Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

ELEMENTE DE SEMIOTICA

in Arta/Psihologie

SEMN-produs al omului;unealta ce serveste la transmiterea gandurilor, sentim, ordinelor, intrebarilor.

 
OMUL-fiinta care produce in mod constient si intentionat semne; homo significans a depasit faza homo sapiens

 
COMUNICARE-nimic mai omenesc decat dorinta de comunicare intre indivizi; ceea ce se comunica e o semnificatie, mesaj de natura imateriala.

 
SEMNAL-trecerea mesajului de la un individ la altul presupune un suport material-accesibil simturilor. Acest suport este semnalul, avand natura fizica.

 
SEMN-invelisul material impreuna cu mesajul inchis in el.

 
SEMNALUL-eveniment de natura fiz ;purtator material si energetic al semnului.

 
INTERDEPENDENTA CAUZALA-dintre procesul fizic ce produce semnalul si evenimentul fizic care este defapt semnalul respectiv.(ex: presiunea vaporilor din locomotiva si suieratul locomotivei-semnal). Semnalul fiind subordonat unui proces fizic nu se raporteaza la o constiinta posibila.

 
SEMNUL-nu poate fi determinat decat in relatie cu o constiinta determinata.
-pt surprinderea semnalului , impresia trebuie ordonata pe urmatoarele planuri: gasirea unei imagini vizuale corespunzatoare semnalului-duce la stabilirea unui icon

 

 

EMOTIA ESTETICA-rezultatul decodificarii unui semn

 

 

SEMIOTICA-stiinta semnelor;la intersectia teoriei cunoasterii cu logica, psihologia, sociologia, lingvistica, estetica, matematica, teoria info,teoria sistemelor,cibernetica.

 

 

SEMIOGRAFIA-notarea si descrierea prin semne a unui sistem coerent; se poate aplica caracteristicilor si valoirilor semnelor.

 

 

SCHEMA SIMBOLURILOR GRAFICE(dupa Kraupen Madley)

 
Dupa Umberto Eco semiotica generala are doua domenii: teoria codurilor si teoria productiei de semne . Scopul ei ar fi sa explice orice caz de functie-semn in termeni de sisteme subiacente, corelate cu unul sau mai multe coduri.

 
La Eco semiotica are ca subiect semioza (procesul prin care indivizii empirici comunica, iar procesele de comunicare devin posibile datorita sistemelor de semnificare).

 
Oamenii si cuvintele se educa unii pe altii: orice crestere a informatiei umane presupune o crestere a informatiei cuvintelor. Fiecare gand e un semn exterior deci si omul e un semn exterior. Adica omul si semnele exterioare sunt ceva identic la fel cum sunt identice cuvintele “homo” si “man”. Limbajul e suma globala a fiintei pt ca omul e gandul.-Peirce

 
Semiotica generala a fost detaliata in semiotici specifice diferitelor domenii. Semiotica arhitecturala are deja o traditie de cateva decenii.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate