Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Guma de mestecat vine de la mayasi?

in Articole/Curiozitati/Diverse

Are amatori cu milioanele in lume,are si adversari,carora lenta si interminabila miscare de rumegatoare le pune nervii la incercare.Desi calificat drept o expresie tipica a modernismului american,curiosul obicei al mestecarii gumei coboara dintr-o foarte veche antichitate.Apare aproape cert ca guma de mestecat a fost inventata de mayasi.

Civilizatia lor se intindea in tinuturile care sunt astazi statele mexicane Yucatan,Capeche,Tabasco,Chiapas,teritoriul mexican Quintana Roo,Guatemala,Salvadorul,Hondurasul(partea occidentala) si Belize(Hondurasul britanic).In toate aceste regiuni,dar mai ales in penisnsula Yucatan si in Guatemala,crestea-si mai creste si azi-o specie de arbore numita sapotier.Acesta face fructe delicioase,de marimea unei lamai,si un suc laptos.Cand se coaguleaza,acest latex devine o guma elastica si rezistenta,numita chicle(cuvant spaniol care vine de la „chictli” din limba amerindiana nahuatl).

Mayasii ii gasisera acestei gume diferite intrebuintari:una dintre ele era confectionarea mingilor folosite in jocul „pok-a-tok”,un fel de pelota basca,ce avea,insa,si implicatii religioase si rituale.Se juca pe gigantice terenuri inconjurate de ziduri,gradenuri si temple,dintre care unele se pastreaza si astazi.Poate ca jocul servea la alegerea victimelor pentru sacrificiile umane,caci se obisnuia ca invingatorii sa taie capul invinsilor ,asa cum o arata basoreliefurile „terenului” de „pok-a-tok”,de la Chichen Itza(Peninsula Yucatan).

Dar principala utilizare a chicle-ului in viata curenta a mayasilor era ca guma de mestecat.Chicle-ul era un articol comercial, schimbat pe piata cu alte produse(schimburile se faceau in natura).Mayasii fierbeau seva sapotierilor pentru a o ingrosa ,dar se pare ca nu s-au gandit niciodata sa o aromatizeze.Nu se cunoaste nimic despre vreo eventuala ”industrie” a gumei de mestecat la mayasi,fiindca,in zelul lor,spaniolii au ars tot ceea ce putea lua foc,inclusiv mii de manuscrise de o valoare inestimabila.Conchistadorii nu au adoptat obiceiul de a mesteca guma.Nu acelasi lucru l-au facut,insa,cu fumatul tutunului,pe care si l-au insusit cu entuziasm de la azteci.

Odata cu stingerea civilizatiei maya,folosirea gumei de mestecat s-a restrans la cateva populatii,mai mult sau mai putin salbatice,care au supravietuit colonizarii spaniole,si ciudatul obicei parea ca se stinge si el.Si totusi,industria chicle-ului,inventata de indienii din junglele Americii Centrale,avea sa renasca,gratie altor indieni,pierduti la mii de kilometri distanta in padurile Americii de Nord.Pieile rosii din nord-estul actualelor State Unite ale Americii obisnuiau sa mestece rasina de molid.Colonizatorii Noii Anglii au preluat acest obicei si,putin dupa 1800,”yankei” intreprinzatori au pus pe piata primul produs cunoscut sub numele de guma de mestecat(chewing-gum).Era pe baza de rasina de molid.Ceva mai tarziu,a fost pusa in vanzare si o guma de mestecat pe baza de parafina.

Dar,abia in 1800,cu putin inainte de Razboiul de Secesiune(1861-1865),s-a nascut industria moderna a gumei de mestecat pe baza de chicle,care ramane,si astazi,materia prima ideala in acest domeniu.Cum a ajuns vechiul chicle al mayasilor din sudul Mexicului in statul New York?Cand dictatorul mexican Antonio Lopez de Santa Anna a fost alungat din Mexic de revolutionari si s-a refugiat in Staten Island(insula in Golful New York,pe care este situat cartierul Richmond al orasului New York),a adus cu el cateva esantioane de chicle.A fost prezentat unui inventator din Hoboken-New Jersey,la periferia newyorkeza,Thomas Adams,pe care l-a interesat produsul practic necunoscut la acea vreme.Adams a incercat,mai intai,sa foloseasca chicle-ul ca inlocuitor al cauciucului.Esuand in tentativa sa,el a ”tras” in zahar cocoloase de guma,comercializandu-le prin intermediul unui vanzator de bomboane.De asta data,succesul a fost garantat.Asa s-a nascut o gigantica industrie,asa a aparut o moda dintre cele mai curioase si mai de durata din vremurile moderne.Numele lui Adams figureaza,si astazi,pe produsele lui ”American Chicle Corporation”.

Succesul primei marci de guma de mestecat din istorie a dat,firesc,nastere la numeroase imitatii.Doctorul E.E.Beemank,fost medic militar in razboiul civil,a adaugat gumei de mestecat pepsina pentru usurarea digestiei.William J.White,din Cleveland,a inventat prima guma de mestecat cu aroma de menta,in 1886,si a pus bazele primului ”trust” al gumei de mestecat.A angajat chiar o actrita celebra a vremii,pe Anna Held,sa-i faca publicitate produsului,dotat cu ”virtuti” deosebite in intretinerea muschilor gatului.Anna Held avea un gat foarte convingator…

Gigantul gumei de mestecat,cel mai mare dintre „regii” acestei ciudate industrii,William Wrigley Junior,nu apare in scena decat pe la sfarsitul secoulului al XIX-lea,epoca in care „trustul” gumei de mestecat domina intreaga piata.Deloc impresionat de concurenta,tanarul industrias din Chicago,in varsta de 30 de ani,lansa o campanie publicitara atat de asidua,incat ajunse sa vanda,in 1932,numai el,60 la suta din intreaga cantitate de guma consumata in Statele Unite.Si azi,marca Wrigley domina cea mai mare parte a pietei mondiale in materie.

„Redescoperirea” chicle-ului,acum un secol,a facut din el un articol de export pentru tarile producatoare,pentru Guatemala si Yucatan,in special.Recoltarea lui nu este insa simpla.Sapotierii(Achras sapota) cresc cateodata pana la o inaltime de 30 metri,intr-un adevarat „iad verde”,populat de tantari,vipere,”varf de lance” si jaguari.Acesti arbori giganti ai junglei tropicale refuza sa sa lase domesticiti si nu dau o recolta buna decat dupa ce au implinit varsta de 30 de ani.Agilii lucratori indigeni,numiti „chicleros”,se catara pe trunchiul arborelui,crestandu-l in zig-zag pana la o inaltime de 15 metri.Latexul se scurge prin fante,umpland recipientele asezate la picioarele copacilor.Un bun lucrator poate recolta pana la o tona de latex in cursul unui sezon,daca are sansa sa nu calce pe vreo vipera.

Nu exista alt mod decat acesta primitiv,costisitor si periculos,de a recolta materia prima,caci toate incercarile de cultivare a sapotierilor in plantatie au esuat.Deja in 1924,cererea de chicle depasea oferta,iar fabricantii incepusera sa adauge produsului lor gume vegetale provenind din Antile,Brazilia,Borneo,Indonezia.Din 1948,gumele naturale si chiar chicle-ul sunt din ce in ce mai mult inlocuite cu baze sintetice,mai putin costisitoare,precum rasinile si cerurile microcristaline.

12

Lucruri interesante despre guma de mestecat
În fiecare an, in medie o persoana mesteca mai mult de 300 de cutii de guma.
Cea mai veche guma de mestecat are 9000 ani vechime.
Guma de mestecat a fost făcuta de mână la început, dar astazi aproape toate sunt pregătite de aparate
În anii 1930, primele cărți despre guma de mestecat au fost emise cu imagini de la sportivii profesioniști pana la eroi de război.
Între Halloween și de Crăciun, se cumpara cea mai multa guma
În Statele Unite , mai mult de 2 miliarde de pachete de guma sunt vândute în fiecare an.
Peste 1000 de feluri de guma sunt făcute și vândute în Statele Unite ale Americii.
În timp ce cureti ceapa, guma de mestecat te va ține departe de plâns.
În zilele noastre, mulți medici stomatologi sugerează guma de mestecat fara zahăr pentru ca întărește dinții și maxilarele.
În lume, Turcia are cel mai mare număr de producători de guma de mestecat, aproximativ 60 de producători.
Cathy Ushler din Redmond a pregătit cel mai lung lanț de gumă, care a fost de aproximativ 7400 de metri in lungime.
Cunoscuta companie Wrigley a vandut initial praf de copt și săpun.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web

loading...