Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Încrengătura Priapulida

in Biologie/Enciclopedie

Încrengătura Priapulida

Cuprinde putine specii cu o sistematică incertă. Sunt animale ce au corpul cilindric, cu aspect viermiform, alcătuit din 2 regiuni: trompă şi trunchi. În cazul acestor animale, cavitatea corpului este delimitată de o membrană proprie ceea ce a făcut ca unii cercetători să le considere Coelomate. Deoarece membrana care delimitează cavitatea corpului are o structură acelulară, majoritatea cercetătorilor nu o consideră membrană celomică şi deci încadrează priapulidele între acelomate.

Reprezentant caracteristic: Priapulus caudatus – specie marină, fiind întâlnită în apele reci din jurul polilor. Are dimensiuni de 8 – 9 cm, corpul cu aspect viermiform alcătuit din trompă şi trunchi.
În vârful trompei se deschide orificiul bucal înconjurat de cârlige bucale. Pe întreaga suprafaţă a trompei pot fi remarcate numeroase papile sensitive şi glandulare, dispuse în şiruri longitudinale. Trompa este retractilă, putând fi deci retrasă în interiorul trunchiului cu ajutorul unor muşchi ce se diferenţiază din pătura musculară longitudinală internă.

Trunchiul – prezintă la exterior o cuticulă foarte bine dezvoltată la nivelul căreia pot fi remarcate numeroase inelaţii. Aceste inelaţii corespund dispoziţiei muşchilor circulari deoarece corpul acestor animale este nesegmentat. Terminal, la nivelul trunchiului se deschide orificiul anal. Tot terminal mai poate fi remarcat un apendice puternic ramificat cu aspect de ciorchine. La alte specii pot exista 2 asemenea apendici. Rolul acestor apendici nu este clar definit. Au existat ipoteze conform cărora aceşti apendici ar avea rol în respiraţie, dar acest lucru nu a fost încă demonstrat.

Organizarea internă:

Musculatura – este bine dezvoltată, organizată pe 2 pături: o pătură circulară externă şi o pătură longitudinală internă. Din pătura longitudinală internă s-au diferenţiat muşchii retractori ai trompei.
Aparatul digestiv: tubul digestiv este drept, constituit din intestin anterior, mediu şi posterior. La nivelul gurii şi al faringelui pot fi remarcate numeroase cârlige.
Aparatele circulator şi repirator nu există, deoarece nu au apărut încă în seria animală.

Sistemul nervos – este constituit dintr-un inel nervos perifaringian de la care pleacă spre partea posterioară a corpului un lanţ nervos ventral. Acest cordon nervos este situat în ectoderm, motiv pentru care este vizibil la exterior.

Aparatul reproducător: sexele sunt separate. În cadrul acestui grup de animale aparatul reproducător este combinat cu cel excretor. Astfel în regiunea posterioară a corpului la aceste animale se găsesc 2 formaţiuni mixte genito-urinare. Fiecare formaţiune este alcătuită din numeroase protonefridii, dar şi din numeroase diverticule genitale care produc elemente sexuale – ovule, respective spermatozoizi.

Încrengătura Nemertini:

Grupează cei mai evoluaţi viermi acelomaţi. În cadrul acestei încrengături apare pentru prima dată în seria animală aparatul circulator. Corpul lor are aspect viermiform, cilindric, uşor aplatizat dorso-ventral. Sunt în marea lor majoritate specii acvatice, marine şi dulcicole, dar se cunosc şi specii terestre ce trăiesc în pământ umed. Au dimensiuni cuprinse între câţiva mm şi până la 30 m (Lineus longissimus), majoritatea însă au dimensiuni de câţiva cm. O caracteristică a grupului o constituie faptul că aceste animale au corpul relativ subţire, nedepăşind diametrul de 5 – 6 mm.

La extremitatea anterioară a corpului poate fi remarcat orificiul bucal, iar la unele specii, alături de acesta, mai există şi orificiul trompei, alături de 2 fosete cerebrale. La extremitatea posterioară a corpului se deschide la exterior orificiul anal, alături de un cir codal.

Organizare internă:
Tegumentul este constituit din celule prevăzute cu cili printre care se pot remarca numeroase celule glandulare.

Musculatura: este reprezentată prin mai multe pături. Astfel, la exterior, sub tegument, există o pătură musculară circulară, apoi o pătură cu muşchi oblici, iar la interior o pătură cu muşchi longitudinali.
Aparatul digestiv: tubul digestiv străbate în linie dreaptă tot corpul. Începe cu orificiul bucal, situat ventral, uşor subterminal, urmează faringele apoi esofagul, stomacul şi intestinul mijlociu. Toate aceste porţiuni pot forma cecumuri (cecum esofagian, cecum stomacal, cecum intestinal, etc.).

Intestinul mijlociu este cel mai bine dezvoltat şi prezintă pe laturi numeroase diverticule cu o dispoziţie pseudometamerică. Intestinul mijlociu se deschide la nivelul intestinului posterior (rectului) care comunică cu exteriorul prin orificiul anal situat la extremitatea posterioară a corpului. Întreg epiteliul tubului digestiv este ciliat şi bogat în glande unicelulare.

O altă caracteristică a acestui grup o constituie prezenţa unei trompe retractile ce este folosită atât ca armă de atac cât şi ca armă de apărare. Această trompă este retractilă, în repaus fiind ţinută retrasă într-o formaţiune numită teaca trompei situată deasupra tubului digestiv. Atât trompa cât şi teaca trompei sunt prevăzute cu o musculatură puternică în special circulară.

Între peretele trompei şi peretele tecii trompei există un spaţiu căptuşit cu un epiteliu de natură mezodermică, motiv pentru care unii cercetători consideră acest spaţiu ca un început de cavitate celomică numită rhinchocel sau rincocelum. Trompa la unii nemertieni poate fi prevăzută cu stileţi ce sunt în legătură cu glande veninoase. La unele specii trompa se deschide la exterior separat de orificiul bucal, orificiul trompei fiind situat înaintea orificiului bucal. La speciile mai evoluate esofagul comunică cu extremitatea anterioară a trompei, deci orificiul trompei îndeplineşte şi rolul orificiului bucal.

Aparatul respirator – nu există.

Aparatul circulator: apare pentru prima dată în seria animală. Este închis, fiind reprezentat prin 2 vase longitudinale laterale şi un vas longitudinal medio-dorsal, reunite între ele atât în regiunea anterioară cât şi în regiunea posterioară prin bucle. În lungul corpului legătura dintre aceste vase se realizează prin numeroase ramuri. Pereţii vaselor sunt contractili. Datorită acestui lucru, circulaţia sângelui se realizează într-un sens bine definit: în vasele laterale sângele circulă din partea anterioară spre partea posterioară, iar în vasul medio-dorsal în sens invers (din partea posterioară spre partea anterioară).

Aparatul excretor: este reprezentat prin 2 protonefridii puternic ramificate. Uneori organele terminale ale protonefridiilor stau lipite de vasele sangvine, iar în unele cazuri chiar perforează aceste vase intrând deci în contact direct cu sângele circulant. Aceste protonefridii se deschid la exterior separate pe laturile corpului.

Sistemul nervos: este reprezentat prin 2 ganglioni cerebroizi situaţi în regiunea anterioară a trompei, lateral. Sunt bilobaţi, cei doi lobi fiind situaţi unul deasupra celuilalt. Aceşti ganglioni sunt legaţi între ei printr-o comisură ce înconjură ca un inel trompa. De la ganglionii cerebroizi pleacă nervi spre regiunea anterioară, iar spre partea posterioară a corpului pleacă 3 cordoane nervoase: 2 laterale şi unul medio-dorsal. Aceste cordoane sunt unite între ele prin numeroase ramuri transversale, cu o dispoziţie regulată.

Organele de simţ: reprezentate prin peri tactili, oceli (între 2 – 200), uneori statocişti situaţi chiar pe ganglionii cerebroizi, organe cerebrale.

Organele cerebrale – au rol chemoreceptor. Au aspectul unor gropiţe ciliate în număr de 2 situate de o parte şi de cealaltă a capului.

Aparatul reproducător: sexele sunt separate. Aparatul genital este foarte simplu reprezentat doar prin gonade. Lipsesc chiar şi conductele genitale. Ovarele şi testiculele sunt numeroase localizate pe laturile corpului între diverticulele intestinale. Produsele sexuale sunt eliminate la exterior prin conducte temporare ce apar doar în perioada de reproducere, câte un conduct pentru fiecare gonadă.

Dezvoltarea are loc cu metamorfoză. Din ou iese o larvă ciliată cu aspect de coif numită pilidium. Aceasta trăieşte câteva zile în masa apei ducând o viaţă pelagică, apoi cade la fundul apei unde se transformă în adult.

La unele specii au fost remarcate şi fenomene de reproducere asexuată. Astfel la Lineus, periodic corpul se rupe în aproximativ 20 de bucăţi, din fiecare bucată regenerându-se un nou individ.
Încrengătura Nemertini se împarte în 2 clase:

1. Clasa Anopla: cuprinde specii primitive la care trompa nu este prevăzută cu stileţi veninoşi. Sistemul nervos este legat de ectoderm. Ex: Lineus longissimus – este cel mai mare nemertian. Trăieşte în Marea Nordului.

2. Clasa Enopla: grupează specii evoluate la care trompa este prevăzută cu stileţi veninoşi, iar sistemul nervos nu este legat de ectoderm. Ex: Eunemertes gracilis – specie ce trăieşte în Marea Neagră.

Subdiviziunea Coelomata

Grupează triploblaste la care mezodermul este foarte bine dezvoltat, şi este organizat sub forma de epiteliu ce delimitează saci celomici. În interiorul acestor saci celomici există o cavitate celomică, numită şi cavitate secundară sau cavitate generală. O dată cu apariţia sacilor celomici apare şi fenomenul de metamerie.

Această subdiviziune se împarte în 2 grupe, după originea orificiului bucal:
1.Grupa Protostomia: grupează celomate la care orificiul bucal derivă din blastoporul gastrulei.
2.Grupa Deuterostomia: grupează celomate la care blastoporul gastrulei fie se închide, fie se transformă în anus, iar gura este o neoformaţie.

Grupa Protostomia cuprinde încrengăturile: Mollusca, Annelida, Tentaculata şi Arthropoda.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Biologie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate