabila. Aceasta este obtinuta prin metode,procedee si instrumente proprii de prelucrare a datelor economice.Este cea mai reala, precisa, completa si operativa informatie reprezentand suportul procesului managerial.Cea mai mare parte a deciziilor care se iau in procesul de conducere au la baza informatiile obtinute din contabilitate.Inseamna ca informatia contabila ocupa un loc important in cadrul sistemului de evidenta economica in general si in cadrul sistemului informational economic in special.

Informatia contabila poate fiL curenta ;de reportare ; de dispozitie ; de executie ; interna si externa. Aceasta este produsa de structuri specializate, organizate in cadrul interprinderii ca si compartimente functionale distincte( ctb sau financiar-ctb) sau in afara ei, ca entitatii juridice de sine statatoare, sau persoane fizice autorizate (contabil autorizat, expert contabil) si care au ca obiect de activitate obtinerea acestor informatii contabile.

Pentru ca informatia contabila sa fie utila, in cadrul sistemului managerial, trebuie sa indeplineasca 4 caract calitative principale : inteligibilitatea,relevanta,credibilitatea si compatibilitatea.

INTELIGIBILITATEA : reprezinta o calitate esentiala in sensul ca informatiile contabile trebuie sa fie usor intelese de catre utilizatori. In acest scop se presupune ca utilizatorii dispun de cunostinte suficiente privind desfasurarea afacerilor si activitatilor economice.

RELEVANTA : repr capacitatea acestora de a fi utila beneficiarilor in luarea deciziilor. Informatiile contabile sunt relevante atunci cand influenteaza deciziile economice ale utilizatoriilor, ajutandu-I pe acestia sa evalueze evenimente trecute, prezente sau viitoare confirmand sau corectand evaluarile anterioare.

CREDIBILITATEA: informatia contabila are calitatea de a fi credibila atunci cand nu contine erori semnificative, nu este partinitoare, iar utilizatorii pot avea incredere ca reprezinta correct ceea ce informatia si-a propus sa reprezinte sau ceea ce se asteapta in mod rezonabil sa reprezinte.

Pentru ca informatiile sa reprezinte in mod credibil evenimentele si tranzactiile pe care le reprezinta este necesar ca acestea sa fie contabilizate si prezentate in concordanta cu fondul lor si cu realitatea economica si nu doar de forma lor juridica. Informatia ctb trebuie sa fie neutra, lipsita de influente sa reprezinte fidel evenimentele.
COMPATIBILITATEA : presupune necesitatea ca utilizatorii sa poata compara informatiile din situatiile financiare ale unei interprinderi in timp pt a identifica tendintele in pozitia financiara si performantele sale. Utilizatorii trebuie totodata sa poata compara situatiile financiare ale diverselor interprinderi pt a le evalua pozitia financiara, performantele si modificarea pozitiei financiara .
Conformitatea cu Standardele Internationale de Ctb, inclusiv prezentarea politicilor contabile utilizate de interprindere, ajuta la realizarea compatibilitatii.

Producerea si publicarea unor informatii contabile care sa prezinte echilibrat toate calitatile prezentate mai sus, trebuie sa le conduca la obtinerea unor situatii financiare care sa reflecte o imagine fidela a patrimoniului si situatiei financiara a interprinderii.

Utilizatorii informatiei contabile :

Dupa unii autori, utilizatorii informatiei contabile se impart in 2 categorii :

 • utilizatori in interes financiar direct : investitorii actuali sau potentiali si creditorii actuali sau potentiali.
 • Utilizatori cu interes financiar indirect : organele fiscale, organele de control organele de planificare si alte grupuri

Dupa pozitia  utilizatoriilor in raport cu mediul interprinderii, acestia se clasifica:

 • Utilizatori interni in care se include : managerul, directorul, administrator etc.
 • Utilizatori externi in care se include : actionar sau asociat , creditori,salariati etc

Utilizatorii folosesc situatiile financiare pt a-si satisface o parte din diversele lor necesitati de informatii astfel:

Investitorii : ofertanti de capital si consultantii lor, sunt preocupati de riscul inerent tranzactiilor si de beneficiul adus de investitiile lor.Ei au nevoie de informatii pt a decide daca trebuie sa cumpere sau sa vanda.Actionarii sunt interesati si de informatiile care le permit sa evalueze capacitatea interprinderii de a plati dividente.

Angajatii : Personalul angajat si grupurile lor reprezentative sunt interesate de informatii privind stabilirea si profitabilitatea interprinderilor lor. Acestia sunt interesati de informatiile care sa le permita sa evalueze capacitatea interprinderii de a oferii salarii, pensii si alte avantaje.

Creditorii financiari sunt interesati de informatiile care le permit sa determine daca imprumuturile acordate si dobanzile aferente vor fi rambursate la scadenta.

Furnizorii si alte creditori comerciali :sunt interesati de informatiile care le permit sa determine daca sumele care le sunt datorate, vor fi platite la scadenta.Creditorii comerciali sunt probabil interesati de o interprindere pe o perioada mai scurta decat creditorii numai daca nu sunt dependenti de continuarea activitatii interprinderii ca principalul client.

Clienti : sunt interesati de informatii despre continuitatea activitatii unei interprinderi in special atunci cand au o colaborare pe termen lung cu interprinderea respectiva sau sunt dependeti de ea.

Guvernul si institutiile sale : sunt interesate de alocarea resurselor si implicit de activitatea interprinderilor.Acestia solicita informatii si pentru a reglementa activitatea interprinderilor , pt a determina politica fiscala si ca baza pt calculul venitului national si al altor indicatori statistici similari.

Publicul :Interprinderile influenteaza publicul intr-o varietate de moduri.De exemplu interprinderile pot avea o contributie substantiala la economia locala in multe moduri avand in vedere numarul de angajati si colaborarea cu furnizorii locali. Situatiile financiare pot ajuta publicul prin oferirea de informatii despre evolutia recenta si tendintele legate de prosperitatea interprinderii si a sferei activitatiilor acesteia.

Responsabilitatea principala de a intocmi si de a prezenta situatiile financiare ale interprinderii revine conducerii acesteia. Managerii interprinderilor sunt interesati si de informatiile cuprinse in situatiile financiare chiar daca au acces la informatii financiare si de gestiune suplimentare care ajuta la infaptuirea proceselor de planificare luarea deciziilor si de control.Conducerea are capacitatea de a determina forma si continutul unor astfel de informatii suplimentare pt a satisface propriile necesitati.Cadrul general de intocmire si prezentare a situatiilor financiare elaborat de IASC precizeaza ca situatiile financiare publicate se bazeaza pe informatiile utilizate de conducere despre pozitia financiara rezultatele si modificarile pozitiei financiare a interprinderii.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*