Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Dovada că zeci de vagoane cu lemn tăiat ilegal din Munţii Buzăului au ajuns la austriecii de la Holzindustrie Schweighofer

in Articole

Asociaţia pentru Certificare Forestieră (Forest Stewardship Council) a decis să retragă definitv certificarea pentru lemnul procesat de compania austriacă Holzindustrie Schwei­ghofer şi s-a disociat de aceasta. În urma acestei decizii, Schweighofer nu va mai putea vinde pe pieţele internaţionale.

La baza acestei hotărâri au stat numeroasele sesizări ­veni­te din partea World Wildlife Fund (WWF) şi a altor ONG-uri, care au acuzat de mai multe ori această compania că încalcă legea, anunţă asociaţia. De asemenea, activişti din trei ţări (Germania, România şi Austria) au înmânat o petiţie semnată de 250.000 de cetăţeni directorilor organizaţiei, în 7 februarie, la sediul organizaţiei din Bonn. Comunitatea de-clic a lansat această campanie în decembrie 2016, în momentul în care FSC a plasat compania austriacă într-o perioadă de probă.

Petiţia adresată Boardului organizaţiei îi cerea acestuia să renunţe la Schweighofer şi să respecte recomandările făcute de Comitetul de Control al FSC. După ce a investigat temeinic activitatea Schwei­ghofer, acest comitet a recomandat încă din decembrie 2016 dezasocierea de „Holzindustrie Schweighofer şi de toate companiile controlate de Gerald Schweighofer.”

Despre Holzindustrie Schweighofer şi încrengăturile dubioase cu societăţi ajunse peste noapte proprietare peste pădurile din Munţii Buzăului ori beneficiare de contracte la fel de suspecte cu ocoale silvice din nordul judeţului, OPINIA Buzău a relatat de nenumărate ori.

„În România se micşorează bucăţică cu bucăţică una din cele mai frumoase zone împădurite din Europa, cea a Carpa­ţilor. Unele defrişări sunt ilegale (…) Cele patru fabrici Schweighofer sunt cauza defrişării. Majoritatea camioa­nelor cu lemne din Carpaţi ajung acolo. Trunchiurile de copaci care sunt cojite, tăiate şi mărunţite în aceste fabrici, ajung în Germania şi Austria sub formă de peleţi, parchet sau plăci laminate“, scria Der Spiegel într-un articol publicat în primăvara lui 2015 în ediţiile print şi online ale revistei relateaza opiniabuzau.ro

Materialul analizează ­pro­blema defrişărilor din arcul Carpaţilor, multe dintre ele considerate a fi ilegale, precum şi istoricul firmei Holzindustrie Schweighofer în România, care nu este deloc străină în judeţul Buzău, unde are la Nehoiu un depozit intermediar de material lemnos.

Recent, poliţişti din cadrul Biroului de Combatere a delictelor Silvice din cadrul Serviciului de Ordine Publică al IPJ Buzău, au finalizat cercetările şi au trimis la Parchet două dosare în care sunt despletite iţele unor afaceri de miliarde cu lemn tăiat ilegal din zona Siriu.

Într-unul dintre dosare,  şeful Ocolului Silvic Siriu a fost reţinut şi a stat câteva zile în arest preventiv, fiind acuzat de abuz în serviciu, participaţie improprie la tăiere fără drept de arbori şi participaţie improprie la furt de arbori. Aurelian Toader a ajuns în arest în urma unei descinderi a oamenilor legii. Odată cu el a fost trimis după gratii şi un bucureştean, Ion Musceleanu, care, prin utilizarea fără drept a unor documente şi fără acordul proprietarilor, a solicitat şi obţinut marcarea şi exploatarea unui volum de 832 m.c. material lemnos de pe o suprafaţă de aproximativ 17 hectare, având concursul şefului Ocolului Silvic Siriu. Faptele datează din 2011.

 „La sfârşitul acestei săptămâni, poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Buzău – Biroul Combaterea Delictelor Silvice, sub coordonarea procurorului de caz, au continuat activităţile de cercetare penală faţă de un bucureştean şi un buzoian în vârstă de 67, respectiv 50 de ani, bănuiţi de comiterea infracţiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la tăiere fără drept de arbori şi participaţie improprie la furt de arbori. Din verificările efectuate de poliţişti a reieşit faptul că, în anul 2011, bucureşteanul, prin utilizarea fără drept a unor documente şi fără acordul proprietarilor, a solicitat şi obţinut marcarea şi exploatarea unui volum de 832 m.c. material lemnos de pe o suprafaţă de aproximativ 17 hectare. Buzoianul, având cunoştinţă despre conţinutul documentelor, a aprobat marcarea şi exploatarea masei lemnoase. Faţă de cei doi, poliţiştii au dispus reţinerea pentru o perioadă de 24 de ore, iar instanţa a emis mandat de arestare preventivă pentru o perioadă de 30 de zile“, se preciza într-un comunicat de presă al IPJ Buzău.

Celălalt dosar, însă, face concret legătura cu Holzindustrie Schweighofer. Potrivit anchetatorilor, tot cu sprijinul unor reprezentanţi ai Ocolului Silvic Siriu, o societate din Maramureş care desfăşura activitate de exploatare în zonă a tăiat ilegal aproape 1.800 mc de lemn, masă lemnoasă care a ajuns, potrivit unor surse bine documentate, chiar în depozi­tul companiei austriece. Dacă într-un vagon de tren intră circa 45 de metri cubi de lemn, asta înseamnă că zeci de vagoane doar cu lemn tăiat ilegal din pădurile din nordul judeţului au luat drumul Holzindustrie Schweighofer.

Iar acesta este doar un ­exe­mplu de încrengătură care a dus la dezgolirea munţilor Buzăului.

Tăieri ilegale de păduri de pe zona Siriu – Gura Teghii – Nehoiu sunt instrumentate în alte 11 dosare penale, fiind vorba despre furturi ce depăşesc în fiecare caz 5 mc de lemn.

Depozitul intermediar de la Nehoiu

Controalele efectuate în curtea companiei austriace pe prelucrare a lemnului Holzindustrie Schweighofer au demarat în 2015 şi s-au propagat în toată ţara, cuprinzând şi judeţul Buzău, la depozitul intermediar pe care societatea din Sebeş îl deţine în gara de la Nehoiaşu.

Scandalul în care este implicată societatea austriacă a debutat în urma unui documentar şi a unor suspiciuni conform cărora ar fi achiziţio­nat cantităţi de lemn provenit din tăieri ilegale.

Judeţul Buzău a intrat astfel în hora controalelor pe care Ministerul Mediului le-a impus faţă de concernul austriac Holzindustrie.

De altfel, legăturile Holzindustrie Schweighofer cu judeţul Buzău au mai fost prezentate în paginile cotidianului OPINIA, cu referire la unul dintre furnizorii concernului austriac – SRN SilviRom GmbH, care detine în proprietate si are drept de exploatare pe cele 5.000 de hectare de pădure de la Gura Teghii care fac obiectul unui mega-dosar de corupţie în care sunt implicaţi doi foşti prefecţi de Buzău, funcţionari publici, oameni de afaceri locali dar şi foşti angajaţi ai Romsilva şi ITRSV Focşani, cei care ar fi trebuit să vegheze la integritatea fondului forestier al judeţului. În total este vorba despre 12 inculpaţi, fiind unul dintre cele mai stufoase dosare lucrate de DNA Ploieşti si apoi trimis Curţii de Apel din Prahova.  SilviRom GmbH este al doisprezecelea furnizor de  lemn pentru corporaţia Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de lemn din România, grup patronat de una dintre cele mai bogate familii din Austria. Firmele unor politicieni, funcţionari şi afacerişti cu probleme penale taie pădurea şi vând buştenii direct grupului patronat de una dintre cele mai bogate familii din Austria. Majoritatea lucrează exclusiv pentru Schweighofer, iar sumele pe care le încasează sunt ameţitoare, dezvăluind miza financiară a dezastrului din pădurile româneşti, notează Rize Project. SRN SilviRom GmbH a furnizat corporaţiei, în perioada 2013-2014, nu mai puţin de 39.333 metri cubi de lemn, pe care a încasat 11,8 milioane lei.

Mai importantă decât SRN SilviRom GmbH este Alredia SRL din Aiud, judeţul Alba, a doua ca importanţă în lista celor 12 după Regia Naţională a Pădurilor Romsilva cu direcţiie Silvice subordonate.

În urmă cu trei ani, statul a livrat către austrieci buşteni în valoare de 168 de milioane de lei. Era 2013, deci ultimul an al contractului preferenţial cu statul, în baza căruia Schweighofer s-a dezvoltat timp de un deceniu. Fără directivă de la centru, Schwei­ghofer a mai câştigat licitaţii la direcţiile silvice din Vatra Dornei, Târgu Mureş (3,7 milioane de lei), Buzău şi Baia Mare (peste 1 milion lei).

Mulţi buşteni însă provin chiar din pădurile Buzăului, dar, din păcate, nimeni nu poate estima cât lemn a fost tăiat ilegal. Potrivit unor documente, Alredia a primit autorizaţie de exploatare în 2013 de la Ocolul Silvic Cislău şi, de asemenea, apare în documentele Agenţiei Naţionale de Protecţie a Mediului cu act de punere în valoare emis de Ocolul Silvic Vintilă Vodă. Maşinile societăţii au fost însă văzute şi în zona Gura Teghii, unde una dintre firmele din concernul austriac, CASCADE Empire SRL, cu sediul în Sebeş, şi care are drept obiect de activitate tranzac­ţionare terenuri cu vegetaţie forestieră administrarea fores­tieră şi comerţ cu lemn, deţine un Ocol Silvic. Întâmplare sau nu, societatea în cauză anunţa pe pagina oficială a grupului Schweighofer obţi­nerea acordului de mediu de la Agenţia de Protecţia Mediului Buzău pentru proiectul „Defrişare în vederea schimbării categoriei de folosinţă pentru construire reţea de drumuri forestiere Muşa“, propus a fi amplasat în extravilanul comunei Gura Teghii. De unde şi concluzia că acolo nu urma să se construiască vreun bulevard.

Proprietarul companiei, decorat de Ion Iliescu

Pe pagina de Facebook a organizaţiei ecologiste Agent Green a fost publicat un document ce demonstrează puternicele legături în trecut dintre Holzindustrie Schweighofer şi PSD. Proprietarul companiei, Gerald Schweighofer, a fost decorat de Ion Iliescu, în ultimul său an de mandat ca preşedinte, cu Ordinul Naţio­nal „Pentru Merit” în grad de Cavaler. Gerald Schweighofer a primit decoraţia după numai un an de când a intrat în afacerile cu lemn în România.

„Să nu uităm, Gerald Schweighofer a fost decorat în grad de Cavaler de Ion Iliescu şi Adrian Năstase la 2 decembrie 2004, între două tururi ale alegerilor prezidenţiale. Tot atunci, firma Holzindustrie Schweighofer a primit un contract pe 10 ani cu Romsilva prin care şi-a dobândit dreptul de preempţiune, adică accesul la lemn pe alese”, scrie Agent Green.

La sfârşitul anului trecut, ecologiştii i-au cerut preşedintelui Klaus Iohannis să îi retragă decoraţia lui Gerald Schweighofer.

   „Dragă domnule Preşe­dinte Klaus Iohannis, consideraţi retragerea acestui Ordin Naţional «Pentru Merit» (oferit în mare grabă) având în vedere evoluţia negativă a stării pădurilor din ultimii 12 ani, la care această companie aflată în poziţie dominantă a avut un rol primordial?”, scriu ecologiştii.

Gerald Schweighofer a venit în România în 2003 ca investitor străin, cu planul de a face afaceri cu lemn. A început cu o fabrică la Sebeş. În timp, s-a ajuns ca aproximativ 90.000 de vagoane de tren pline cu buşteni să intre anual pe porţile fabricilor sale. Sursa: opiniabuzau.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica cookies Mai multe informații

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate