Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

EDUCAŢIE MONTESSORI LA TINE ACASĂ

in Educational

Nu este greu să faci educaţie Montessori la tine acasă. Bineînţeles, nu este acelaşi lucru ca şi cum ţi-ai duce copilul la o grădiniţă sau la o şcoală specializată, dar rezultatele nu vor întârzia să apară.

Vestea cea bună este că nu trebuie să învesteşti în materiale scumpe atestate ca fiind Montessori. Ba din contră. Ar trebui, în primul rând, să te debarasezi de lucrurile care sunt în plus. Prea multe jucării, lucruri care nu sunt folosite şi aglomerează casa nu au ce căuta la tine. Acestea îi fac pe micuţi să fie neatenţi şi duc la apariţia dezordinii.

CUM AMENAJEZI LOCUINŢA

Ar fi să ai un mobilier adecvat la înăţimea copilului. Nu trebuie să fie lucruri scumpe. Pot fi simple scaunele şi mese din lemn, pe care să le vopsesti în culorile preferate ale micuţului. Coboară-te la nivelul lui şi uită-te cum vede el camera. Poate găseşti anumite lucruri dezagreabile care se văd doar de la această înălţime. Copilul are ocazia de a absorbi ordinea din mediu transformă într-una interioară. Acelaşi principiu poate fi aplicat şi atunci când se joacă. Pe cât posibil, după ce a a terminat să se joace cu o jucărie, să o pună înapoi în raft înainte de a lua alta. Aceasta îl ajută să menţină ordinea, dar mai ales să se poată concentra pe o activitate fără a fi distras de alte obiecte care nu stau la locurile lor.

CE JUCĂRII AR TREBUI SĂ AIBĂ LA ÎNDEMÂNĂ

Nu se recomandă folosirea acelor jucării care ar putea fi înlocuite cu activităţi casnice reale.  Nu sunt indicate cele care suprastimulează copiii prin diversitatea excesivă . În plus, o idée bună este ca jucăriile de pe raft să fie rulate periodic şi înlocuite cu altele, după o anumită perioadă. Vezi ce anume îi place copilului tău la un moment dat şi pune-i la dispoziţie doar acele obiecte. Cele care îi sunt accesibile ar trebui să fie într-o cantitate potrivită astfel încât nici să-l plictisească, dar nici să nu-l sufoce atunci când vine vorba să le strângă. Pe lângă jucării sau alte activităţi cu rol pedagogic, foarte importanţi sunt şi partenerii de joacă. În familie, au ocazia să joace rolul celui mai mic, care are de învăţat de la cei mai mari ca ei, dar şi invers.

TREI PRINCIPII PE CARE LE POŢI APLICA UŞOR

1 Copiii nu trebuie să interacţioneze doar cu cei de aceeaşi vârstă. Astfel, pot învăţa de la cei mai mari sau îşi pot împărtăşi experienţa cu cei de vârste mai mici. Acest lucru este mai uşor de realizat în familiile care au mai mulţi copii. Dar şi dacă ai doar unul, poţi invita la voi prieteni cu care copilul să interacţioneze.

2 Adultul acordă atenţie individualizată fiecarui copil în parte pentru a susţine propriul lui ritm de învăţare.

3 Micuţilor li se oferă libertatea de a alege cu ce să-şi petreacă timpul într-un mediu foarte bine gândit de către adult şi între câteva limite de autodisciplinare.

ÎNVAŢĂ DIN JOACĂ

O activitate Montessori foarte la îndemână pentru părinţi şi care nu generează costuri este implicarea copilului în lucruri practice. Adică, aproape orice activitate, de la bucătărie, grădinărit sau îngrijire a casei. Acestea nu trebuie prezentate ca pe o responsabilitate, ci ca pe o plăcere de a-ţi îngriji spaţiul în care trăieşti. În mod similar, în paralel, micuţul învaţă să aibă grijă de sine însuşi. Dacă fiul sau fiica ta înţelege de mic/ă scopul acestor activităţi, nu le va privi la maturitate ca pe nişte îndeletniciri neplăcute şi de evitat.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Educational

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate