Evoluția tatuajelor

in Articole

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii și-au manifestat interesul față de corpul uman, au încercat să îl infrumusețeze, să atragă atenția. De la machiaj și tatuaje până la operații estetice, atât femeile cât și bărbații au apelat și apelează în continuare pentru a schimba ceea ce nu le place la corpul lor, pentru a-l îmbunătății și a-l face mai atractiv. Aspectul fizic al unei persoane se reflecta în mod direct asupra percepţiei pe care aceasta o are despre sine, în identitatea pe care acesta şi-o crează în relaţiile cu ceilalţi.

Tatuajele transmit un mesaj important despre individ: este un mod de a spune lumii cine eşti şi în ce crezi, o modalitate vizuală cu înţelesuri specifice culturale şi sociale. Tatuajele sunt în ziua de astazi un „accesoriu” foarte la modă. De fapt, ele înregistreaza cea mai mare popularitate de care s-a bucurat vreodata acest tip de pictură pe trup. Modificările corporale transformă corpul şi, odată cu asta, şi identitatea pe care-o atribuim cuiva.

Tatuajul, mai mult decât un însemn corporal cu funcţie strict vizuală, reprezintă un factor de reorganizare a identităţii corporale a individului care se tatuează. Modificarea atitudinilor corporale, care survine actului de tatuare, ia forme variate care pendulează între expunerea corpului şi acoperirea sa. Considerând ambele gesturi – de acoperire sau expunere a tatuajului, ca fiind acte conştiente şi deliberate de manifestare a identităţii corporale, înţelegerea lor se raportează la o sumă de variabile care pornesc de la locul în care este plasat tatuajul pe corpul individului, până la spaţiul public sau privat în care corpul se expune şi statutul individului tatuat în grupul în faţa căruia işi expune corpul.

Un tatuaj este, însă mai mult decat un semn, desen realizat pe piele. Adevărata semnificaţie a acestei culturi poate fi înţeleasă doar prin studierea istoriei şi mitologiei acestei arte.

În evoluţia sa, tatuajul şi practica acestuia a trecut prin mai multe etape sau ere.

  1. Era colonistă (de pionierat) – 1760-1870

1Istoria modernă a tatuajului în America de Nord îşi are originea în călătoriile pe mare ale europenilor în Polinezia, Micronezia sau Melanezia. Deşi, iniţial, tatuarea era văzută ca un ritual străin, înfricoşător şi profan, care transforma pielea într-un mod dureros, fascinaţia exploratorilor pentru aceasta a crescut atât de mult încât la sfârşitul anilor 1770 sălbatici tatuaţi erau aduşi în Europa ca o dovadă a primitivismului Lumii Noi.

Contactul cu europenii a avut efecte şi asupra imaginilor tatuate, iar tatuajele şi-au pierdut din semnificaţia spirituală, fiind purtate din ce în ce mai mult în scopuri decorative.

  1. Era circului (carnavalului) – 1880-1920

2În 1876, la Philadelphia, a avut loc una din primele expoziţii de „oameni primitivi”. Întorşi acasă, mulţi marinari au început să se vândă carnavalelor drept „oameni sălbatici vii”, dar ei nu erau trataţi ca primitivi, ci li se oferea posibilitatea să povestească felul în care îşi făcuseră tatuajele. La începutul anilor 1900, pentru a spori gradul de exotism al tatuajelor, bărbaţii tatuaţi au început să fie înlocuiţi de femei spectacolul s-a transformat într-un fel de show pornografic.

Era carnavalului a permis conceptualizarea tatuajului ca formă a devianţei sociale. Prezentarea stilurilor alternative de corp a dus, în fapt, la sanctificarea corpului, corpurile marcate fiind considerate vicioase, subumane sau sălbatice.

  1. Era clasei muncitoare – 1920 – 1950

3În acelaşi timp cu spectacole de circ, saloanele de tatuaj au început să apară în zonele mărginaşe ale oraşelor şi au devenit un loc de întâlnire al persoanelor aflate la marginea societăţii.

Artiştii tatuatori ai acelei perioade şi-au construit propriile stiluri de tatuaje, incluzând stilul hiper-patriotic, azi numit tradiţional. Popularitatea tatuajelor a crescut şi au devenit o practică obişnuită pentru membri clasei muncitoare din America de Nord. A fost perioada în care tatuajele au fost cel mai puţin stigmatizate, fiind o formă prin care clasa muncitoare îşi exprima patriotismul.

  1. Era rebelilor – 1950 – 1970

În perioada ce a urmat celui de-al doilea război mondial, tatuajele au făcut un pas înapoi spre o reputaţie proastă. Foarte multe persoane considerate deviante social au adoptat tatuajul ca formă de protest faţă de situaţia în care se găseau.

Această formă de utilizare a tatuajelor, pare să se fi răspândit în închisori, fapt care a transformat tatuajul într-un simbol al devianţei.

Cam în acelaşi timp tatuajul a devenit extrem de important şi pentru grupurile de motociclişti. Unul din rezultatele interesului motocicliştilor pentru tatuaje a fost expunerea negativă în presă, fapt care a făcut ca acestea să fie considerate ca indicând o predispoziţie către crimă.

În perioadă 1950-1960, perioadă ce poate fi numită „era întunecată” (dark age) tatuajul s-a mutat din zona clasei muncitoare în rândul persoanelor aflate în afara legii.

  1. Era New Age – 1970 – 1990

Revoluţia sexuală, mişcarea drepturilor civile şi mişcarea de emancipare a femeilor au făcut să crească gradul de permisivitate socială.

Tatuajele s-au mutat din rândul clasei muncitoare şi a delincvenţilor, în rândul clasei de mijloc, care a contribuit la îndepărtarea de stilul tradiţional de tatuaje. Saloanele de tatuaj s-au mutat din ghetouri în zonele centrale ale oraşelor.

În societatea de astăzi o mulțime de oameni au tendința de a-și face o părere proastă despre tatuaje. Mulți oameni când văd pe cineva cu multe tatuaje își fac o opinie greșită cu privire la  persoana respectivă fără a știi semnificația tatuajelor. Cei care își fac tatuaje sunt la fel ca ceilalți doar că au un puternic sentiment interior de afirmare sau de arătare a sentimentelor. Oamenii nu se tem să își arate tatuajele deoarece acestea au fost făcute dintr-un motiv întemeiat și au o anumită semnificație, vorbesc despre persoana respectivă. Majoritatea persoanelor care decid să se uite în psihologia celor cu tatuaje îi asociază cu criminali și îi studiaza ca și cum ar fii niste șobolani într-o cușcă.

Contrar acestor opinii pe care le au mulți specialiști, cei care aleg să își facă tatuaje vor să își exprime libertatea prin elaborarea de desene sau modele pe propriul corp şi, de asemenea, prin explicarea semnificației acestora. Chiar dacă acestia sunt sau nu cum cred alții, ei arată că aparțin unui anumit grup sau clan, ori omagiază pe cineva drag care a părăsit lumea noastra – întodeauna exista un motiv în spatele semnificației tataujelor, făcut public sau ținut secret.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*