Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Evoluţia biologică a familiilor de albine perioada unui an

in Agronomie

Sub influenţa mediului, în decursul unui an au avut loc în familia de albine importante, modificări de ordin cantitativ şi calificativ. Fluctuaţia numărului de albine dintr-o familie este determinată atât de condiţiile mediului exterior, cât şi de condiţiile ce se creează în interiorul cuibului.

Ciclul anual al familiei de albine este strâns legat de succesiunea anotimpurilor, acestea condiţionând evoluţia vegetaţiei de la care albinele îşi asigură hrana.

Anul apicol nu coincide cu anul calendaristic şi prezintă şase perioade ce se succed fără a avea o delimitare absolută.

 

1. Perioada creşterii albinelor pentru iernare. Începe o dată cu terminarea principalelor culesuri de producţie, ceea ce coincide cu sfârşitul lunii iulie-începutul lunii august şi se caracterizează prin scăderea populaţiei familiei de albine, reducerea intensităţii de creştere a puietului, izgonirea trântorilor din stup, sistarea instinctului de roire, a creşterii de faguri, precum şi reducerea activităţii de zbor.

Albinele pentru iernare eclozioneaza începând cu luna august, până în prima decadă a lunii noiembrie. Acestea au o longevitate destul de mare (6-9 luni), comparative cu cele eclozionate în perioadele anterioare. Acest fapt se datorează, pe de-o parte participării într-o măsură mai mică la creşterea puietului şi la culesul de nectar cu pregătirea rezervei de hrană pentru iernare, iar, pe de altă parte, consumului intens de păstură din care îşi formează rezerve lipoproteice (corpul gras), pregătindu-se din punct de vedere fizic şi fiziologic pentru iernare.

În această perioadă, dependenţa de existenţa unui cules de întreţinere în natură, de anumite lucrări tehnice de organizare a cuibului, dar mai ales de vârstă, matca depune 600-800 de ouă în 24 de ore. În lipsa culesului sau a stimulării cu sirop, creşterea de puiet scade la o treime sau chiar mai mult.

 

2. Perioada repausului de iarnă (prima fază a iernării). Începe o dată cu răcirea timpului –calendaristic, de la începutul lunii noiembrie şi până în a treia decadă a lunii ianuarie. Pe măsura răcirii vremii, zborul albinelor scade în intensitate, iar ouatul mătcii şi creşterea de puiet încetează. Când temperatura coboară sub 8 grade Celsius, determină albinele să părăsească fagurii marginaţi şi a se organizeze pe cei centrali, ocupând un spaţiu sub forma unei sfere sau elipse ce poartă denumirea de “ghem de iernare”. În mod obişnuit, albinele îşi organizează ghemul de faguri din dreptul urdinişului, având în mijloc matca înconjurată de albinele mai tinere, care formează miezul ghemului iar spre exterior, pe o grosime de 2,5-7 km, se aşează restul albinelor, strânse unele sub altele, cu capul orientat spre interior, asemenea ţiglelor de pe acoperişul caselor, formând “coaja ghemului”.

Albinele din interiorul ghemului sunt active, produc căldura necesară prin mişcări caracteristice din aripi, picioare şi abdomen.

În această perioadă, în care nu se creşte puiet, temperatura din ghemul de iernare se menţine între 14-20 grade Celsius. Numai în intervalele de geruri puternice albinele ridică temperatura din interiorul ghemului la 25 grade Celsius.

În prima fază a iernării, în ce priveşte albinele nu se produc schimbări deosebite, dacă pregătirea a fost făcută corespunzător: hrană suficientă şi de calitate; spaţial dimensionat la numărul de faguri bine populat cu albine; împachetare corespunzătoare şi linişte pe vatra de iernare. Consumul de hrană în această perioadă este relative mic, cuprins între 600-800 gr lunar pierderile din populaţie şi uzură la albină fiind nesemnificativă.

 

3. Perioada de înlocuire a albinelor care au iernat (a doua fază a iernării). Începe spre sfârşitul lunii ianuarie, o dată cu depunerea primelor ouă de către matcă şi ţine până în jurul datei de 20 aprilie.

Temperatura din interiorul ghemului pe toată perioada creşterii puietului, indiferent de cea din afara stupului, se menţine la 34-35 grade Celsius. Până la zborul de curăţire (defecaţie) al albinelor, matca primeşte hrana ponderată şi depune zilnic 20-100 ouă. După efectuarea zborului respectiv, se intensifică consumul de hrană şi întreaga activitate în stup. Temperatura este ridicată şi menţinută de către albine la parametrii optimi creşterii puietului (35 grade C.), pe o suprafaţă din ce în ce mai mare a cuibului, matca este hrănită în abundenţă şi numărul de ouă depus în 24 de ore creşte treptat ajungând la 1.000, mai ales la apariţia culesului natural de nectar şi polen.

În această perioadă, în viaţă şi activitatea familiei de albine se petrec multe schimbări cantitative şi calitative, principalele fiind:

  • consumul de hrană lunar creşte în raport cu puietul crescut, fiind de 1,25 kg în prima lună a perioadei şi 3,5 kg în ultima lună;
  • temperatura în interiorul cuibului se ridică la 34-35 grade C.;
  • activitatea albinelor este mult mai intensă în interiorul stupului, unde acestea curate fagurii, hrănesc matca şi puietul, reglează şi menţin temperatura optimă. Deasemenea, activitatea lor este intensă şi în afara stupului, de unde atunci când temperatura permite, aduc apa pentru pregătirea hranei la puieţ, culeg nectar şi polen, unde apară urdinişul de duşmani etc;
  • caracteristic acestei perioade este mortalitatea foarte ridicată în rândul albinelor care au iernat, astfel încât numărul acestora întrece numărul albinelor eclozionate, ceea ce face ca populaţia familiei de albine să suporte un regres;
  • din punct de vedere calitativ însă, toate albinele bătrâne care au asigurat iernarea sunt înlocuite de cele tinere, mai viguroase, apar rezerve noi de hrană, miere şi păstură, iar familia de albine se pregăteşte pentru preluarea tuturor funcţiilor biologice.

 

4. Perioada de creştere a populaţiei familiei de albine. Această perioadă, în raport de desprimăvărare, care nu este identică an de an, începe în a doua parte a lunii aprilie, o dată cu terminarea procesului de înlocuire a albinelor care au iernat, şi durează până în jurul datei de 15-25 iunie. Începând cu această perioadă temperatura diurnă se stabilizează în jurul valorii de 20-25 grade C., cu multe zile însorite. Pentru ţara noastră este perioada cu cea mai mare explozie florală, care asigură albinelor surse inepuizabile de hrană (nectar şi polen), sunt întrunite cele mai bune condiţii pentru creşterea populaţiei familiilor de albine, ştiut fiind faptul că din punct de vedere biologic şi fiziologic familiile de albine se găsesc într-un stadiu avantajos cu toate albinele tinere crescute cu hrană naturală din abundenţă.

Pe toată această perioadă, mătcile tinere selecţionate în familii echilibrate depun zilnic 2.500 de ouă, asigurând familiei o intensitate de dezvoltare de 10-14 % zi. Familiile de albine care ating acest ritm de dezvoltare, dacă sunt ţinute în echilibru biologic, prin asigurarea spaţiului necesar şi a surselor de cules, pot da satisfacţii profesionale şi materiale apicultorilor.

 

5. Perioada de înmulţire naturală – “roirea”. Această perioadă se suprapune peşte o parte a perioadei de creştere numerică a indivizilor familiei de albine. Pentru zona de sud a ţării, unde familiile de albine se dezvoltă mai timpuriu în pas cu vegetaţia, instinctual de roire se declanşează în jurul date de 15 – 20 mai şi se manifestă până la 5 – 10 iulie. Apariţia instinctului de roire este determinate de creşterea peşte o anumită limită a populaţiei familiei de albine, situaţie în care substanţa de matcă, care are şi rolul inhibării dezvoltării ovarelor la albinele lucrătoare şi oprirea creşterii botcilor, devine insuficientă, familia intrând în dezechilibru biologic. L declanşarea roitului mai contribuie diminuarea spaţiului pentru dezvoltarea unor familii puternice, lipsa de cules şi de activitate pentru un număr foarte mare de doici care încep să-şi consume propriul lăptişor, insuficienţa aerisire a stupului, expunerea la soare şi alte cause care vor fi descrise mai detaliat în Capitolul despre roire.

Roirea, deşi este instinctual natural de înmulţire a familiei de albine, dacă este lăsată să se manifeste la întâmplare în stupinele de producţie este este dăunătoare prin dezechilibrare şi scoaterea din activitatea productivă pe timp de un an a cârcă 50% din efectivul stupinei. Instinctul de roire naturală poate fi prevenit prin tehnologia de creştere a albinelor şi înlocuit de roirea artificială realizată de apicultor – care este economică şi selectivă, îmbunătăţind materialul biologic.

 

6. Perioada de valorificare a culesurilor de producţie. Culesuri de producţie sunt considerate cele de la care apicultorii obţin miere – marfă. L noi la ţară aceste tipuri de culesuri sunt puţine la număr, pe o durată relative scurtă de timp, dar de intensitate mare, şi anume: salcâmul alb (Robinia pseudacacia), care înfloreşte în jurul datei de 15 mai şi a cărei floare durează 10 – 12 zile; teiul argintiu (Tilia tomentosa) care înfloreşte la 20 – 25 iunie şi menţine florile cu producere de nectar 10 zile; floarea soarelui (Helianthus annus), care, în raport de data semănatului, de sol şi soiuri, înfloreşte în jurul datei de 25 iunie şi durează până la 1 august.

Pentru obţinerea unor rezultate performanţe, generatoare de profit, activitatea exploataţiilor agricole trebuie coordonată în totalitate de un bun tehnician, specializat în creşterea şi exploatarea familiilor de albine cu calităţi manageriale.

În activitatea de producţie apicolă trebuie sincronizate cel puţin 3 elemente de bază, şi anume:

  • aducerea familiilor de albine la potenţialul maxim de producţie (45.000 – 50.000 de indivizi) şi menţinerea lor în stare activă pe perioada înfloririi plantelor melifere de bază (salcâm, tei, floarea soarelui);
  • cunoaşterea dinainte a bazinelor melifere cu locurile de amplasare pentru stupi şi deplasarea stupinelor la timp pe aceste locuri (pastoral);
  • existenţa unor condiţii meteorologice optime pentru secreţia de nectar şi circulaţia albinelor la cules.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Agronomie

Mergi la Sus

Politica cookies Mai multe informații

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate