Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Hidrokinetoterapia

in Sport

cursuri-perfectionare-inot

H.K.T. este terapia efectuata in mediul hidric, reprezentind un complex de metode si tehnici bazate pe actiunea  separata sau cumulata excitantilor termici, mecanici si chimici ai apei, un ansamblu de tehnici pasive si active de reducere executtate de subiecti in imersie.

Prin aceasta terapie, asupra corpului actionand mai multi factori: mecanici , termici si chimici.

Factori mecanici

1. Forta ascendenta 2. Rezistenta apei 3. Presiunea hidrostatica

1.Forta ascendenta: este rezultanta dintre forta arhimedica si greutatea corpului.

Fa = ρ x V x g

Ρ = densitatea fluidului

V= volumul corpului

G = acceleratia gravitationala (9.81m/s2)

F ascensionala = Fa –G

Exista 3 posibilitati:

-forta arhimedica mai mare decat greutatea corpului, situatie in care corpul urca

-forta arhimedica mai mica decat greutatea corpului, cand corpul coboara

-forta arhimedica = greutatea corpului, care reprezinta conditia plutirii, intre nivelul adancimii maxime si suprafata apei.

Plutirea corpului este direct proportionala cu concentratia apei:

– in apa obisnuita, in imersie totala, greutatea aparenta a corpului reprezinta cu 8,8% mai putin din cea reala, iar in imersia partiala greutatea reprezinta cu 3,5% mi putin din cea reala.

-in apele litorale, cu salinitate medie, greutatea aparenta a corpului, variaza astfel: in imersie totala pana la baza gatului devine 6-7% din valoarea reala, in imersie toracica pana la jumatatea superioara a toracelui are o valoare de 15-30%, iar in imersie pelvina , pana la pubis reprezinta 50-80% greutatea reala.

2.Rezistenta apei este rezultanta fortelor de frecare intre corpul scufundat si forta ascensionala a apei. Aceasta depinde de:

-suprafata corpului

-densitatea apei

-viteza de executie

-vascozitatea apei

Cu cat viteza de executie este mai mare, cu atat creste rezistenta prin frecare,realizand o adevarata mobilizare rezistiva, avand drept consecinta tonifierea musculara importanta, realizata intr-un interval de timp mai scurt. Cu cat viteza de executie si vascozitatea apei sunt mai mari, cu atat tonifierea este mai rapida si mai importanta.

3.Presiunea hidrostatica: este presiunea exercitata pe apa datorita greutatii straturilor superficiale de fluid. P = ρ x g x h (h = adancimea la care se calculeaza fata de suprafata libera a lichidului).

Caracteristici:

-creste cu adancimea

-variaza direct proportional cu densitatea fluidului

-intr-un plan orizontal este aceiasi in oricare punct al planului

-actioneaza intr-un punct din fluid din toate directiile cu aceiasi intensitate.

 

12.2 Avantajele factorilor termici si chimici

-folosirea apei calde (hidrokinetotermoterapie)

-vasodilatatie periferica

– vasoconstrictie capsulosinoviala

– actiune antispastica si analgetica

La acestea se asociaza actiuni complexe, care tin de compozitia chimica a apei minerale in eventualitatea folosirii acesteia (balneokinetoterapiei). Romania dispune de numeroase izvoare de ape minerale ale caror efecte profilactice si curative sunt utilizatte in cura externa.

Efectele obtinute sunt dependente de temperatura apei. Se recomanda sa fie folosita la temperatura de indiferenta, care este de 34 -35° C in apa dulce. Baile cu temperatura peste 40° C au efecte nocive, constand in astenie marcata, incompatibila cu mobilizarea activa, in timp ce apa prea rece impiedica mobilizarea confortabila.

Sensibilitatea asigura termoreglarea , influentand citrculatia sangvina. Se folosesc astfel proceduri cu temperaturi alternativa(38-40 C cu 18 C) care cresc excitabilitatea SNC ului. Caldura  aplicata mult timp are efect calmant si este miorelaxanta iar cea rece are efect anestezic ( detensionare musculara).

Substante minerale din apa 9 sulf, iod, NaCl, CO2) vasodilatatia capilara determinata de apa imbunatatesc circ, cres mobilitatea articulara si troficitatea tesuturilor, corectindu-se astfel cu mai mult succes atitudinile, pozitiile defectuoase si reeducarea neuro-motrica.

Avantaje – se poate aplica atunci cind KT este dureroasa sau impiedicata de contracturi musculare persistente datorita efectelor .nespecifice antiinflamatorii, miorelaxante si trofice.

Stimulii produsi de temperatura apei scazute (24-260) presupun progresiv o adaptare a sensibilitatii termice si a functiei homeostatice, care influenteaza metabolismul energetic devenind in timp mai economic. Daca initial este produsa vasoconstrictia , ulterior seprod vasodilatatia.

 

12.3 Indicatii si contraindicatii in practica terapeutica acvatica

INDICATII= afectiuni degenerative ale ap locomotor, deficiente fz, CV si ale membrelor, afect resp, afec neurologice, afect circulatorii, reeducarea mersului, afect postraumatice si reumatismale deenerative, afect cardio-vasc, senzzoriale, tulb psihomotrice, obezitate, afect psihice, disfunctii senzoriale, surmenaj fizic sau intelectual.

CONTRAINDICATII= afect dermatologice, lez de continuitate tegumentara, ulcer varicos, incontinenta urinara, conjunctivita virala, infectii orl, insuf severa respiratorie, afect reumatice ac, alergie la clor, sarcina si alaptare.

 

12.4 Metode kinetice si akinetice specific P.A.A ( Programe Acvatice Adaptate)

Metode kinetice si akinetice specific pe apa

I. Metoda kinetica

A. Metoda Kinetica Statica se realizeaza prin contractie izometrica si relaxare muscular.desi crestera fortei este rapida,metoda limiteaza mobilitatea si coordonarea(precizia miscari)

B. Metoda Kinetica Dinamica poate fi :

1) Pasiva asigura prevenirea articulare ,effect al imobilizari. Se aplica imediat dupa contractile izometrice cu efecte la:

-nivel articular-ruperea aderentelor

-nivel muscular

-nivel neuromotor-mentinerea engremelor kinetic

-nivel neuropsihic-efecte stimulative

2) Activa se poate realiz:liber,asistat,cu rezistenta(procedee voluntare) si reflex

.Mobilizarile active libere sunt obligatorii,fara fortarea articulatiilor in scopul obtineri cresterii amplitudinii articulare.Executia in apa in urma unor seri de miscari,fara durere,are efect important asupra pshicului.

Mobilizarile active asistate de kinetoterapeut sau prin instalatii se vor executa in cadrul programului therapeutic intr o noua etapa,fara fortarea la nivelul unghiurilor articulare maxime.

Metoda active-asistata alterneaza procedee active cu passive.Se foloseste la bilantul muscular 2-3 sau cu subiect temator.

Metoda cu rezistenta presupune opunerea unor forte exterioare care permit” refacerea”circuitelor kinestezice si imbunatatirea fortei.

Contractia activ- reflexa are la baza are la baza actiuni muscular reflexe,involuntare,dar sesizabile.

II. Metoda akinetica

-se poate realiz prin urmatoarele procedee metodologice:

-imobilizare-mentinere

-posturare-impunere

-antrenament mental-imaginare

 

12.5  Obiectivele PAA modalitati de abordare educationala, control motor:

 

DFC (dezvoltare fizica corecta); troficitate musculara, conduite perceptiv-motrice avand in vedere complexitatea dizabilitatii, control motor-kinezie, abilitati psiho-motrice aplicativ-utilitare, deprinderi de practicare independenta, monitorizarea pacientului, asisgurarea integrarii bio-psiho-sociale a individului cu cerinte speciale, cunoasterea parintilor si a conditiei eraditare, eliminarea situatiilor de risc , inregistrarea in  fise speciale (confidentialitatea), asistenta permanenta a subiectului si insotirea lui pana in momentul parasirii bazei de recuperar, linistirea si calmarea lui in mom separarii de parinti, incalzirea ASEC (30 min), stabilirea unor grupe mici (2-3 subiecti), repetarea demonstratiilor pana la intelegerea corecta a sarcinilor, sarcinile vor fi scurte si clare, incurajarea exercitiilor extraprogram, incheierea lectiei cu exercitii de respiratie si jocuri. Sedinta va dura 30-60 de min.

CONTROL MOTOR= diferentierea kinestezica si stapinirea sportului sunt dezvoltate profund. Se bazeaza in primul rind pe miscare astfel incit imbunatatesc coordonarea, capabilitatea de a insusi alte miscari si de a le executa potrivit unei situatii concrete ( scop) . scopul ex= privind aceasta capacitate de control mototr si sensibilit posturala, dezvoltarea schemei corporale, aprecierea corecta a niv de imersie, dozarea efortului, orientarea corecta a corpului si a segm sale in spatiu, ritm adaptat al contractiilor si relaxarilor.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Sport

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate