Prunele si-au facut aparitia pe tarabele din piata, asa ca nu ne ramane decat sa ne bucuram de una din cele mai gustoase retete traditionale romanesti. Asa ca declaram deschis sezonul galustelor cu prune si va recomandam reteta delicioasa a Elenei Lasconi. Sa aveti pofta!
Ingrediente pentru 8-10 portii
Timp de preparare: 70-90 min
Ingrediente:
- 300 gr cartofi fierti (dati prin maşina de tocat)
- 200 gr faina
- 1 ou
- sare (un varf de cutit)
- 1/2 kg prune
- 100 gr pesmet
- 50 gr zahar pudra
- scortisoara (după gust)
- 50 ml ulei
Mod de preparare:
Pasul unu:
Se fierb cartofii in coaja aproximativ 30 de min.
Pasul doi:
In timp ce fierb cartofii am prajit pesmetul in ulei (amestecand mereu cu o lingura de lemn ca sa nu se prinda). In momentul in care pesmetul s-a rumenit frumos l-am pus intr-un bol uscat si rece. Am spalat prunele, am scos samburii apoi le-am lasat la scurs.
Pasul trei:
Am pus pe foc o oala cu 3-4 l de apa, in care am pus o jumatate de lingurita de sare si doua linguri ulei.
Pasul patru:
Dupa ce s-au fiert cartofii i-am curatat de coaja (trebuie sa fie fierbinti). I-am dat prin masina de tocat, i-am stropit cu putin ulei (3-4 linguri). I-am lasat sa se raceasca iar apoi am adaugat faina, sarea si oul. Am facut aluatul, l-am intins cu facaletul si l-am taiat in patrate (aproximativ 10 cm pe 10 cm). Am invelit fiecare pruna in aluat si le-am modelat frumos sub forma de galusca.
Pasul cinci:
Cand apa a dat in clocot am dat focul la mic si am pus 6-8 galusti la fiert. Le-am fiert 15-20 min, le-am scos cu o spumiera pe rand si le-am dat prin pesmet. Le-am pudrat cu zahar si scortisoara doar in momentul in care le-am servit.
O reteta: Elena Lasconi o poti urmari si pe blogul personal, Elenalasconi.ro, unde gasesti mai multe idei de retete delicioase din bucataria traditionala.