Simti durerea cum vine-aceeasi pulsatie in tample sau la ceafa. Inghiti repede cateva pastile din cele care se iau fara reteta, speri ca te vei simti mai bine si iti vezi mai departe de treaba. La urma urmei, e doar o durere de cap, nu-i asa? Nu chiar. Ar putea fi o migrena, o afectiune destul de grava de care sufera aproape doua milioane de romani. “Migrena afecteaza circa 8-10% din populatie, fiind mai des intalnita la femei“, spune conf.dr. Daniela Bartos, medic primar boli interne si specialist cardiolog la Spitalul Floreasca.
Specialistii au identificat multi factori care pot declansa migrena. ,,Nu-i nimic de facut in privinta vremii, care e un factor declansator pentru 50% din pacienti, dar se poate interveni cand cauzele sunt lipsa de somn sau mesele neregulate”, spune dr. Stewart Tepper, specialist in migrene.
Este esential sa tineti un jurnal al migrenelor, astfel incat sa puteti anticipa si preveni atacurile. Cand aveti o migrena, notati-va data, ora la care incepe si la care se termina, intensitatea, simptomele, alimentele pecare le-ati mancat si orice altceva banuiti ca ar fi putut sa o declanseze. Femeile trebuie sa-si noteze daca durerea de cap apare in timpul menstruatiei. Notati toate medicamentele pe care le luati. Astfel, medical va hotari daca sunteti candidatul potrivit pentru o terapie preventiva.
Hormonii: la multe femei, scaderea cantitatii de estrogeni joaca rolul cel mai important, deci migrena apare cel mai des in apropierea menstruatiei. Interesant este ca deseori migrenele dispar in timpul sarcinii si scad ca frecventa dupa menopauza, afirma dr. Stephen Silberstein, directorul Centrului pentru studiul durerilor de cap al Universitatii Thomas Jefferson din Philadelphia, SUA.
Alimentele: ciocolata si branzeturile cu mucegai se numara printre factorii alimentari declansatori , dar si alte alimente, cum sunt carnurile procesate, semintele si alimentele care contin glutamat de sodiu, pot provoca probleme.
Alcoolul: dilata vasele de sange , putand astfel contribui la migrena, dar de vina pot fi si compusii asociati (impuritatile provenite din fermentatie) care se gasesc in vinul rosu si in sortimentele de whisky scotian si american.
Cafeina: e si tratament, si factor declansator. Multe tratamente pentru migrena, ca Excedrina, contin cafeina, care contracta vasele de sange dureroase. Abuzul de cafeina, ca si renuntarea la cafea pot provoca dureri.
Mediul: umididatea, caldura sau frigul puternic, schimbarile de vreme, temperatura sau presiune barometrica pot fi factori declansatori, ca si luminile stralucitoare sau intermitente, parfumurile sau mirosurile chimice.
Tensiunea: e posibil sa va creasca tensiunea in timpul sau ulterior unei situatii stresante. ,,Tehnicile de reducere a stresului, ca biofeedback-ul sau terapia de relaxare, sunt foarte utile pentru prevenire”, afirma Tepper. O noapte pierduta sau orice schimbare in programul de somn poate provoca o criza.