Inmulţirea efectivului şi valorificarea culesului

in Agronomie

Lucrări specifice perioadei de dezvoltare a familiilor de albine, înmulţirea efectivului şi valorificarea culesului de producţie

Această perioadă începe o dată cu înlocuirea albinelor de iernare şi durează până la sfârşitul lunii iulie. Este perioada cea mai active din cursul anului apicol, atât pentru familiile de albine, cât şi pentru apicultori.

În acest sezon înfloresc principalele plante melifere, iar familiile de albine ajung la apogeul dezvoltării, parcurg perioada de roire, participă la principalele culesuri de producţie de la care îşi asigură rezervele de hrană atât pentru sezonul active, cât şi pentru iarnă. Apicultorii, prin lucrări tehnologige şi organizatorice, trebuie să menţină familiile de albine în stare activa, asigurându-le surasa de cules prin deplasarea în pastoral, prevenirea roirii prin metodele cunoscute, recoltarea la timp a tuturor produselor apicole, inclusiv producerea roilor artificiali.

Pe măsura creşterii populaţiei de albine tinere în cadrul familiei se începe lărgire cuibului, la început cu fagurii închişi la culoare, complet crescuţi numai cu celule de albine lucrătoare. Aceşti faguri se introduce săptămânal câte unul la familie, în momentul când şi ultima ramă de acoperire este plină cu albine. La început introducerea ramelor se face între ultimul figure cu puieţ şic el de acoperire care se găseşte lângă diafragmă. În parte a doua a primăverii, când apar florile la pomii fructiferi de pot folosi, pentru lărgirea cuibului, rame cu faguri artificiali; aceştia de introduce la început după ultima ramă cu puieţ, unde se mentim 2-3 zile, până se porneşte creşterea, ştiind că în acest loc al cuibului, pe perioada de înflorire a pomilor fructiferi, se cresc cei mai uniformi faguri. După pornirea creşterii, ramele respective pot fi introduce şi în centrul cuibului la familiile puternice.

Prin această operaţiune de lărgire şi spargere a cuibului însoţită de hrăniri de stimulare în cazul lipsei culesului natural său timp nefavorabil, fiecare familie echilibrată poate crete până la culesul de la salcâmi 3-4 faguri noi şi tot atâtea rame cu puieţ în faguri noi, unde eclozioneaza cele mai viguroase şi sănătoase albine.

            Valorificarea culesurilor timpurii şi recoltarea primelor produse ale stupului. Şi această acţiune are o mare importanţă, în special economică, pentru fiecare stupină. Principalele culesuri timpurii cu importtanta economică înaintea culesului de la salcâm sunt cele din bazinele pomicole şi cele de la culturile de rapiţă semănate toamna. La aceste culesuri, dacă timpul este favorabil, cu zile însorite, albinele beneficiază din plin de abundenţă şi diversitatea polenului şi a nectarului, care asigură condiţii deosebit de bune dezvoltării tuturor familiilor şi în special a celor puternice şi mijlocii. Aceste culesuri aduc foloase economice immediate, prin aceea că înlocuiesc hrănirile artificiale cu sirop de zahăr iar în condiţii prielnice pot realiza 5 – 6 kg miere – marfă pe familie şi cele mai însemnate cantităţi de polen. Aduc un apot deosebit de mare la producţia de fructe a anului, prin polenizarea saturată pe care albinele o realizează la pomii fructiferi. De asemenea, prin accelerarea dezvoltării familiilor contribuie essential şi la producţia de miere – marfă ce se obţine la următorul cules, care este reprezentat de înflorirea salcâmului.

Polenul şi ceară de albine sunt primele produse pe care le putem recolta primăvara de la stupi.

Polenul, în natură, se găseşte din abundenţă în toate zonele ţării, pe perioada de înflorire a diferitelor specii de plante. După cum cunoaştem, familiile de albine au o capacitate foarte mare de recoltare a polenului, mai ales primăvara, de la anumite specii de pomi fructiferi şi răpită. De multe ori familile puternice îşi pot bloca cuibul cu polenul depus în faguri sub formă de păstură, care pentru un timp stânjeneşte dezvoltarea prin limitarea spaţiului de ouat al mătcii. De aceea, se recomandă folosirea colectoarelor de polen la fiecare stup, care adăposteşte o familie normală. Recoltarea polenului are şi o valoarea economică destul de mare, influenţând pozitiv producţia stupinei. Dacă acest produs se recoltează raţional şi economic la capacitatea fiecărei familii, poate creşte, pet imp de un an, cu 30 – 50 % valoarea producţie de bază – mierea.

Ceară. Secreţia de ceară la albine este o însuşire ereditară, iar noi apicultorii şi industria avem mare nevoie de acest produs. Sarcina ce ne revine este de a dirija activitatea familiilor de albine în aşa fel încât ceara secretată de organismul lor să ajungă în depozitul nostrum.

Cunoaştem că este necesar că anual să înlocuim cârcă 30 % din fagurii de cuib. Pentru aceasta, se va intensifica folosirea familiilor de albine la creşterea fagurilor artificiali, în special primăvara. În această perioadă, fiecare familie normală poate creşte 3 – 4 faguri artificiali şi poate elibera pentru reformare tot atâţia faguri vechi, din topirea cărora rezultă un spor de ceară cu 70 % mai mare decât fagurii artificiali introduşi la crescut.

Daca apreciem că fagurii din dotarea stupinei sunt încă noi şi nu necesită înlocuire, folosim la recoltarea cerii rama clăditoare la toate familiile în sezonul active, ingrijindu-nu ca periodic (săptămânal) să recoltăm ceara de pe aceste râme. O cantitate importantă de ceară o obţinem dacă suntem gospodari şi atenţi cu albinele, prin curăţirea periodică a inventarului apicol (rame, pereţii stupului, diafragmă, podişor şi hrănitor).

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.