Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Gazul și viitorul lui în perspectiva Gazprom

in Economie

Gazprom este o companie de top implicată în producerea, transmiterea, procesarea și marketingul gazelor naturale, al gazului lichefiat și al prospectării țițeiului, atât în Rusia, cât și în afara Rusia. Este una dintre cele mai mari companii din lume și furnizează Europei de Vest cu aproximativ un sfert din necesarul de gaz.

Gazprom a fost întemeiată ca o societate pe acțiuni în februarie 1993. Conform site-ului www.gazprom.com, în septembrie 2002 statul rus deținea aproximativ 38,37% din acțiuni, deși de la sfârșitul anului 2004 acest nivel a crescut la mai mult de 50%. Societatea deține cele mai mari reserve de gaz din lume, fiind astfel cea mai mare companie producătoare de gaz deținând aproximativ 17% și 60% din rezervele globale și cele rusești, respectiv. Per total rezervele sale sunt estimate la 29,85 tone de m3, valorând 182,5 mld $.

În 2007 Gazprom a produs 548,6 mld m3 de gaz natural și asociat. Astăzi, cota Gazprom în producția totală a Rusie și cea global este de 84,7% și respective 1/5. Compania deține cel mai mare sistem de distribuție a gazului, având o lungime de 156.900 km.

Gazprom este responsabilă pentru 8% din PIB-ul Rusiei și furnizează aproximativ 20% din câștiguri bugetului federal.

Rețeaua de gazoducte a Gazprom

Gazprom exportă gaz Europei Centrale și de Vest în primul rând prin contracte pe termen lung, de până la 25 de ani, care de obicei derivă din tratate interguvernamentale. În 2007 compania a vândut Europei aproximativ 168,5 mld m3 de gaz.

Țările europene către care Gazprom livrează gaz sunt: Germania, Turcia, Italia, Franța, Ungaria, Republica Cehă, Slovacia, Polonia, Austria, Finlanda, Belgia, Bulgaria, România, Serbia, Slovenia, Croația, Grecia, Elveția, Olanda, Bosnia și Herțegovina, Macedonia, Marea Britanie.

NUME ȚARĂ VOLUM VÂNZĂRI NUME ȚARĂ VOLUM VÂNZĂRI
Germania 34,5 Finlanda 4,7
Turcia 23,4 România 4,5
Italia 22,0 Belgia 4,3
Marea Britanie 15,2 Grecia 3,1
Franța 10,1 Bulgaria 2,8
Ungaria 7,5 Serbia 2,1
Republica Cehă 7,2 Croația 1,1
Polonia 7,0 Slovenia 0,6
Slovacia 6,2 Elveția 0,4
Olanda 5,5 Bosnia și Herțegovina 0,3
Austria 5,4 Macedonia 0,1
TOTAL 168,5

Din punct de vedere strategic Gazprom dorește să devină un lider printe companiile internaționale din domeniul energetic prin cucerirea de noi piețe, diversificarea activităților și asigurarea siguranței aprovizionării.

Pentru a-și realiza scopul, Gazprom a realizat și continuă să realizeze o serie de proiecte strategice, din care le voi aminti doar pe cele care implică Europa în mod direct:

  1. a) Gazoducta Yamal-Europa

Conducta de gaz transnațională Yamal-Europa traversează 4 țări: Rusia, Belarus, Polonia și Germania. Lungimea actuală a conductei depășește 2.000 km. De-a lungul ei sunt 14 stații compresoare operaționale, din care 3 în Rusia, 5 în Belarus, 5 în Polonia și 1 în Germania.

Construcția a început în 1994 în vecinătatea granițelor germane și poloneze, și primele secțiuni de conductă au fost deschise la începutul anului 1996. Capătul german al proiectului a fost supervizat de WINGAS. Secțiunea poloneză a conductei a fost construită de EuRoPol GAZ, iar toate cele 5 stații compresoare proiectate sunt deja operabile.

Construcția părții belaruse din conducta Yamal-Europa a început în 1997 având ca unic finanțator pe Gazprom, iar în 2006 și a atins capacitatea maximă de 33 mld m3.

1.jpg

  1. b) Gazoducta Blue Stream

Scopul principal al conductei de gaz Blue Stream este de a furniza direct gaz rusesc Turciei și țărilor pe care le tranzitează. Gazoducta lungă de 1.213 km constă într-o porțiune supraterană și o porțiune scufundată. Începe în vecinătatea Izobilnoye, Stavropol Krai (Rusia) și se termină la Ankara, Turcia.

Secțiunea scufundată a conductei este unică prin design și construcție. Aceasta se află pe fundul Mării Negre la o adâncime de 2.150 m, cu 30% mai adâncă decât orice altă conduct scufundată din lume, și are o lungime de 393 km. Conducta a fost terminată în decembrie 2002 și în februarie 2003 gaz cu scopul de fi vândut a început să curgă prin ea. În 2005, prima fază a stației compresoare Beregovaya (Rusia) a fost finalizată și a fost pusă în practică pe zona de coastă a Rusiei. Faptul că prima fază a stației este în funcțiune asigură Turcia că va primi întregul volum de gaz prevăzut în contract.

În 2007 Blue Stream a furnizat 9,5 mld m3 de gaz, iar în 2010 își va atinge capacitatea de 16 mld m3.

2

  1. c) Gazoducta South Stream

South Stream este un proiect nou al Gazprom și ENI (Italia). În ianuarie 2008, Gazprom și ENI au înființat societatea South Stream AG care a avut drept scop realizarea de cercetări de marketing și întocmirea unui studiu de fezabilitate pentru proiectul South Stream până la sfârșitul acestui an.

O secțiune scufundtă a conductei va traversa Marea Neagră, începând de pe coasta rusă până pe malul bulgar. Lungimea totală a secțiunii va fi de aproximativ 900 km, și adâncimea totală la peste 2.000 m.

Momentan o serie de rute alternative sunt luate în considerare pentru construirea unei secțiunii terestre care să traverseze statele member ale UE.

  1. d) Gazoducta Nord Stream

În 2005 Gazprom a început construirea conductei Nord Stream. Traversând Marea Baltică, conducta reprezintă o nouă rută de export fundamental pentru Rusia. Proiectul este crucial pentru diversificarea rutelor de export și pentru conectarea directă a conductelor de distribuție a gazului din Rusia cu rețeaua de gaz europeană.

Lungimea conductei va fi de 1.200 km și se va termina pe malul german. Construireaconductei va fi făcută de Gazprom împreună cu partenerii săi străini, BASF AG, E.ON AG și N.V. Nederlandse Gasunie.

3

Conducta va fi terminată în 2012 și își va atinge capacitatea maximă în 2016.

Toate aceste proiecte sunt foarte îndrăznețe și de mare anvergură, însă trebuie ținut cont și de faptul că ele necesită resurse financiare foarte mari. Cum Uniunea Europeană este cel mai mare client al Gazprom nu pot să trag decât o concluzie: Gazprom nu este atât de independent pe cât am crede, ba dimpotrivă este la rândul său dependent de fondurile venite dinspre UE.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Economie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate