Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Futurismul celebrează noua eră a tehnologiei moderne

in Arta

O dată cu revoluția tehnologică, acest stil a devenit din ce în ce mai folosit, deoarece nouțiunea de high-tech este corelată cu cea de viitor, evoluție și noutate.

Stilul futurist reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru designeri, deoarece obiectul trebuie să dea senzația de viitor și noutate, să iasă din tiparul obișnuit. Este nevoie de multă creativitate pentru a creea modelul unui produs cu design futurist, forma de regulă fiind una simplificată și aerodinamică asemenea unei aeronave spațiale din science-fiction.

Acest stil este corelat de asemenea și cu luxul, deoarece multe dintre produse încorporează tehnologii de vârf, sunt mai complexe decât alte produse iar materialele din care sunt fabricate sunt de bună calitate.

In opinia noastră, stilul futurist este asociat cu tehnologia și cu viitorul, invită la cunoaștere și la depășirea limitelor actuale în industrie. Este un stil inovator și tocmai de aceea am ales să îl prezentăm.

Conform definiției oferite de dicționarul explicativ,  ’’futurismul este un curent literar-artistic apărut în Italia, la începutul sec. XX ca o reacție față de academism, ce iși propune să sincronizeze literatura și arta cu epoca civilizației moderne, a vitezei și a mașinii, și care exaltă promovarea noului, a prezentului care prefigurează viitorul’’.

Futurismul  celebrează noua eră a tehnologiei moderne, fiind un stil care anticipează viitorul, evoluând o data cu trecerea timpului. Inițiatorul mișcării este poetul Filippo Tomasso Marinetti care si publică ’’Manifestul futurist’’ in anul 1909 prin intermediul căruia îndeamnă la respingerea artei tradiționale și la lichidarea muzeelor și bibliotecilor asociate de altfel cu cimitire. De asemenea, promovează ideile avangardiste orientate spre cultul maşinilor, al vitezei şi al societăţii contemporane, glorificând astfel curajul, revolta şi iraţionalul. Acesta susţinea faptul că artiştii tineri se simţeau sufocaţi şi striviţi de greutatea trecutului, si numai prin schimbarea mentalităţii, distrugerea și înlocuirea percepţiei asupra valorilor existente reprezenta calea de scăpare.

Cu toate că Marinetti era de părere că viitorul este reprezentat de automobile, motoare şi industrie, futurismul s-a manifestat şi ȋn domenii precum pictură, sculptură, ceramică, teatru, film, literatură, muzică, arhitectură, gastronomie, etc.

Futuriștii admirau tot ceea ce exprima triumful tehnologic asupra naturii și erau naționaliști convinși. Refuzau cultul trecutului, glorificau originalitatea ”oricât de îndrăzneață, oricât de violentă”, se revoltau împotriva armoniei și bunului gust și inlăturau elementele din artă, declarându-se susținători ai științelor.

În prezent, produsele care aparţin acestui stil sunt caracterizate de linii oblice şi eliptice exagerând senzația de mișcare si viteză, fără decoraţiuni, conferind dinamism şi simplitate care duc cu gândul la science-fiction. Materialele de ultimă generație (metal, plastic, oţel) inlocuiesc lemnul masiv, iar culorile ȋnchise sunt ȋnlocuite de culori puternice de mov, galben, verde, sau metalice precum argintiu, auriu sau bronz.

Produsele cu design futurist dau întodeauna impresia de viitor, sience-fiction, așa cum unii critici mai spun „out of this world” (nu din lumea aceasta). Majoritatea obiectelor care aparțin acestui stil au o formă foarte simplificată, fabricate din materiale de ultimă generație sau din metale care dau impresia de luciu și duritate, care să dea impresia că produsul este de lux. Putem spune că toate aceste produse, din punct de vedere estetic, au trăsături comune la nivel de culoare, formă și desen.

Culoare: Cele mai des utilizate culori sunt cele vibrante în contrast cu nonculorile. Deoarece produsele dau ideea de viitor, cel mai des utilizat este albul, care dă impresia și de obiect de lux hi-tech. Dar în privința produselor eclectrocasnice se poate observa folosirea negrului și a griului metalizat.

Formă: La nivel de formă, aceste produse trebuie să iasă din tiparul obișnuit, să fie cât mai simpliste sau multifuncționale. Se preferă forma aerodinamică care dă senzația de viteză iar de obicei produsele seamănă cu forma unei aeronave spațiale sau a unui robot.

Desen: Deși nu se folosește foarte mult, modelele fiind mai degrabă uni’, desenul este mai mult tehnic, în special cel al unei schițe sumare. Desenul artistic este și el folosit, pentru a da impresia de science-fiction, de regulă cu tematica fantastică și nu ocupa o mare suprafață.

Sursa FOTO: magvera.blogspot.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate