Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Iată câteva tipuri de comprese

in Sanatate

compresa_plante

O compresă ce poate fi rece sau caldă (după nevoi), care se aplică pe gât, piept sau abdomen, este cea prezentată mai jos: o bucată mare de pânză de in (sau bumbac) se înmoaie în apă rece (vara) sau în apă caldă (dar nu fierbinte) iarna, se stoarce bine şi se aplică pe corp. Peste ea se pune o basma (şal) din lână, care se aşază pentru a acoperi bine compresa, astfel încât să nu patrundă aerul.

Gâtul este bine să fie acoperit separat cu un fular. Compresa se ţine 45-60 min. Dacă este pusă pentru a răcori, se umezeşte din nou (dacă este pentru a încălzi – nu se mai umezeşte). După ce se înlatură compresa, pacientul se îmbracă într-o bluză uscată (tricou) din bumbac şi rămâne în pat, bine învelit, timp de 30-40 min.

Aceeaşi compresă pentru spate se va pregăti în acelaşi fel, dar se va întinde pe pat întâi şalul de lână, apoi pânza umezită şi bine stoarsă, iar pacientul se culcă cu spatele gol peste aceasta. Are un efect foarte puternic în durerile de mijloc şi coloană, în circulaţia sangvină dificultuoasă sau în stări de febră mare. De asemenea, aceste comprese dau rezultate în hipertensiune, ipohondrie, dar şi eliminarea gazelor.

Compresa pe abdomen: se aplică pânza, înmuiată în apă, bine stoarsă, împăturită, pe partea inferioară a abdomenului. Bolnavul trebuie să stea întins pe spate, în pat. Peste compresă se înfaşoară o basma de lână. De fapt, compresa pe abdomen se poate pune succesiv cu cea de pe spate, sau simultan, pentru a avea un efect mai puternic.

După ce se aplică pe abdomen compresa se stă între 45 min şi 2 ore. După o oră se umezeşte din nou compresa. Se poate folosi apă rece, apă cu oţet sau fiertură de paie de ovăz sau de fân. Această compresă îmbunătăţeşte circulaţia sangvină, ajută digestia şi este un remediu în colicile digestive.

Compresele sunt cele mai potrivite în febră şi procesele inflamatorii însoţite de febră, căci apa rece este suficientă pentru a răcori, fără să şocheze organismul, aşa cum se întâmplă la utilizarea pungii cu gheaţă.

Compresa caldă pentru durerile de mijloc: se înmoaie în apă caldă (+45 grade Celsius) o bucată de pânză şi se stoarce bine. Cu ea se înfăşoară mijlocul – de la un şold la altul – şi apoi, peste compresă, se leagă o fâşie de pânză de in sau bumbac, uscată. Deasupra se înfăşoară bolnavul cu un şal sau fular de lână. Compresa se menţine 45 min.

Compresa pentru gambe. Pe fiecare gambă se înfăşoară câte o bucată de pânză de in sau bumbac, înmuiată în apă rece (la 15-20 grade Celsius) şi bine stoarsă. Piciorul se înfăşoară de la genunchi până la gleznă. Peste pânza udă se înfăşoară câte o fâşie de pânză uscată, peste care se pune câte un prosop. Labele se încălzesc în mod obligatoriu cu ciorapi de lână sau o sticlă cu apă caldă. Compresele se menţin 10-15 min.

Compresele aplicate pe piept. Sânt recomandate în bronşite. O pânză de in sau de bumbac se udă în apă (rece până la caldă, în funcţie de anotimp şi de starea bolnavului), se stoarce bine, se aplică pe piept (se poate pune încă una pe spate) sau se înfăşoară ca o faşă mai lată. Peste ea se pune un prosop pluşat sau un şal de lână. Bolnavul se acoperă bine cu o patură de lână sau cu plapuma şi rămâne astfel o oră.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Sanatate

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate