Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Fetița-sclav din București

in Articole

Cazul unui copil crescut și educat pe străzi cu mâna întinsă ar putea deveni imaginea tulburătoare a sclaviei moderne. Cerșetorii trec și ei prin etape, de la mama cu un bebelușul în brațe la mesaje de genul ”am 4 copii acasă și niciun venit” sunt doar câțiva pași, pașii pe care îi face copilul, instrument de înduioșat cetățenii, atâta vreme cât încă mai este un copil.

Este cazul unei fetițe din București care în loc de grădiniță sau abecedar trăiește cerșind printre mașini pe un bulevard din București sub ochiul vigilent al mamei. ”A crescut sub ochii mei. În fiecare dimineață, în drumul meu spre birou, vedeam o mamă, ținând în brațe o mogâldeață înfășată în scutece. Stătea mereu în același loc, pe Bulevardul Libertății, numărul 14, lângă vitrina unui magazin în care un sacou costă cam 60 de milioane de ei vechi. Mama, care nu mai era demult o tinerică, nu cerea niciodată nimic. Era de ajuns simbolistica, imaginea creată, pentru ca trecătorii să înțeleagă că o mamă, cu un copil mic în brațe, are nevoie de bani și mâncare. Știa bine ce face, pentru că nu de puține ori am văzut oameni mergând și aplecându-se să-i lase ba cutii cu iaurt, ba pâine, fructe și bani, ca într-un ritual”, scrie dcnews.ro

”Mogâldeața” a crescut și între timp a învățat de la mama sa tainele cerșitului, și cel mai probabil ucenicul își depășește maestrul. Este unicul stil de viață învățat acasă, o ”școală” care arată copilului că viața nu e deloc ușoară, iar banii se fac la un colț de stradă. Regretele vin mult prea târziu, când copilul devine un adolescent și vede în jurul lui fericirea altora. Copilul tace oricum și va continua pe drumul arătat de părinții inconștienți: cerșitul.

”Într-o zi, n-am mai rezistat și m-am oprit întrebând-o pe maică-sa: „doamnă, de ce nu faceți tot posibilul ca fetița dumneavoastră să meargă la grădiniță?”. S-a uitat la mine de jos, încercând parcă să mă seducă din privire și apoi a surâs. Am continuat, ca un naiv, să îi argumentez că nu e bine, că este vorba de viitorul ei, că „sper că nu o pregătiți să cerșească la propriu!” . A negat. „Nu”, a fost singura vorbă pe care mi-a spus-o, apoi a căzut în tăcere.”, mai scrie aceeași sursă menționată mai sus.

Și totuși, negația femeii, care se dorește a fi mamă se aude ca un puternic ”Da”. O arată faptele și felul în care copila își duce la capăt misiunea zilnică, și anume de a strânge câți mai mulți bani în timp ce alți copii de aceeași vârstă se confruntă cu problemele de matematică și curiozitatea copilăriei.

”Un copil maturizat de timpuriu, care fie arșiță, ploaie sau ger, se plimbă robotic printre mașini, încât îți dă iluzia că o face de plăcere. Mai din sentimentul de milă, care nici până în zilele noastre nu a putut fi explicat psihologic, mai din „lasă că mă vede și pe mine Cineva de Sus”, șoferii deschid geamul și dau, fiecare după cât îl duce mâna, ba o banană, ba 5 lei sau mai mult. Fetița-sclav „colectează” într-o borsetă tot, îi dă mamei și din când în când, un tată alcoolic, cu o barbă lungă și murdară, iese din boschetele de la rondul Coșbuc și își ia banii de băutură.”

Fetița-sclav prezentată în articol este un exemplu doar, subteranul lumii abundă de astfel de cazuri. În România, Protecția Copilului duce aparent o luptă acerbă pentru a combate cerșetoria și distrugerea acestor copiii de către proprii părinți. ”Cerșetoria reprezintă o afacere ilegală. NU te implica!”, ne este mesajul unei campanii demarată de autorități. ”Ajută-i cu adevărat! Spune NU cerșetoriei!”, ne mai sfătuiește aceeași campanie. Teoretic sună bine, dar practic nu se întâmplă nimic.nu cersetorie

sursă foto: dcnews.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate