Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Fitness-ul

in Sport

Fitness-ul este un concept care are multiple înţelesuri, în funcţie de nivelul cultural şi formaţia profesională a celui ce îl utilizează. Fitness-ul este capacitatea de a accede la o calitate optimă a vieţii, reprezintă deci o condiţie dinamică, multidimensională ce se bazează pe o stare de sănătate pozitivă şi include în ea mai multe componente: fitness intelectual, social, spiritual  şi fizic (condiţia fizică).

Alături de educaţia intelectuală, educaţia morală, educaţia estetică şi educaţia tehnico-profesională, educaţia fizică este componentă a educaţiei generale. Considerăm necesar să definim în continuare noţiunile cele mai importante ale domeniului.

Educaţia fizică ( noţiunea superioară – educaţie) – înţelesul principal = activitatea care valorifică sistematic ansamblul formelor de practicare a exerciţiilor fizice în scopul măririi, în principal, a potenţialului biologic al omului în concordanţă cu cerinţele sociale. Observaţii: educaţia fizică este fiziologică prin natura exerciţiilor sale, pedagogică prin metodă, biologică prin efectele sale şi socială prin organizare şi activitate în centrul căreia stă omul se constituie ca o categorie de bază a domeniului, care valorifică extensiv exerciţiul fizic în scopurile amintite.

Între toate componentele educaţiei există o strânsă interdependenţă, ele formând un întreg, un sistem. Este un proces instructiv-educativ atât bilateral cât şi independent, şi anume:

  1. Ca proces instructiv – educativ bilateral, educaţia fizică se desfăşoară în timp, sistematic şi presupune existenţa conducătorului procesului şi a subiecţilor organizaţi în clase, grupe, etc În cadrul procesului bilateral relaţia conducător-subiect este complexă şi permanentă şi vizează  activitatea motrică aceasta fiind totalitatea acţiunilor motrice încadrate într-un sistem de idei, reguli şi forme de organizare.  Finalitatea ei este obţinerea unui efect complex de adaptare a organismului şi de perfecţionare a dinamicii acestuia. Activitatea se defineşte prin scop şi motivaţie proprie. Ex: educaţia fizică, antrenamentul sportiv etc.
  2. Ca activitate independentă desfăşurată individual sau în grup, se realizează în timpul liber al subiecţilor şi în absenţa conducătorului.

Presupune folosirea experienţei acumulate în proces bilateral.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Sport

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate