Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Doza maxima de radiatii pe care o poti acumula intr-un an. Ce patesti daca o depasesti

in Sanatate

Radiografiile, mamografiile, tomografia computerizata si toate celelalte investigaţii cu raze X ne pot salva viaţa. Insa, in doze mari, acestea ne pot pune in pericol sanatatea. Datele statistice arata ca romanii fac anual peste trei milioane de radiografii si tomografii. „Dintre toate investigaţiile, radiografia conventionala este cel mai putin iradianta, dar ea ofera doar informatii de baza, in doua dimensiuni”, ne spune prof. dr Gheorghe Iana, seful Departamentului de imagistica al Spitalului de Urgenta Universitar Bucuresti.

In Romania, 1 din 3 examinari radiologice este facuta degeaba, doar ii creste bolnavului nivelul de iradiere. Aceasta veste proasta o dau chiar radiologii care ii acuza pe medicii din alte specializari ca elibereaza prea usor bilete de trimitere sursa bzi.ro

Unitatea de masura pentru dozele de radiatii care ajung in organism este milisievert (mSv). Experţii Colegiului American de Radiologie si ai Societatii de Radiologie din America de Nord sustin ca doza maxima admisa de radiatii acumulate pe durata unui an nu trebuie sa depaseasca 20 mSv.

Tipuri de investigatii si cantitatea de radiatii
Cantitatea de radiatii emise de o radiografie pulmonara este de 0,1-0,6 mSv.Radiografia unui segment osos este mai iradianta decat cea pulmonara, pentru ca osul compact este un material dens, spre deosebire de plaman, care contine mult aer si de aceea necesita o doza mai mica de raze X pentru investigare.

O radiografie dentara este cel mai putin iradianta dintre toate investigatiile cu raze X, doza de radiatii emisa fiind de numai 0,02 mSv. Radioscopia, examinarea in timp real a unor organe precum plamanii sau tubul digestiv, echivaleaza cu aproximativ 10 radiografii pulmonare. Cantitatea de radiatii emise de omamografie este de 1-2 mSv, iar la o densitometrie osoasa, doza este de 0,01-0,05 mSv.

Tomografia computerizata (CT) este cea mai iradianta investigatie cu raze X, dar totodata si cea mai complexa dintre toate, fiindca numarul de informatii obţinute este semnificativ mai mare decat in cazul celorlalte. Doza de radiatii rezultata in urma unui CT toracic sau de pelvis este de 4-8 mSv, in timp ce otomografie completa a corpului uman, care se efectueaza de obicei pacientilor cu traumatisme multiple, ajunge la o doza de 10-12 mSV, potrivit specialistilor americani.

Pentru a reduce gradul de iradiere a pacientului, este recomandat ca tomografia sa fie efectuata pentru doua, cel mult trei segmente ale corpului: torace si abdomen sau abdomen si pelvis, iar in cazul coloanei vertebrale nu mai mult de trei vertebre. Bolnavii de cancer fac exceptie de la regula, pentru ca in cazul lor beneficiile diagnosticului sunt mai mari decat riscurile.

30% dintre radiografii sunt nejustificate
Este bine sa stiti ca aceste informatii sunt trecute in fisa de observatie si ca puteti primi si o hartie cu dozele de radiatii dupa fiecare investigatie prin care treceti. Grav este ca pana acum romanii au abuzat de examinari radiologice care au dus la o iradiere inutila si aproape ireversibila a organismului.

Medicii radiologi spun ca aproape 30% dintre ele sunt nejustificate. „Adica bolnavul se interneaza, se face un examen radiologic, iar la internarea urmatoare el este trimis din nous a-si faca radiografia pulmonara”, a declarat pentru Pro Tv, dr. Grete Steiner, medic radiolog la Spitalul Caritas Bucuresti. Cu ajutorul fisei de monitorizare, pacientii vor putea sti de acum incolo daca au depasit limita admisa.

Efectele nocive ale iradierii cu raze X
In doze mari insa, aceste investigatii pot avea efecte nocive asupra organismului uman. Este indicat ca investigatiile cu raze X sa fie facute cat mai rar si doar atunci cand au fost epuizate celelalte tipuri de investigatie.

Tinta preferata a razelor X este ADN-ul. Efectele pot sa apara in intervale diferite, de la cateva ore, pana la zile, saptamani sau chiar ani. Organismul uman suporta dozele mici de raze X, insa cantitatile mari produc grave deficiente celulare. Razele X produc radiatii care afecteaza pielea, ochii, sangele sau organele reproducatoare. Aceste raze pot produce mutatii genetice si favorizeaza aparitia cancerului. Cancerul apare de obicei in urma expunerii la cantitati mari de raze X.

Expunerea la cantitati mari de raze X poate duce la tulburari de pigmentare,atrofie, scleroza cutanata, conjunctivita, cataracta, pierderea parului.

Contraindicatii
Razele X au un efect negativ asupra femeilor insarcinate. Pot aparea deformari ale corpului fatului sau afectiuni grave care pot periclita viata copilului. Pe toata perioada sarcinii, femeile gravide nu trebuie expuse la radiatii. In caz contrar, dezvoltarea normala a fatului poate fi compromisa.

In urma iradierii cu raze X creste riscul de avort spontan, de malformatii congenitale sau anomalii cerebrale, precum retard mintal. De asemenea, expunerea gravidei al raxe X poate duce la aparitia in copilarie a leucemiei sau a diverselor tipuri de cancer.

Copiii si tinerii sunt alte categorii care nu au voie sa se expuna radiatiilor X. Acestia se afla in perioada de crestere. Astfel, iradiatiile le pot influenta dezvoltarea. Glandele sensibile la radiatii precum glanda tiroida, glanda hipofiza, pituitara, gonadele, ovarele, globii oculari pot fi grav afectate.

Sursa de radiatii           Doza
Radiografie dentara      0,02 mSv
Densitometrie osoasa   0,01-0,05 mSv
Mamografie                 1-2 mSv
CT toracic sau pelvis     4-8 mSv
CT complet                  10-12 mSv
Radiatii din mediu        3 mSv/an

Doza maxima admisa: 20 mSv/an.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate