Echipa de producţie nu face tot vehiculul odată, americanii concep întâi noduri de asamblare, care sunt unite ulterior. Ca să ne imaginăm mai bine întreaga linie de producţie, producătorii spun că întreg procesul tehnologic seamănă cu un joc Lego la un alt nivel, desigur.
Un proces care durează mult mai puţin şi e total lipsit de complexitate este fabricarea saşiului, şi acesta tot la o imprimantă 3D. Acesta poate fi montat de angajaţi, care nu au nevoie de cunoştinţe temeinice în domeniu, cum e cazul maşinilor clasice. Este cu 90% mai uşor decât cel regăsit la autovehiculele clasice.
Astfel, trăgând linie peste întreg procesul de fabricaţie, se ajunge la concluzia că suma necesară producţiei este 1/50 din bugetul pentru automobilele clasice. Cât despre emisii, este reprezintă circa o treime din cele ale unui vehicul electric tradiţional.
Blade poate accelera de la 0 la 100 km/h în aproape 2 secunde. Dacă vă întrebaţi când vom vedea pe şosele o astfel de maşină, răspunsul vine de la fondatorul şi directorul executiv al Divergent Microfactories: are nevoie de 10 milioane de dolari pentru a pune pe picioare fabrica în următoarele 18 luni.