Determinarea rezultatului exercitiului in cadrul sistemului contabil

in Economie

Inca de acum jumatate de mileniu, Luca Paciolo arata in prima lucrare de literatura contabila ca “scopul fiecarui negustor este de a dobandi castig licit si competent pentru subzistenta sa “. De fapt vulgariza ceea ce sesizasera negustorii italieni: existenta oricarei afaceri este conditionata de obtinerea unui castig, din moment ce ei utilizau la 1434 un instrument pentru masurarea performantei – contul de profit si pierdere.

Pentru determinarea rezultatului exercitiului in cadrul sistemului contabil francez, soldul conturilor de venituri si cheltuieli sunt preluate de contul 128 “Determinarea rezultatului exercitiului”. Soldul acestui cont, la randul lui, este preluat fie de contul 120 “Rezultatul exercitiului – sold creditor”, in caz de profit, fie de contul 129 “Rezultatul exercitiului – sold debitor”, in caz de pierdere. Solutia sistemului francez raspunde atat nevoii de centralizare a informatiilor de tip “cheltuieli” si “venituri” (contul 128 “Determinarea rezultatului exercitiului”), cat si logicii de simbolizare a conturilor (semnificatia terminatiei 9), pierderea avand un continut si o functie opusa elementelor din clasa de capitaluri.

Iar conform Standardului International de contabilitate IAS 12 “Contabilitatea impozitului pe profit” rezultatul exercitiului este definit astfel :

  1. Profitul contabil este profitul net sau pierderea perioadei inainte de scaderea cheltuielilor cu impozitul ;
  2. Profitul impozabil este profitul pe perioada exercitiului determinat in concordanta cu regulile stabilite de autoritatea fiscala pe baza caruia impozitul pe profit este platibil.

Pentru determinarea rezultatului impozabil, la sfarsitul exercitiului se procedeaza la corectarea rezultatului cu o suma de elemente deductibile (care diminueaza baza de impozitare) si nedeductibile (care sunt reintegrate in baza de impozitare). Rezultatul astfel calculat este rezultatul fiscal.

Rezultatul fiscal  = Rezultatul exercitiului inainte de impozitare + Cheltuielile nedeductibile – Deducerile fiscale

Rezultatul net contabil se calculeaza scazand din rezultatul contabil inainte de impozitare cheltuiala cu impozitul pe profit astfel:

Rezultatul net contabil = Rezultatul inainte de impozitare – Cheltuiala cu impozitul pe profit

Rezultatul net contabil reprezinta soldul final al contului “Profit si pierdere”. Soldul creditor al contului evidentiaza rezultatul sub forma profitului net, iar soldul debitor, rezultatul sub forma pierderii nete.

In cadrul sistemului contabil romanesc pentru a stabili rezultatul exercitiului se utilizeaza contul 121 “Profit si pierdere” acesta realizeaza inchiderea conturilor de cheltuieli ale perioadei curente prin preluarea acestora in debitul contului “Profit si pierdere” precum si inchiderea conturilor de venituri ale perioadei curente prin preluarea soldurilor creditoare in creditul contului de rezultate finale “profit si pierdere”.

Dupa cum rezulta din balanta de verificare unele conturi de venituri si cheltuieli pot aparea cu sold. In plus, in urma inregistrarilor operatiunilor de regularizare, au intervenit unele conturi de venituri si cheltuieli. Toate aceste conturi se inchid, sumele aferente lor adaugandu-se celorlalte sume colectate in contul profit si pierdere in cursul exercitiului. Corespondentele contabile sunt cele obisnuite: conturile de cheltuieli se crediteaza si conturile de venituri se debiteaza, in corespondenta cu contul 121 “profit si pierdere”.

Printre cheltuielile inregistrate in cursul anului si care se regasesc in rulaj debitor al contului de profit si pierdere pot aparea si cheltuieli cu impozitul pe profit.

Diferenta intre veniturile totale si cheltuielile totale cumulate de la inceputul anului cu exceptia contului 691 “cheltuieli cu impozitul pe profit”, reprezinta rezultatul brut realizat de intreprindere in cursul anului respectiv.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*