Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Inpozitul pentru venitul din instrainari proprietati imobiliare se modifica

in Evenimente

Impozitul datorat de contribuabili pentru veniturile din transferul proprietăţilor imobiliare, realizat în baza unor hotărâri judecătoreşti, va trebui plătit într-o anumită perioadă de timp. Termenul a fost stabilit printr-un act normativ care va modifica Codul fiscal din 1 iunie.

bani pariuLa transferul dreptului de proprietate asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit, după cum prevede Codul fiscal.

În cazul în care transferul dreptului de proprietate se realizează prin hotărâre judecătorească sau prin altă procedură, impozitul se calculează şi se încasează de către organul fiscal competent. Termenul de plată a impozitului calculat în această situaţie a fost stabilit prin OUG nr. 6/2015, care va modifica Codul fiscal din 1 iunie.

Astfel, dacă transferul dreptului de proprietate se realizează prin hotărâre judecătorească sau prin altă procedură, impozitul se va calcula şi se va încasa de către organul fiscal competent, pe baza deciziei de impunere în termen de 60 de zile de la data comunicării deciziei. Acest termen este valabil şi pentru transferul prin executare silită.

Legislaţia în vigoare nu prevede o perioadă de timp în care contribuabilul trebuie să efectueze plata impozitului în cazul transferului proprietăţii imobiliare prin hotărâre judecătorească.

De asemenea, noile reguli care vor intra în vigoare pe 1 iunie vor elimina actualele prevederi care stabilesc ca, pentru înscrierea drepturilor dobândite în baza actelor autentificate de notarii publici ori a certificatelor de moştenitor sau, după caz, a hotărârilor judecătoreşti şi a altor documente, registratorii de la birourile de carte funciară vor verifica îndeplinirea obligaţiei de plată a impozitului şi, în cazul în care nu se va face dovada achitării acestui impozit, vor respinge cererea de înscriere până la plata impozitului.

Conform Codului fiscal, impozitul care se aplică la transferul dreptului de proprietate asupra construcţiilor şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor fără construcţii se calculează astfel:

–  pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:
–   3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
–   peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;
pentru imobilele descrise mai sus, dobândite la o dată mai mare de 3 ani:
–   2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;
–  peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv.

Totuşi, impozitul nu se datorează în următoarele cazuri:
–  la dobândirea dreptului de proprietate asupra terenurilor şi construcţiilor de orice fel, prin reconstituirea dreptului de proprietate în temeiul legilor speciale;
–  la dobândirea dreptului de proprietate cu titlul de donaţie între rude şi afini până la gradul al III-lea inclusiv, precum şi între soţi.

sursa: avocatnet.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate