Autoritățile române fac public detaliile operațiunii care a dus la capturarea celor 2,5 tone de cocaină, găsite în containerele unui vas ajuns în Portul din Constanța din America Latină. La operațiunea complexă au participat 150 de agenți speciali din România, Spania, Columbia și SUA, iar unii dintre ei s-au infiltrat în rețeaua de traficanți.
Captura record de cocaină făcută în România a fost posibilă după șase luni de investigații și cu ajutorul informațiilor prețioase furnizate de agenții infiltrați în rețeaua de traficanți. 150 de agenți din România, Spania, Columbia și SUA au participat la operațiunea Globetrotter (cei care fac înconjurul lumii).
Drogurile erau așezate meticulos în pereții containerelor vapoarelor care transportau banane. La ambalarea drogurilor traficanții au folosit diverse materiale combinate pentru a crea 10 straturi, materiale precum folii de plastic, cauciuc, indigo, aluminiu și chiar au tratat pachetele cu substanțe speciale pentru a face nedetectabilă cocaina.
Drogurile au pornit din Columbia, vaporul a trecut prin Turcia și a ajuns apoi la Constanța. De aici, marfa trebuia descarcată și trasportată cu autotrenuri în Olanda. Cocaina urma să fie vândută în toată Europa cu peste o jumătate de miliard. Potrivit DIICOT, capul rețelei de trafic cu droguri este un marocan cu dublă cetățenie olandeză și spaniolă. În acest caz, au fost arestate 6 persoane, 4 lituanieni, un columbian și un marocan. Cel din urmă a fost arestat în Spania.
sursă foto: viata-libera.ro