Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Importanta cresterii albinelor

in Agronomie

Apicultura studiază biologia şi tehnologia creşterii şi exploatării albinelor, cu scopul obţinerii de producţii apicole ridicate şi a sporirii producţiei de seminţe la plantele agricole entomogame, ca urmare a polenizării suplimentare a acestora de către albine.Albinele melifere, prin modul lor social de viaţă, sunt organizate în familii cu număr mare de indivizi, diferenţiaţi, fiecare cu rol şi activitate distinctă în cadrul familiei.În ţara noastră, datorită condiţiilor pedoclimatice favorabile şi a bazei melifere bogate, apicultura are o veche tradiţie, dar, în ultimii ani a înregistrat pierderi economice importante.

Albinele melifere, prin modul lor social de viaţă, sunt organizate în familii cu număr mare de indivizi, diferenţiaţi, fiecare cu rol şi activitate distinctă în cadrul familiei.

În ceea ce privesc familiile de albine şi producţia de miere realizată în ţara noastră, trebuie să menţionăm următoarele: albinele care populează teritoriul ţării fac parte din grupa raselor de albine europene din zona Munţilor Carpaţi (Apis mellifica carpatica), având mai multe ecotipuri, corespunzătoare zonelor bio-apicole în care trăiesc, respectiv: Câmpia Dunării şi Dobrogea, Podişul Moldovei, Câmpia de Vest, Podişul Transilvaniei şi zona versanţilor Munţilor Carpaţi.

 

Albina românească este deosebit de valoroasă, dezvoltă familii puternice (număr mare de indivizi), cu instinctul de acumulare a rezervelor de hrană foarte dezvoltat; este rezistentă la boli şi la iernare, este blândă şi puţin roitoare.

Din punctul de vedere al efectivului şi al structurii de proprietate, patrimoniul naţional apicol, conform datelor statistice, deţine în prezent 648.800 familii de albine, fiind structurat pe următoarele forme de proprietate:

– proprietatea privată – 99% din efectivul total;

domeniul public (sectorul de stat) – 1% din efectivul total.

 

 

Forma de organizare şi dimensionare a exploataţiilor apicole din ţara noastră se prezintă astfel:

exploataţii agricole subdimensionate, alcătuite din 1-25 familii de albine, la care producţiile sunt întâmplătoare, fără importanţă comercială, reprezentând 58,3% din efectivul total. Activitatea economică la aceste exploataţii este nerentabilă. Reuşesc însă să asigure consumul familial cu produse apicole şi o mică parte să fie valorificată direct la consumatori. Contribuie esenţial la menţinerea climatului ecologic şi la obţinerea unor sporuri importante de producţie prin polenizarea plantelor entomofile;

exploataţii apicole familiale, proprietate a apicultorilor semiprofesionişti, reprezentând 23,4% din efectivul total. Activitatea economică la aceste exploataţii poate fi rentabilă – în special prin diversificarea producţiei;

exploataţii comerciale, îngrijite de apicultorii profesionişti, reprezentând 17,3% din efectivul total. Activitatea economică a exploataţiilor comer­ciale este rentabilă;

– 1% din efectivul total se găseşte în unităţi cu capital de stat. Activitatea acestor exploataţii, în mare parte, este nerentabilă din cauza cheltuielilor mari de producţie şi a producţiei scăzute.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Agronomie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate