Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Gestionarea situatiilor de criza de catre Alianta Nord Atlantica

in Diverse

Obiectivul esential si permanent al Aliantei, asa cum a fost enuntat in Tratatul de la Washington, consta in apararea libertatii si securitatii tuturor membrilor sai prin mijloace politice si militare.

Avand la baza valori comune, cum ar fi democratia, drepturile omului si respectarea legilor, Alianta s-a angajat inca de la crearea sa sa asigure o ordine pasnica, justa si durabila in Europa. Realizarea acestui plan poate fi compromisa de catre crize si conflicte care afecteaza securitatea regiunii euroatlantice. De aceea, Alianta vegheaza atat la apararea membrilor sai cat si la asigurarea pacii si stabilitatii in aceasta regiune. Alianta stabileste o legatura permanenta intre securitatea Americii de Nord si securitatea Europei.

Pentru a realiza obiectivul esential al tarilor semnatare a Tratatului de la Washington si a Cartei O.N.U., N.A.T.O. indeplineste urmatoarele misiuni fundamentale de securitate.
SECURITATEA–furnizeaza una dintre bazele indispensabile unui cadru de stabilitate regionala euroatlantica, fondat pe dezvoltarea de institutii democratice si pe angajamentul de a reglementa neintelegerile in mod pasnic si in care nici o tara sa nu fie in masura sa recurga la intimidare sau la constrângere impotriva unei alte tari, prin amenintarea cu forta sau prin folosirea ei;
CONSULTAREA–conform dispozitiilor art. 4 din Tratatul de la Washington (Carta N.A.T.O.) se constituie un cadru transatlantic esential in care aliatii se pot consulta asupra oricarei probleme care afecteaza interesele lor vitale, in special asupra evenimentelor care reprezinta un risc pentru securitatea lor. Aliatii au dreptul sa procedeze la o coordonare corespunzatoare a eforturilor lor in domeniile de interes comun;
DESCURAJAREA si APARAREA–N.A.T.O. exercita misiunea de descurajare si de aparare impotriva oricarei amenintari cu agresiunea care vizeaza orice tara membra, conform dispozitiunilor art. 5 si 6 din Tratatul de la Washington si in scopul de a intari securitatea si stabilitatea regiunii euroatlantice.

GESTIONAREA CRIZELOR–Alianta va fi pregatita permanent pentru a gestiona crizele, de la caz la caz si in consens, conform art. 7 din Tratatul de la Washington, va contribui la prevenirea eficienta a conflictelor si se va angaja activ in gestionarea crizelor, inclusiv in executarea unor operatii militare de raspuns la acestea;.

PARTENERIATUL–Alianta va promova ample relatii de parteneriat, de cooperare si dialog cu alte tari din regiunea euroatlantica, in vederea cresterii transparentei, increderii reciproce si capacitatii de actiune comuna cu Alianta.

In viziunea NATO, criza poate fi inteleasa drept o situatie manifestata la nivel national sau international, ce este caracterizata de existenta unei amenintari la adresa valorilor, intereselor sau scopurilor principale ale partilor implicate. Specialistii Centrului European pentru Studii de Securitate ÄGeorge C. Marshall´ considera ca aspectul crizelor  cu care se confrunta organizatiile de securitate, include atat crizele internationale, cat si pe cele cu o dimensiune pur  nationalaa

Toate crizele care afecteaza sistemele politice, sociale, economice, informationales si militare sunt, in esenta lor, de sorginte politica. Ele provin din aparitia si dezvoltarea unor disfunctionalitati grave, in primul rand in cadrul fluxurilor in care se definesc relatiile dintre sisteme sau dintre componente ale sistemelor. Crizele internationale au, in genere, aceeasi configuratie si aceeasi cauzalitate. Crizele politico-militare apar atunci cand sistemele sau actiunile politice ajung in impas, cand sunt epuizate toate celelalte surse si se apeleaza la ultima forta care ar putea scoate politicul din dificultate, forta militara.

Crizele nu se declanseaza chiar pe neasteptate. Totdeauna exista o faza de trecere de la normalitate la anormalitate si de la anormalitate la precriza, care pot fi identificate dupa modificarile survenite la nivelul indicatorilor de stare si de proces. Gestionarea crizei poate fi inteleasa ca un proces care implica organizare, planuri si masuri menite sa aduca sub control criza, sa opreasca evolutia acesteia si sa proiecteze o solutie acceptabila

Gestionarea crizelor presupune:

-sesizarea disfunctionalitatilor de sistem si de proces si de gasirea unei modalitati de monitorizare a acestora;

-sesizarea fenomenului de criza, din faza de anormalitate si de precriza, analizarea si cunoasterea detaliata a acestuia;

-identificarea punctelor sensibile, a vulnerabilitatilor si a punctelor forte ale acestui fenomen si actiunea adecvata asupra acestora;

Importanta pe care tarile NATO o atribuie problemelor legate de gestionarea situatiilor de criza este reflectata in Conceptul strategic publicat in 1999, care desemneza aceasta problema drept una dintre misiunile fundamentale de securitate ale Aliantei.

Se stipuleaza ca, pentru a intari securitatea si stabilitatea în zona euro-atlantica, NATO este gata, de la caz la caz si prin consens, in conformitate cu Articolul 7 din Tratatul de la Washington, sa contribuie la prevenirea efectiva a conflictelor si sa se angajeze activ in solutionarea crizelor, inclusiv prin operatiuni de riposta in cazul situatiilor de criza. Mentinerea unei capacitati generale de rezolvare cu succes a situatiilor de criza constituie o parte integranta a metodei Aliantei de mentinere a pacii si reintarire a securitatii si stabilitatii euro-atlantice.

In perioada „razboiului rece”, Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord a avut o contributie majora si incontestabila la mentinerea starii de non-razboi si la edificarea pacii. Prin strategii si amplasari de forte, prin tendinta catre echilibru in domeniul armelor conventionale sau printr-o extraordinara flexibilitate intelectuala, Alianta a contribuit la depasirea fara confruntari armate a unor situatii tensionate între doua blocuri reprezentând valori si principii diferite si dispunand de capacitati militare semnificative.

La sfarsitul Razboiului Rece, politica Aliantei de gestionare a crizelor a fost adaptata tinand cont de natura complet diferita a riscurilor cu care aceasta se confrunta in prezent. Aceasta se bazeaza pe trei elemente care se sustin reciproc: dialogul, cooperarea cu alte tari si intretinerea capacitatii de aparare colectiva a NATO. Fiecare din aceste elemente este astfel conceput incat si asigure prevenirea sau solutionarea pe cale pasnica crizelor care afecteaza securitatea zonei euro-atlantice.

Consultarile dintre tarile membre NATO joaca un rol fundamental in gestionarea crizelor, dobandind o semnificatie aparte in perioadele de tensiuni si criza. In astfel de circumstante, adoptarea rapida a deciziilor, bazata pe consensul asupra masurilor care trebuie luate in domeniul politic, militar si al urgenelor civile, depinde de consultarile imediate si permanente intre guvernele statelor membre.

Principalele institutii NATO pentru consultarile intensive necesare in acest context sunt: Consiliul si Comitetul de planificare a aparrii, asistate de catre Grupul pentru coordonarea orientarilor, Comitetul politic, Comitetul militar si Inaltul comitet pentru planificare in situatii de urgenta civila. De asemenea, in caz de necesitate, pot interveni si alte comitete ale NATO.

Gestionarea crizelor este unul din domeniile de activitate stabilite in cadrul Programului de lucru al Parteneriatului pentru pace si figureaza in programele individualede parteneriat. Activitatile includ expuneri si consultari, vizite ale expertilor, cursuri degestionare a crizelor, participarea tarilor partenere la exercitiul general anual al NATO de gestionare a crizelor si transmiterea de documente generice pe aceasta tema, tarilor  partenere.

Una dintre cele mai dificile operatiuni ale Aliantei este cea care se desfasoara in prezent in Afganistan sub mandat ONU. Principalele provocari sunt reprezentate de opozitia grupurilor de insurgenti extremisti si de necesitatea de a raspunde nevoilor Afganistanului privind cresterea nivelului de dezvoltare, imbuntatirea manierei de guvernare, crearea de forte armate bine echipate si pregatite, stabilirea de relatii de buna vecinatate ale Afganistanului cu vecinii sai.

Atat in Afganistan, cat si in alte zone in care NATO isi desfasoara operatiunile si misiunile, exista o colaborare si implicare si din partea altor organizatii internationale cum ar fi: ONU, UE sau Banca Mondiala. NATO nu este specializata in reconstructia civila. De aceea, apeleaza la parteneriate cu organizatii care au expertiza in domenii precum: crearea de institutii politice, dezvoltare economico-sociala, crearea unui sistem juridic efficient.

NATO a extins cooperarea cu statele partenere si organizatiile internationale si in domenii precum lupta impotriva terorismului, prevenirea proliferarii armelor de distrugere in masa, securitatea energetica. . In acest sens, Declaratia ONU-NATO, semnata in septembrie 2008, va servi la cresterea gradului de colaborare intre cele doua organizatii in domenii cheie, inclusiv sprijinul oferit de NATO operatiunilor ONU si activitatile ONU de prevenire si contracarare a terorismului.

Alianta incearca sa apere pacea si sa intareasca securitatea in diferite moduri: ocrotind legatura transatlantica; mentinand o capacitate militara-eficienta pentru a asigura descurajarea si apararea si pentru a indeplini gama completa a misiunilor sale; dezvoltand identitatea europeana de securitate si aparare in cadrul Aliantei; pastrand capacitatea globala de a gestiona crizele cu succes; ramanand deschisa unor noi adeziuni; continuand parteneriatul, cooperarea si dialogul cu alte tari in cadrul abordarii in comun a securitatii euroatlantice, in special in ceea ce priveste controlul armamentului si dezarmarea.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Diverse

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate