Ceea ce anticipau atat economiștii, cât și politicienii europeni, s-a întamplat. Grecia nu a platit tranşa de împrumut de 1,6 miliarde de euro către FMI şi a intrat în incapacitate de plată.
Miniştrii de Finanţe din zona Euro au respins cererea guvernului lui Alexis Tsipras de a acordul existent. Guvernul elen s-a arătat dispus să anuleze referendumul de duminică în schimbul reluării negocierilor.
Liderul Eurogrupului a declarat că cererea Greciei nu a putut fi acceptată, deoarece elenii au refuzat până acum toate propunerile făcute.
Grecia devine astfel prima economie dezvoltată care intră în incapacitate de plată faţă de FMI.
„Incapacitatea de plată se extinde și în sectorul privat. Guvernul va fi forțat să negocieze cu Comisia Europeană pentru a ajunge la un acord în ceea ce privește pensiile și TVA. Au probleme foarte mari cu veniturile care nu pot fi colectate, au cheltuieli mari, bugetul de stat nu poate fi alimentat pentru că șomajul e ridicat în Grecia. Economia își revine foarte greu. Exporturile sunt negative. Țările UE cu probleme financiare nu pot fi ajutate la nesfârșit, împrumutându-le”, spune Valentin Ionescu, consultant în management, citat de B1.ro
Iesri seară, aproximativ 20.000 de persoane au manifestat la Atena împotriva Guvernului Tsipras, cerând rămânerea în zona euro.