Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

În ciuda programelor de tipul „Prima mașină” sau „Rabla” vânzările de autoturisme noi stagnează. Dintre primele cinci mărci preferate de români, patru sunt germane

in Evenimente

În ciuda programelor de tipul „Prima mașină” sau „Rabla” vânzările de autoturisme noi stagnează. În schimb, comerțul cu mașini la mâna a doua înflorește, semn al puterii reduse de cumpărare, dar și a ofertei mari de automobile rulate.

Print

Sprijinirea achizițiilor de autovehicule noi este perfect justificată pentru guvern – pe de o parte prin întinerirea parcului auto cu efecte benefice asupra mediului, iar pe de alta prin sprijinirea unei industrii autohtone care nu lucrează la întreaga capacitate de producție.

Însă, cu toate că trăiește mai prost decât în Occident, românul preferă să-și cumpere o mașină de lux, de tipul Audi A8 de exemplu, la preț de Dacia Logan nouă. Mai ieftine la achiziție, o mașină second-hand se va dovedi în final mai scumpă din cauza cheltuielilor mult mai mari pentru întreținere și reparații, însă acest aspect este mai puțin important pentru mulți dintre români, mari consumatori de branduri de lux.

O confirmă și cifrele, care arată că, în primele patru luni, înmatriculările de autoturisme second-hand au crescut cu aproape 15%, față de aceeași perioadă a anului trecut, până la 73.824 de unități, anunță Direcția Regim Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV).

Dintre primele cinci mărci preferate de români, patru sunt germane, și una americană, Ford, care are un puternic centru de proiectare tot în Germania.

Marca auto second-hand preferată a românilor este Volkswagen, cu 21.182 unități înmatriculate din ianuarie până în aprilie 2015 (+77,38% față de aceeași perioadă din 2014). Topul preferințelor continuă cu Opel (12.599 unități), Ford (8.547 unități), BMW (5.071 unități) și Audi (4.958 unități).

Tranzacțiile se desfășoară direct în târgurile specializate, sunt tot mai numeroase online, dar și prin intermediul dealerilor auto. În prezent piața de automobile rulate este în curs de maturizare, un loc unde tranzacțiile se fac în condiții tot mai sigure.

Crearea unui site românesc de vânzări auto second-hand a fost anticipată de numărul mare de accesări din țară a site-ul de specialitate mobile.de. De altfel acesta a folosit ca model pentru realizarea celui românesc, autovit.ro având o ofertă generoasă de autoturisme cumpărate din târgurile auto din Germania.

De altfel, era de așteptat ca piața germană să devină sursă de aprovizionare pentru țările aderate recent la Uniunea Europeană. Pe lângă România, mărcile germane sunt bine vândute și pe piețe second-hand din Bulgaria, Ungaria, Polonia și chiar Turcia.

În ultimul timp, în afară de site-urile specializate de vânzări auto, au apărut mai multe firme care au avantajul că oferă și garanție pentru mașinile vândute și care sunt verificate că nu figurează printre cele declarate furate în țara de origine. Dezavantajul îl reprezintă prețul puțin mai mare datorat TVA-ului, pe care persoanele fizice ce sunt specializate în astfel de tranzacții de regulă nu-l achită.

Pe piața românească sunt firme specializate exclusiv pe vânzarea de auto rulate, precum Sixt New Kopel Auto, care concurează cu dealerii tradiționali ce s-au extins și pe piața second-hand, precum Țiriac Auto, Meridian sau Cobălcescu, pentru a-i numi pe câțiva dintre cei mai mari.

Laurențiu Gheorghe – jurnalist

Sursa: adevarulfinanciar.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate