Fixarea azotului atmosferic

in Agronomie

Aerul din atmosfera contine aproximativ 80%azot.In atmosfera deasupra fiecarui hectar de teren se afla peste 300.000t de azot,ceea ce reprezinta o mare rezerva ptr imbogatirea solului si aprovizionarea plantelor de cultura cu acest important element nutritiv.Cateva grupe de m.o. au insusirea de a folosi azotul elementar din aer,ptr construirea corpului lor celular sau de a-l pune la dispozitia plantelor superioare.Procesul se numeste „fixarea azotului”,iar aceste m.o.se numesc „fixatoare deazot”.Fixarea azotului pe cale biologica este un proces deosebit de important dar si foarte economic,de fapt azotul obtinut pe aceasta cale poate fi considerat un dar al naturii.

Microorganismele fixatoare de azot se impart in 2 grupe:

-simbiotice si fixatoare libere

Fixarea azotului pe cale simbiotica  .Bacteriile simbiotice sunt fixatoare de azot cele mai energice.Din sol ele patrund in radacinile plantelor prin perii radiculari,unde intalnesc din abundenta hrana accesibila si se inmultesc repede.Infectia stimuleaza diviziunea celulelor in tesutul meristematic si ca urmare se formeaza nodozitati.Marimea si forma nodozitatilor difera;cele mai mari se formeaza pe radacinile de lupin,soia,fasole si sunt de forma rotunda.Cele mai mici se intalnesc in lucerna si trifoi.

Cantitatea de azot fixat anual difera mult,in functie de speciile plante,conditiile de mediu,tipul de bacterii etc.Bacteriile simbiotice intalnesc cele mai favorabile conditii in solurile fertile,cu reactii aproape de neutru.Folosirea nitraginului .Tratarea semintelor plantelor leguminoase cu preparate care contin bacterii simbiotice este o masura importanta pentru intensificarea procesului de fixare a azotului.Metoda se foloseste atat in cazul in care semanatul urmeaza a se face pe un sol in care anii precedenti nu au fost cultivate plante leguminoase,cat si pentru a introduce tulpini in de bacterii mai active decat cele rezistente spontan in sol.Preparatul folosit se numeste nitragin si se livreaza in sticle.Este un substrat nutritiv solid pe suprafata caruia se afla o cultura bacteriana sub forma unui strat mucilaginos,de culoare albicioasa.

Inainte de semanat,stratul bacterian din flacoane se spala,se dilueaza cu putina apa si se trateaza semintele,realizand astfel infectia sau inocularea lor cu bacterii.

Avantaje:-infectia se produce rapid,deoarece bacteriile vin in contact direct prin perii radiculari

-este usor de practicat

-costul nitraginului este mic

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*