Buzau ozon

GAURA IMENSA DIN STRATUL DE OZON CARE EXISTA DEASUPRA ANTARCTICII SE MICSOREAZA

in Articole de

Oamenii de stiinta americani si englezi au publicat in revista Science rezultatele unor masuratori care au aratat ca marimea gaurii din stratul de ozon s-a redus in medie cu 4 milioane de kilometri patrati, incepand cu anul 2000. S-au facut masuratori incepand cu luna septembrie a fiecarui an, perioada anuala cand gaura din stratul de ozon incepe sa se deschida.

The Guardian relateaza ca stratul de ozon se reface incet, dar sigur, insemnand ca gaura din stratul de ozon se va ”vindeca” abia in 2050 sau 2060 deoarece substantele „vinovate” pentru aceasta problema a stratului de ozon, clorofluorocarburile (CFC) folosite in trecut la frigidere si aerosoli, pot persista in atmosfera pentru mai mult de 50 de ani. Activitatea vulcanica, de asemenea, poate stimula epuizarea stratului de ozon si temperaturile extrem de scazute din Antarctica creaza un efect de “feedback” care amplifica subtierea stratului de ozon.
In anul 1987 a fost ratificat de toate tarile membre ONU un tratat international, Protocolul de la Montreal, care a stimulat natiunile sa eradicheze utilizatea produselor pe baza de CFC. Temerile erau ca subtierea stratului de ozon ar putea cauza probleme grave de sanatate oamenilor, dar si probleme pentru mediul inconjurator datorita razelor ultraviolete (UV) care ar ajunge pe suprafata Pamantului, fara protectia stratului de ozon. ONU extimează ca 2 milioane de cazuri de cancer de piele pe an au fost evitate prin retragere treptată a CFC-urilor.
Datele verificate de cercetatori in septembrie si comparate cu cele din aceeasi luna de-a lungul ultimilor 10 ani au aratat o micsorare consistenta a gaurii din stratul de ozon care se deschide din ce in ce mai tarziu, in fiecare an.

loading...

Ultimile din Articole

mama-5610

EXTIRPARE DE AMIGDALE

Un chirurg vizitează o tânără blondă după operație. Ea era trează, așa
Mergi SUS

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web