Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

EFECTUL MAGNUS

in Fizica

Acest experiment a luat denumirea de Efectul Magnus după fizicianul şi chimistul german H.G. Magnus; el a fost primul care a experimentat(în anul 1853) şi a investigat acest efect.

Fie un cilindru de rotaţie asezat într-un curent de fluid în regim laminar, perpendicular pe axa cilindrului.

efectul magnus

Datorită vâscozităţii (Forţei de frecare) cilindrul antrenează straturile de fluid din vecinătatea sa, în sensul mişcării sale de rotaţie. În pct. A viteza fluidului va fi mai mare decât în B, unde cilindrul se roteşte în sens invers curgerii fluidului. Conform teoriei lui Bernoulli, presiunea statică laterală asupra cilindrului va fi mai mare în B decât în A, astfel încât apare o forţă rezultantă transversală spre partea unde viteza fluidului este mai mare. Acesta este Efectul Magnus.

Ca regulă practică, corpul este împins transversal din regiunea cu liniile de curent rare spre regiunea cu liniile de curent dese.

Efectul poate fi ilustrat punând în rotaţie un cilindru din carton şi aruncându-l orizontal. După sensul rotaţiei, traiectoria cilindrului va curba lin sau brusc spre pământ. Se poate folosi şi un plan înclinat pe care se rostogoleste (şi luneca) un cilindru.

O altă experienţă se poate face după cum urmează:

Materiale necesare :

  • un mosor din carton uşor;
  • o bandă subţire şi uşoară de pânză ;
  • un beţişor ;

Descrierea experimentului :

  1. Înfăşurăm banda subţire şi uşoară de pânză peste mosorul din carton.
  2. Fixăm banda de pânză de beţişorul ţinut orizontal.
  3. Tragem brusc orizontal banda de pânză.

Observaţii :

Mosorul se va roti foarte repede şi va aluneca, părăsind masa, în loc să cadă după parabolă, mosorul va zbura în sus descriind o buclă.

 

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Fizica

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate