Despre legalizarea Microsoft

in Informatica

In urma campaniei de respectare a drepturilor de autor, dusa in presa de catre BSA Romania imediat de la infiintare, mai multe companii care fac parte din aceasta organizatie au lansat diverse initiative de legalizare a software-ului. Microsoft Romania a avut o campanie de legalizare a produselor sale in care a oferit conditii deosebit de avantajoase. BSA Romania a organizat la CERF ’97 un test de verificare, prin sondaj, a conditiilor de legalitate in care firmele folosesc software. Concluzia dupa o jumatate de an de la infiintarea BSA Romania este ca impactul acestor actiuni a fost peste asteptari. Sigur ca rata pirateriei este inca la un nivel foarte ridicat, insa foarte multi utilizatori au constientizat pericolul folosirii software-ului ilegal.

In urma acestor actiuni la care am participat am desprins si o alta concluzie: sunt foarte multi cei care vor sa intre in legalitate, dar nu stiu ce presupune acest lucru. Impreuna cu Paul Miches, sales & marketing manager Microsoft Romania, ne-am propus sa va prezentam un scurt ghid de achizitionare si folosire a licentelor Microsoft pentru produsele sale software. Am ales Microsoft deoarece, din datele pe care le detinem, peste 80% din software-ul folosit in Romania este produs de aceasta companie. Fiecare companie care produce si comercializeaza software are propria sa politica de licente. In cazul Microsoft, se observa ca compania porneste de la prezumptia ca utilizatorii care folosesc produsele sale au tot interesul sa faca acest lucru in deplina legalitate. Tipurile de licenta stabilite ofera avantaje utilizatorilor, incepand cu pretul care este din ce in ce mai mic prin trecerea de la o licenta la alta si terminand cu facilitatile de upgrade si suport tehnic. Spre deosebire de alte companii software care ofera licente cu un numar de instalari limitat software – adica, daca cumparati licenta pentru 5 instalari, programul software nu se mai instaleaza dupa epuizarea acestui numar, produsele Microsoft se instaleaza practic de un numar nelimitat de ori, insa DOAR PERSOANA CARE DETINE LICENTA ESTE AUTORIZATA SA FOLOSEASCA PRODUSUL.

Elementele esentiale in achizitionarea produselor Microsoft sunt urmatoarele:

licenta (EULA, MLP, MOLP);

certificatul de autenticitate (COA);

formularul de inregistrare (Registration Card).

Asadar, dv. doriti sa cumparati, de exemplu, noul Microsoft Office in limba romana. Pentru acest lucru va adresati unui dealer calificat Microsoft care comercializeaza produse software Microsoft. Contra sumei de bani veti primi un pachet. Elementele care trebuie observate pe pachet sunt:

  • o eticheta de fabricatie care contine date de identificare a pachetului cu produsul finit;
  • certificatul de autenticitate.

Daca vi se pare ca ceva nu e in regula (ca ar putea fi falsificate), eticheta sau certificatul de autenticitate, contactati filiala locala Microsoft.

In pachet gasiti:

  •  conventia de licenta;
  • produsul software;
  • documentatia;
  • formularul de inregistrare.

Tipuri de licenta

Microsoft comercializeaza licenta (dreptul de utilizare a produsului respectiv) in mai multe moduri:

  1. inclusa in interiorul pachetului software (End User Licence Agreement – EULA); EULA reprezinta contractul intre Microsoft si client care exista in fiecare pachet si ofera dreptul la o singura instalare.
  1. pentru ce-a de-a doua instalare, Microsoft ofera un al doilea tip de licenta – Microsoft License Pack – MLP. Utilizatorul va plati mai putin pentru aceasta licenta, va primi un plic sigilat care contine o licenta similara cu EULA (ca format) si care ii ofera dreptul de a instala produsul pentru a doua oara. In plic se afla numai licenta, utilizatorul avand produsul deja cu prima licenta EULA.

Pentru un volum mai mare de instalari se poate apela la licenta pentru instalari multiple (Microsoft Open License Pack – MOLP). Va prezentam in detaliu acest tip de licenta.

Inca din 1994, Microsoft a creat optiunea Open License (Licentiere deschisa) pentru a oferi beneficii licentierii in volum pentru intreprinderile mici si mijlocii, organizatii guvernamentale sau educationale. Noua versiune 4.0 a programului Microsoft Open License face si mai usoara modalitatea prin care aceste organizatii pot fi avantajate de preturile pe baza de volum la achizitionarea produselor Microsoft.

Microsoft Open License este gandit sa reduca costurile asociate achizitionarii, upgradarii, intretinerii si gestiunii de software prin furnizarea unei structuri de preturi bazata pe volum simpla si flexibila de-a lungul unei perioade de doi ani. Prin simpla achizitionare a unui numar minim de unitati la unul dintre cele trei niveluri de preturi, veti primi, pentru noile comenzi de-a lungul urmatorilor doi ani, reducerile de pret asociate nivelului respectiv.

Microsoft Open License ofera unei game largi de organizatii toate beneficiile oferite de acest program inovativ de licentiere in volum, incluzand:

Valoare pentru afacere. Consistenta licentierii in volum ajuta la gestionarea costurilor generale, faciliteaza consistenta operarii de-a lungul organizatiei si mentine controlul licentelor de produse software Microsoft utilizate in mod curent in intreprindere.

Simplitate. Contractul de licentiere in volum Microsoft Open License este usor de inteles, comunicat si administrat. El contine termeni simpli si clari de achizitie a licentelor de software.

Dimensionat pe masura cerintelor.

Microsoft Open License este gandit sa ofere un sistem de preturi simplu si flexibil la achizitii in volum pentru clienti cu 10 sau mai multe calculatoare de birou. Deoarece asigura doar licentele produselor, contractul de Open License va da dreptul sa copiati produsele software Microsoft acoperite de acesta si distribuirea lor in cadrul organizatiei. Seturile de discuri sunt disponibile separat pentru instalarea produsului.

In baza contractului Open License veti achizitiona numarul de licente corespunzator celui de utilizatori pentru fiecare produs in parte. In plus, Open License va ofera optiunea de licentiere Upgrade Advantage, ce va da dreptul sa fiti la zi acum si in viitor cu cele mai noi versiuni ale produselor soft pentru care aveti licenta.

Ce este contractul de Open License?

Pentru un astfel de contract Open License, veti lansa prima comanda catre un revanzator sau un furnizor de servicii Microsoft. Aceasta comanda initiala trebuie sa corespunda unuia dintre cele trei niveluri de unitati minime. Produsele sunt catalogate pe categorii („pools”) – Aplicatii, Sistem si Server – si fiecare produs are o valoare unitara, iar valoarea produselor unei categorii se aduna pentru a da un numar minim de unitati. Cu toate acestea, nu este posibila combinarea licentelor produselor din diferite categorii pentru a atinge nivelul minim de unitati.

Comanda initiala va stabili nivelul de pret pe categorie pentru cei doi ani de valabilitate ai contractului de Open License. Prin acesta veti putea ulterior sa mai comandati licente de produs la acelasi nivel de pret pe categorie ca si la prima comanda daca veti comanda si peste cantitatea minima corespunzatoare. Daca organizatia are o crestere accentuata si trebuie sa comandati din nou o cantitate ce atinge urmatorul nivel de preturi, puteti initia un nou contract de Open License pentru aceasta achizitie. Comenzile nu sunt cumulative, dar daca puteti atinge un nivel de preturi mai atractiv printr-o singura comanda, puteti face o cerere separata si puteti obtine un pret mai bun. Aceasta noua comanda va initia o noua perioada de doi ani, pe timpul careia urmatoarele comenzi vor fi procesate la acest nou nivel.

Niveluri de preturi

Pentru a oferi avantaje la licentierea in volum unei game largi de organizatii, numarul minim de unitati pe categorie de produse pentru primele doua niveluri de preturi au fost coborate de la versiunea anterioara de contract Open License:

Nivelul A necesita 20 de unitati pe categorie de produs.

Nivelul B necesita 200 de unitati pe categorie de produs.

Nivelul C necesita 1 000 de unitati pe categorie de produs.

Cantitatea minima pentru o noua comanda este de 10 unitati odata, pe categorie, la acelasi nivel de pret ca si comanda din contractul initial de Open License. Acest contract acopera o perioada de 24 de luni calendaristice plus restul de zile ramase din luna in care a fost lansata procesarea initiala de Open License.

Valorile minime de unitati cerute pe fiecare categorie pentru comenzile ulterioare pot fi atinse prin achizitionarea de noi licente (1), prin upgrade de versiune si/sau competitiv (2) sau printr-un Open License Upgrade Advantage (3), pentru un singur produs sau pentru o combinatie de produse din aceeasi categorie.

Inmultirea unitatilor

Fiecare produs Open License are o valoare unitara. Produsele de tip aplicatie individuala sunt cotate de obicei cu o unitate, suitele de aplicatii sunt cotate cu doua unitati, majoritatea produselor de sistem au doua unitati, iar cele de server au un numar mai mare de unitati. Upgrade-urile de versiune sau competitive si Open License Upgrade Advantage au fiecare acelasi numar de unitati ca o noua licenta pentru acel produs.

Toate licentele achizitionate pentru produse din aceeasi categorie pot fi folosite pentru a atinge minimum de unitati cerut de fiecare categorie. Aceste valori nu pot fi insa totalizate de-a lungul mai multor categorii. Ele trebuie contabilizate separat pentru categoriile Aplicatii, Sisteme sau Servere.

Lista de mai jos demonstreaza un exemplu de produse Microsoft (si valorile lor unitare) disponibile prin contractul de Open License, pe fiecare categorie in parte.

Deoarece majoritatea aplicatiilor desktop Open License sunt independente de platforma, puteti folosi licenta versiunii unei aplicatii specifice pe orice platforma pe care ruleaza sistemele de operare Windows, Macintosh sau Windows NT Workstation. Insa licenta acopera utilizarea produsului doar pe o platforma la un moment dat.

Adaugand un Upgrade Advantage (numit inainte Maintenance) la contractul de Open License, obtineti drepturile de upgrade pentru produsele acoperite de acesta pentru perioada de contract ramasa. Aceste drepturi sunt castigate prin efectuarea unei singure plati la momentul unei achizitii.

Puteti inscrie oricare versiune a unui produs Microsoft in Upgrade Advantage in orice moment pe perioada celor doi ani prevazuti de contractul Open License, bucurandu-va astfel de beneficiile acestuia pana la incheierea termenului contractual. Pretul este acelasi, indiferent daca va inscrieti la inceputul sau pe parcursul perioadei de doi ani prevazuta de contract. Toate drepturile de upgrade expira in acelasi moment, la sfarsitul perioadei initiale de doi ani prevazuta de Open License. Cu toate acestea, continuati sa fiti indreptatiti la versiunile curente ale acelor produse pe care le-ati inscris in Upgrade Advantage, chiar daca nu instalati noile versiuni inaintea expirarii contractului de Open License.

Upgrade Advantage adauga acelasi numar de unitati pe produs ca si noile licente si se socoteste pentru numarul initial comandat sau numarul minim de 10 unitati al unei comenzi ulterioare. Luati seama la urmatoarele avantaje:

Asigura pentru organizatie toate drepturile posibile de upgrade – major, minor si versiuni de intretinere – la un pret atractiv, facand usoara si economica mentinerea la zi a produselor software Microsoft.

Minimizeaza costurile de suport, instruire si administrative prin faptul ca toti utilizatorii folosesc aceeasi versiune de produs.

Ajuta la atingerea unor volume mai mari, asigurand un plus de economii la achizitia de software.

Contractul de Open License este gandit pentru maximum de flexibilitate si simplitate. Pentru a folosi cu succes un astfel de contract, trebuie doar sa respectati urmatoarele conditii:

Fiecare contract de Open License se aplica unei singure entitati legale si tari (cu exceptia regiunilor unde se specifica altfel).

Trebuie sa obtineti un set de discuri de instalare a softului de la revanzator sau de la Microsoft Solution Provider sau ca parte a unei solutii particulare furnizata printr-un producator independent de software licentiat. Seturile de documentatie sau cartile Microsoft Press sunt, de asemenea, disponibile prin aceste canale.

Pentru a achizitiona o versiune sau un upgrade competitiv sau Upgrade Advantage, trebuie sa verificati proprietatea licentelor produsului original la revanzator sau la furnizorul de solutii Microsoft.

Concluzie

Daca ati cumparat un calculator care are sistem de operare Microsoft instalat de catre fabricant, veti gasi licenta, de obicei, pe prima pagina a manualului de utilizare Windows. PASTRATI CU GRIJA MANUALUL SI NU RUPETI ACEASTA PAGINA!

Un alt avertisment pe care ne permitem sa-l facem este urmatorul: DOAR LICENTA va da dreptul sa folositi programul. Cu alte cuvinte, nu este suficient sa aveti pachetul cu produsul original. Ceea ce platiti dv. cand achizitionati pachetul este licenta (acel formular de carton pe care sunt inscrise toate drepturile dv.). PASTRATI CU GRIJA LICENTA!

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*