Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Imagini alarmante. Au facut din satelit mai multe fotografii la granita Romaniei cu Ucraina. Ce s-a vazut in poze

in Evenimente

Fenomenele meteo extreme, consecinta defrisarilor ilegale din ultimii 25 de ani. Cum arata padurile de la vecinii ucraineni

Activistii sustin ca efectele urgiei care a maturat tot in cale puteau fi mult diminuate daca munti intregi n-ar fi ramas fara padure din cauza mafiei lemnului care a facut tot ce a vrut mai bine de 20 de ani.

Organizatiile de mediu pun recentele inundatii din Maramures pe seama defrisarilor masive din zona.

61817557

Din satelit se vede dezastrul produs in padurile din Maramures prin comparatie cu Ucraina vecina. Harta zonelor cu risc de taieri ilegale pune judetul din nordul tarii in zona codului rosu. Organizatiile de mediu atrag atentia ca numai anul trecut din padurile acestea s-au exploatat ilegal copaci ce ar putea fi incarcati intr-un tren cu 100 de vagoane.

Mihai Lesan, reprezentat Directia Silvica Maramures: „In ceea ce inseamna taierile ilegale vorbim la finalul anului 2015 de 7.502 metri cubi de material lemnos sustras ilegal. Pentru 2016, pentru primele trei luni vorbim de un volum taiat ilegal de 451 metri cubi.”
Reporter: „Au legatura inundatiile cu defrisarile?”
Mihai Lesan: „Este unul din factori.”

Cel putin pe hartie se pare ca „Radarul Padurilor” ar fi limitat transporturile ilegale de lemn cu peste 60 la suta. Cu toate acestea, efectele jafului din ultimii 20 de ani incep sa fie acum decontate de locuitorii din zona.

61817560

La Borsa, in zonele Negoiescu si Repedea, pamantul a luat-o la vale, iar casele oamenilor au fost inghitite de ape luna trecuta.

Radu Vlad, coordonator programe forestiere WWF: „Iata ca se confirma inca o data corelarea directa intre codul rosu de taieri ilegale si codul rosu al efectelor inundatiilor. Nu intamplator degradarea padurilor, taierile ilegale sunt considerate o amenintare la siguranta nationala.”

In ultimii 20 de ani, mii de hectare de padure din Muntii Maramuresului au fost rase de pe fata pamantului. S-au gasit cativa tapi ispasitori, s-au dat amenzi si autoritatile au anuntat ca si-au facut treaba. Sub protectia anonimatului, oamenii spun ca inca se mai taie la Borsa, iar lemnul este dus in alte judete pentru prelucrare.

61817561

Radu Vlad, coordonator programe forestiere WWF: „Taierile ilegale nu creaza numai pierderi de ordin economic prin furturi de lemne, ele prin degradarea ecosistemelor conduc la pierderea serviciilor de mediu si asftel afectarea pe termen lung a intregii comunitati.”

Un proiect de lege aflat in Parlament propune dublarea amenzilor pentru taierile ilegale, iar atunci cand un transport este descoperit, acesta sa fie confiscat de autoritati cu tot cu vehicul. Sursa: Stirileprotv.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate