Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Halloween, o sărbătoare plină de superstiții

in Evenimente/Stiri online
Numele de Halloween își are originile în sărbătoarea păgâna în onoarea morților care avea loc pe 31 octombrie, ultima zi a anului, din calendarul celtic de acum 2.ooo de ani. Aceștia sărbătoreau Anul Nou în data de 1 noiembrie și ziua se numea „All Saints Day”. Aceasta  era precedată de „All Hallows’ Eve” care mai târziu a devenit Halloween, o sărbătoare ale cărei rădăcini se regăsesc într-o festivitate celtică pe nume Samhain, care semnifica sfârșitul verii și trecerea în anotimpul rece și care marca momentul când sufletele morților se plimbau noaptea pe străzi și trebuiau îmbunate prin daruri lăsate la ușă pentru a asigura abundența recoltelor viitoare.
 Pentru a comemora evenimentul, druizii( preoții celților) făceau focuri sacre uriașe, iar oamenii aduceau ofrande zeilor. Celții purtau costume, în general piei de animale. La finele ceremoniei își aprindeau focul domestic din flacăra sacră pentru a contribui la protecția căminului în fața frigului și intemperiilor.
 Spre sfârșitul secolului al XII-lea, această zi, era recunoscută și sărbătorită de europeni. Creștinii făceau prăjituri, pe care le împărțeau celor săraci, mai ales copiilor. Oamenii se costumau pentru că tradiția spunea că așa nu vor fi recunoscuți de spiritele rele care se întorc în lumea celor vii. Chiar și dovlecii sculptați își au originea în acele timpuri. Lanternele făcute din dovleci, cu fel de fel de chipuri cioplite în coajă, erau considerate a fi reprezentări ale sufletelor celor morți.
 Sfârșitul secolului al XIX-lea marchează faptul că americanii(la care tradițiile europene pătrundeau foarte greu din cauza protestanților) au îmbrățișat complet sărbătoarea. Peste tot în America de Nord, oamenii se costumau și mergeau din casă în casă, pentru a cere mâncare și bani. La americani s-au eliminat o mare parte a superstițiilor și credințelor creștine, oamenii erau sfătuiti să-și îmbrace copiii în costume cât mai amuzante și petreceriile erau mai importante decât obiceiurile bisericești.
 De la jumătatea secolului al XX-lea, americanii au transformat Halloween-ul într-o sărbătoare comercială, care aduce doar în Statele Unite ale Americii  câteva miliarde de dolari.
 În România, mai ales tinerii participă la această sărbătoare văzută ca un mijloc de a petrece costumați și nu se mai ține cont de superstițiile creștine. Copiii merg din casă în casă pentru a primi dulciuri.
 Pisicile negre, păianjenii și liliecii sunt asociați nopții de Halloween deoarece în Evul Mediu se credea că sunt animalele de companie ale vrăjitoarelor.
 O serie de superstiții sunt asociate acestei sărbători: Dacă la miezul nopții îți intră pe ușă un liliac, se spune că locuința îți este bântuită, iar dacă vezi un păianjen, acesta e asociat cu spiritul unei persoane dragi care a dispărut, dar totuși te veghează. Se mai crede că dacă auzi pași în urmă ta în această noapte, nu este bine să te întorci deoarece un spirit de pe lumea cealaltă a venit să te ia(oricum, zic eu, când ești urmărit, în general, mai bine iuțești pasul).Cei sau cele care vor să se întâlnească cu o vrăjitoare, se spune că trebuie să poarte hainele pe dos.
 Dar….toate sunt superstiții și trebuie tratate ca atare.

buzau-h2

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate